Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turistrusning förväntas i Finland – extremhettan i Sydeuropa gör att semesterfirare söker sig till svalare breddgrader

Ett barn fuktar sitt huvud med vatten vid en fontän.
Bildtext Den extrema värmeböljan i Sydeuropa gör att turister börjar sukta efter svalare semesterdestinationer.
Bild: Alberto Pizzoli / AFP

Upprepade rekordtemperaturer får turister att välja svalare resmål i norra Europa. En del väljer att skjuta upp sina resor från midsommar till hösten eller våren.

Européerna reser mer än någonsin i eftersviterna av coronapandemin. Värmeböljorna i Sydeuropa, som har nått outhärdliga nivåer de senaste dagarna, har ännu inte lett till några större reseavbokningar. Men nya bokningar görs nu mer försiktigt.

– Människor söker sig allt oftare till lite svalare platser på semestern, säger Liisa Kokkarinen, expert på hållbar turism på Visit Finland.

Europeiska resekommissionen (ETC) uppskattar att antalet personer som reser till Medelhavet mellan juni och november kommer att minska med tio procent jämfört med förra året. Det handlar om hundratusentals turister som nu ser sig om efter en ny semesterdestination.

Det innebär dåliga nyheter för länder som Italien och Grekland, för vilka utländska turister är en viktig inkomstkälla.

Enligt en undersökning, som offentliggjordes i juni av Europeiska kommissionens forskningscentrum JRC, skulle en ökning av medeltemperaturen på bara 1,5 grader leda till att sommarens turistströmmar till sydeuropeiska länder minskar.

Samtidigt skulle turismen till Finland öka, särskilt vid kustområdena och i området kring Finska viken.

– Till följd av klimatförändringarna kommer Finland i framtiden vara mycket attraktivt för turistflödena, menar Kokkarinen.

Men ett hurdant Finland kommer turisterna att anlända till om haven värms upp till Medelhavsnivå och stränderna är proppfulla med soldyrkare? Det kommer att bli svårt för Finland att etablera badorter likt de i till exempel Grekland.

– Vi har ganska små byar och städer där det helt enkelt inte finns kapacitet för en enorm tillväxt inom turismen. Vi har också en relativt liten befolkning. Men det finns ändå plats för turister.

Kokkarinen påpekar att detta ändå inte får leda till ökade utsläpp eller andra negativa effekter av turism. Det råder stora utmaningar i att återuppliva till exempel biologisk mångfald eller kulturella traditioner genom turism.

Strand
Bildtext Kommer de finska sandstränderna att krylla med turister i framtiden?
Bild: Inez Kjellman / Yle

Juli inte längre den bästa semestermånaden

En ökning av medeltemperaturen med tre till fyra grader fram till år 2100 skulle innebära att juli och augusti inte längre skulle vara de mest populära semestermånaderna i Centraleuropa.

Att semestra på högsommaren skulle helt enkelt bli omöjligt om de nuvarande temperaturrekorden slås år efter år.

På den populära grekiska semesterön Mykonos har man redan märkt att semestersäsongen blir längre. Fler turister börjar anlända tidigt på våren och senare på hösten, när vädret är mer gynnsamt.

Även i Finland kan den förlängda turistsäsongen öka antalet turister. Samtidigt borde utländska turister lockas inte bara till Lappland och huvudstadsregionen, utan också till exempel till Saimen eller västkusten.

– Om vi kan fördela turistströmmarna över hela Finland och över hela året, kan vi ta emot fler turister än vi gör i dag, säger Kokkarinen.

Redan i sommar kan man se tecken på förändring i turistströmmarna. Direktflygen från Italien till Villmanstrand är nästan slutsålda för augusti månad, eftersom många italienare planerar att semestra på svalare destinationer än i sitt hemland.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Etelä-Euroopan superhelteiden seuraus: Suomeen odotetaan turistiryntäystä lähivuosina, skriven av Jari Tanskanen. Översättningen och bearbetningen är gjord av Anna Hedström.

Diskussion om artikeln