Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Valrossen Stena kan bli alla tiders hit på Naturhistoriska museet: ”Jag vet inte om väggarna håller”

En konserverad valross på en ställning.
Bildtext Nästan klar för show. Så här ser valrossen Stenas skinn ut för tillfället.
Bild: Tanja Heimonen / Yle

För ett år sedan tog hon en vilopaus vid en småbåtshamn i Fredrikshamn. Nu är konserveringen av hennes kropp på slutrakan; i september ställs valrossen Stena ut i Helsingfors.

Den 15 juli 2022 besökte en valross Finland, antagligen för första gången. Arten är vanligen bosatt längre norrut, till exempel vid Svalbard.

Under sitt exceptionella äventyr i Fredrikshamn och Kotka dog valrossen, som i folkmun döptes till Stena.

Tusentals finländare följde med hur räddningsmanskap och veterinärer försökte hjälpa den borttappade valrossen genom att söva ner den och föra den från en småhustomt i Kotka till Högholmens vilddjurssjukhus i Helsingfors. Djuret dog i samband med räddningsförsöket.

En valross ligger på en gräsmatta.
Bildtext Valrossens sista färd blev att via en å klättra upp på torra land på ett småhusområde i Kotka.
Bild: Antro Valo / Yle

Snart ska det som finns kvar av den omkring 600 kilogram tunga äldre valrossdamen ställas ut. Den konserverade valrossen kommer att hälsa museibesökare välkomna i en dykningsposition i museets aula.

Ska ännu fixa naglarna och sminket

Då valrossen dog fattades beslut om att den ska ställas ut på museum. Valet föll på Naturhistoriska centralmuseet Luomus, där konserveringsarbetet pågått i snart ett år.

Enhetsdirektören vid zoologiska enheten vid Luomus, Pasi Sihvonen, berättade i fjol somras att tanken är att ställa ut valrossen och dess historia i Naturhistoriska museets publikutställning. I museet bevaras valrossen enligt Sihvonen på bästa möjliga sätt och den finns även tillhanda för forskare.

En del av en valrossfena.
Bildtext Pennorna markerar var de Stenas naglar, alltså konstgjorda klorna, ska placeras.
Bild: Tanja Heimonen / Yle

Nu är konserveringsprocessen på slutsträckan.

Det blir endast valrossens skinn som ställs ut. Skelettet finns bevarat för forskningsobjekt, och resterna av kroppen blev till biobränsle.

Så här såg konserveringsarbetet ut då Svenska Yle besökte museet i november 2022:

Då konservatorerna började jobba med skinnet vägde det över 120 kilo. Överkonservator Ari Puolakoski med kollegor slipade bort fett och andra vävnader och fick ner vikten till 40 kilo.

En man vid ett stort djurskinn.
Bildtext Roni Andersson fotograferades tidigare då han jobbade med valrossens skinn.
Bild: Matti Myller / Yle

Förra veckan sattes skinnet fast på en för ändamålet tillverkad konstruktion, som får det att se ut som att valrossen dyker in i museiutställningen.

Att dra på skinnet krävde fyra dagars arbete.

Valrossens hörntänder.
Bildtext Valrossen får även tandproteser. Till vänster originalbetarna, till höger proteserna som ska sättas fast på det konserverade djuret.
Bild: Tanja Heimonen / Yle

Nu kvarstår att ”sminka” djuret. Till exempel ska Stena få svart kajal runt ögonen.

Valrossen var i dåligt skick, så det finns ärr i skinnet. De ska färgas. Utöver det får valrossen konstgjorda naglar och tänder.

Utmaning även för erfaren konservator

Konserveringen är en krävande uppgift även för Ari Puolakoski som har konserverat djur i fyra årtionden.

Liknande uppdrag har inte erbjudits tidigare i karriären.

Även om storleken kan jämföras med en älg, så bedömer Puolakoski att det tar betydligt mer tid att få valrossen i skick. Bekanta arter är lättare att konservera.

Ari Puolakoski
Bildtext Överkonservator Ari Puolakoski har tillsammans med kollegor och studerande jobbat med att sätta valrossen i utställningsskick.
Bild: Tanja Heimonen / Yle

Publikstormning väntas

I mitten av september kommer Stena att ställas ut och museet förväntar sig långa köer.

– Vi har haft toppbesökarsiffror redan utan valrossen. Jag vet inte om väggarna håller för trycket ifall det kommer betydligt mer folk.

Artikeln baseras på Yle Uutisets intervju med Ari Puolakoski i artikeln Luonnontieteellinen museo saa syksyllä näytille eläimen, josta voi tulla kaikkien aikojen hitti: ”En tiedä kestävätkö seinät” av Maria Mäkelä 19.7.2023.

Diskussion om artikeln