Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

ABB gjorde mycket starkt resultat – Finlandsbasen Tiitinen: ”Vasa drar utmärkt”

Personporträtt på Pekka Tiitinen, mansperson klädd i kostym och ljusblå skjorta. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut.
Bildtext Pekka Tiitinen, ansvarig för ABB i Finland, är väldigt nöjd med andra kvartalet 2023.
Bild: Sebu Björklund / Yle

Det går mycket bra för industrikoncernen ABB. Också ABB i Finland har gjort ett verkligt starkt andra kvartal, säger Pekka Tiitinen.

Tiitinen, som är ansvarig för ABB i Finland, är påtagligt nöjd då Yle Österbotten ringer upp efter att koncernen offentliggjort årets andra kvartalsrapport.

– De facto är det här ett av koncernens bästa resultat någonsin, säger Tiitinen.

Det här är inte lite sagt eftersom ABB hade stark tillväxt hela fjolåret.

Koncernen redovisar ett rörelseresultat på 1 425 miljoner dollar för det andra kvartalet, att jämföra med 1 136 miljoner dollar för samma tid i fjol.

Orderingången sjönk med två procent till 8 667 miljoner dollar. Samtidigt har den jämförbara ordertillväxten stigit med två procent, vilket Tiitinen särskilt vill lyfta fram.

– Det här berättar att ABB ligger i framkant i utvecklingen och står sig i konkurrensen. Det här gäller också ABB Finland och vår verksamhet i Vasa. Vasa drar utmärkt, sammanfattar Tiitinen.

ABB:s andra kvartal i korthet

  • Orderingång 8 667 miljoner amerikanska dollar, jämförbar ökning +2 %

  • Omsättning 8 163 miljoner dollar, jämförbar ökning +17 %

  • Rörelseresultat 1 425 miljoner dollar, marginal 17,5 %

Samtidigt presenterade koncernen en strålande rörelsevinstmarginal, där man nådde hela 17,5 procent. Då handlar det om den såkallade ebita-marginalen.

ABB har omfattande verksamhet i Vasa, med omkring 1500 anställda. Bland annat sker i Vasa produktutveckling och produktion av energieffektiva motorer som enligt Tiitinen globalt sett ligger i absolut topp.

– Här ser jag stora möjligheter då vi blickar framåt. Vi ser redan effekterna av klimatförändringen och ABB ska fortsätta ligga i framkant när det gäller produkter inom den gröna omställningen.