Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Australien höll för trycket i öppningsmatchen trots storstjärnans frånvaro – framför nästan 80 000 ögonpar i Sidney

Uppdaterad 20.07.2023 16:41.
Stephanie Catley gör mål på straff.
Bildtext Stephanie Catley gjorde sitt första VM-mål i karriären.
Bild: Ryan Byrne/INPHO/Shutterstock/All Over Press

”The Matildas” knep premiärsegern mot Irland med 1–0 efter Stephanie Catleys mål från straffpunkten. Detta inför 75 784 ögonpar, nytt rekord för det australiska damlandslaget.

Efter Nya Zeelands chockseger över Norge i premiärmatchen var det upp till grannlandet Australien att upprepa bedriften mot VM-debutanterna Irland.

Ungefär en timme före avspark kom beskedet att Australiska stortstjärnan Sam Kerr tvingas avstå från de två första gruppmatcherna på grund av skadebekymmer. Hon ersattes i startelvan av mindre rutinerade Mary Fowler.

– Att missta en spelare som Sam (Kerr), bland de bästa i världen på fotboll och som person gjorde oss förkrossade, medger målskytten Stephanie Catley efter matchen.

Spelare i gult löper med bollen vid fötterna under match.
Bildtext Sam Kerr plågas av en skada i vadmuskeln.
Bild: Chris Putnam/Shutterstock/All Over Press

Det faktumet stoppade inte Australien från att dominera bollinnehavet och målchanserna i den första halvleken. Irländskorna försvarade som förväntat väldigt tätt framför sitt eget mål.

– Irland spelar precis som man kunde ha förväntat sig, kommenterade Yle Sportens expertkommentator Christoffer Herberts.

Iskall från elva meter

När den andra halvleken hunnit bli sju minuter gammal pekade den brasilianska domaren på straffpunkten efter att australiska Hayley Raso knuffats ner av irländska Marissa Sheva.

Den vikarierande lagkaptenen Stephanie Catley, till vardags i London-klubben Arsenal, var säkerheten själv från elva meter och placerade bollen i det vänstra krysset.

Se Stephanie Catleys mål från straffpunkten. - Spela upp på Arenan

Efter det australiska ledningsmålet tryckte irländskorna på gaspedalen. Utöver en frispark som seglade tätt över ribban och en jättechans i slutsekunderna, lyckades irländskorna inte överlista det australiska försvaret.

– Det var väldigt surt att förlora den här matchen. Vid halvtid var det tydligt att ett enda misstag skulle avgöra den här matchen – deras eller vårt, reflekterade irländska huvudtränaren Vera Pauw efter matchen.

Australiens svenske huvudtränare Tony Gustafsson var på bättre humör i matchintervjun. Han hyllade lagets prestation trots utmaningarna som ställts framför dom.

– Många utmaningar har slungats mot vårt lag de senaste 24 timmarna. Öppningsmatch i ett VM, lägg sedan till Sam Kerrs skada och vad som händer med en grupp då – hur vi kommer ihop som ett lag och hittar ett sätt att vinna matchen, det är jag mest stolt över, säger Gustavsson.

Om en vecka spelar Australien sin följande gruppspelsmatch, då mot Nigeria. För Irland är det måstepoäng mot Kanada för att drömmen om avancemang ska hållas i liv.

Artikeln uppdaterad med kommentarer.

Diskussion om artikeln