Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rafael Donner i sitt älskade grönsaksland i Svartå: Mångfald hjälper också odlaren – drabbas en art, finns det annat kvar

Man som sitter bland blåklint.
Bildtext Rafael Donner är utbildad trädgårdsmästare. Nu vill han fokusera på sina odlingar.
Bild: Christoffer Westerlund

I Rafael Donners trädgård i Svartå växer rader med kål, sallad, majs och lökar. Han har börjat sälja skörden och ska snart öppna en självbetjäningskiosk.

I den gamla folkskolan Ekkullas frodiga trädgård står Rafael Donner bland de morgonfuktiga grönsakerna.

I grönsakslandet runt honom växer allt från purjolök, ärter, majs, pumpa, zucchini, och frilandsgurka till sallad, mangold, tomat, örter, kålrabbi, svartkål och broccoli.

För Donner har odlingen blivit en stor passion – han skulle vilja spendera så mycket tid som möjligt bland grönsakerna och örterna.

– Det är här som jag helst skulle vara, men så finns det ju allt möjligt annat jag måste sköta också.

Överraskningspåsar och självbetjäningspunkt

För vissa grönsaker är skördetiden här. Då Donner märkte att skörden skulle bli väldigt stor, insåg han att han kunde sälja delar av den.

Han började sälja grönsakerna privat till personer via en annons på sin Facebooksida. Han säljer även grönsakskassar vars innehåll är en överraskning för köparna.

– Jag tycker att det är roligt att man kan utmana sig själv i köket, säger Donner om grönsakskassarna vars innehåll varierar.

Ett grönsaksland.
Bildtext Det här är första året som paret Donner odlar i sin trädgård.
Bild: Christoffer Westerlund

Tillsammans med sin fru Ninni Donner planerar han öppna en självbetjäningskiosk där de ska sälja egna grönsaker. Till nästa år planerar de en gårdsbutik.

– Men just nu är det främst att man får försöka hitta mig någonstans, lägga in en beställning och hoppas på att jag svarar, säger Donner med ett skratt.

Regenerativ odling gynnar jordmånen

Rafael Donner odlar enligt regenerativa och ekologiska principer. Regenerativ odling är en lång process och innebär i princip att ge mera liv åt jordmånen.

– I princip odlar du jorden i stället för att odla grönsaker. Du försöker se till att du inte utarmar den. Du försöker binda kol i stället för att frigöra kol.

Odling.
Bildtext Kära barn har många namn, så även mangolden, som också kallas för bladbeta, spenatbeta, stamspenat, stjärnmangold och romersk spenat.
Bild: Christoffer Westerlund

I det långa loppet handlar odlingssättet om att se till att humushalten i jordmånen ökar, vilket gör att grönsakerna mår bättre. Det är ett miljövänligt sätt att odla.

Då man odlar regenerativt plöjer man inte marken. Att plöja jorden frigör koldioxid som jordmånen tidigare bundit.

– Jag har plöjt en gång nu, för att få igång odlingen. Men det var första och sista.

Då man plöjer jorden kastas mikrolivet som byggts upp under ytan omkull och dör, vilket frigör koldioxid.

Man som tittar in i kameran.
Bildtext Då Rafael Donner märkte att odlingarna gav mer skörd än vad familjen kunde äta, började han sälja av skörden.
Bild: Christoffer Westerlund

– Men jag har full förståelse för varför man plöjer. Jag vet att någon jordbrukare antagligen lyssnar just nu och tänker ”vad snackar han för skit”. Men med en småskalig grönsaksodling så går det att odla plöjningsfritt.

Trots att det Rafael Donner odlar i princip är ekologiskt, har han inte certifikat för ekoodling. Men han känner inte att han behöver det.

– Att ha ekocertifikat är kanske mer en kommunikationsgrej. Om man odlar för partihandeln är det viktigt att få fram att man odlar ekologiskt, men då jag säljer direkt till konsumenter kan de komma hit och själva se hur jag odlar. Så jag behöver inte nödvändigtvis ett ekocertifikat, men det skulle ju vara att stödja de ekologiska värderingarna.

Allt går hand i hand

Donner upplever att det finns befogad kritik gentemot ekologisk odling. Trots att ekologisk odling har sin plats i världen, anser Donner att den konventionella odlingen behövs i dagens värld.

– En fördel med att odla ekologiskt är att den biologiska mångfalden främjas lokalt. När man odlar småskaligt är det nästan omöjligt att odla konventionellt. Det är inte som att man kan ta hit enorma säckar med konstgödsel.

Man som tittar en i kameran.
Bildtext Ninni och Rafael Donner planerar att öppna en gårdsbutik på Ekkulla nästa år.
Bild: Christoffer Westerlund

– Allt går hand i hand. Allt inom ekologisk odling passar min värdegrund och vad jag försöker uppnå.

Eftersom Rafael Donner odlar regenerativt och ekologiskt, använder han inte bekämpningsmedel för att hålla insekter och andra skadegörare borta. Ekologiska medel man kan ta sig till för att hålla insekter borta är bland annat insektsnät, fiberduk och kiselgrus.

Kål.
Bildtext I Donners trädgård hittas flera olika kålar. Här är svartkål.
Bild: Christoffer Westerlund

– Om du har en hälsosam jordmån så har du hälsosamma grönsaker.

I monokulturer, där det enbart odlas ett sorts växtslag, kan hela skörden falla offer för skadegörare som söker sig till just det växtslaget.

– Jag odlar mångsidigt, så det är inte så farligt om skadegörare äter upp någonting. Jag står på många ben. Det här är vad resiliens betyder. Det gör inte så mycket om du har motgångar.

Man som ler mot kameran.
Bildtext Rafael Donner upplever att ekologisk odling passar hans värdegrund.
Bild: Christoffer Westerlund

En skadegörare Donner och alla som odlat kål känner till är kålfjärilslarver.

– Första gången jag fick kålfjärilslarver gick jag genom alla mina plantor blad för blad och tog bort alla äggen. Jag märkte att fjärilarna kom och när de hade lagt sina ägg tog jag bort dem. Vissa missade jag, men jag gick alltid nu som då genom plantorna för att se om det fanns larver där.

Av den halva hektaren gård paret Donner har, använder de en femtedel för odling.

– Det finns utrymme att expandera men det är lite väl stort redan nu, åtminstone för det här första året då det har varit så mycket jobb med att sätta i gång allt.

Donner tänker inte expandera odlingen nästa år. Han vill i stället fokusera på att odla mer intensivt och ta hand om de odlingsbäddar han har.

Blåklint
Bildtext Rafael Donner har även blommor i sitt trädgårdsland. Här är en blåklint.
Bild: Christoffer Westerlund

Rafael och Ninni Donner deltog i realityserien Längtan till landet, som följde med renoveringen av deras hem, den före detta folkskolan Ekkulla. En till säsong är på väg, men med nya medverkande. Paret Donner är med i ett fristående avsnitt om vad som hänt sedan förra säsongen tog slut.