Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordår för fästingar på gång – nu frodas stammarna i städernas parker

Fästing på blad.
Bildtext Trenden med allt fler fästingar både i naturen och inne i stadsmiljö är något som forskare har lagt märke till under flera års tid.
Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se

Just nu är vi inne på ett rekordår för fästingar, menar forskare. Samtidigt blir finländarna också allt mer medvetna om farorna.

Webbplatsen Punkkilive, där invånare själva kan rapportera om man har sett en fästing, har fått in fler observationer i år än tidigare, berättar Ilari Sääksjärvi, professor på enheten för biodiversitet vid Åbo universitet.

– Just nu är vi inne på något som kan bli ett riktigt rekordår för fästingobservationer. Antalet registrerade observationer i Punkkilive berättar också att människor har tagit verktyget till sig.

I skrivande stund har kring 100 000 fästingobservationer gjorts i Punkkilive under 2023, vilket är tiotusentals fler än under hela fjolåret.

Fästingarna har haft en bra vår, medan tillväxten lugnade ner sig under juni med torrt och hett väder. Nu då vädret har varit fuktigt, förväntar sig Sääksjärvi att fästingarna kommer att frodas igen.

Man med grå kavaj och skägg står i korridor.
Bildtext Den vanliga fästingarten Ixodes ricinus frodas långt in på hösten medan säsongen för Taigafästingen, som mest finns i östra Finland, Insjöfinland och längs västkusten, så småningom håller på att ta slut, säger professor Ilari Sääksjärvi.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Kom i håg fästingsgranskning efter picknicken

Antalet fästingar har ökat överallt, både ute i naturen och i städers grönområden, säger Sääksjärvi.

– Också från parker inne i städerna kommer det observationer, så det ser ut som att också parkfästingarna frodas här i Finland. Men det beror också mycket på vad det är fråga om för park.

Ju mer träd, övrig växtlighet och fjolårsgräs som finns på marken, desto bättre trivs fästingarna eftersom de kan gömma sig ifall det blir för hett och torrt. I sådana parker görs rätt många observationer, exempelvis i Helsingfors och andra städer i Finland.

Fästing på hud.

Fästingarna ser ut att bli rekordmånga i år – det här behöver du veta

Tips på hur du kan skydda dig och vem som kan få gratis vaccin.

Om det rör sig om en park som lämpar sig för fästingar med växtlighet och djur som rör sig omkring så kan det handla om överraskande stora mängder fästingar, säger Sääksjärvi.

Därför är det bra att komma ihåg att göra fästinggranskning efter en stadspicknick i ett sådant område.

Människor sitter i en park i Helsingfors och njuter av solen.
Bildtext Inne i en park kan det finnas områden med många fästingar och ställen där de inte alls förekommer. Det beror på mikroklimatet och växtligheten. Klippt gräs är ett bra tecken ifall man vill undvika fästingar.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Asfalt och betong är fästingarnas kryptonit

På Punkkilive-sidan så kan man se att fästingobservationer har rapporterats också från stadsdelar där det mestadels finns betongbyggnader och inte några grönområden.

– Det rör sig troligtvis om människor som fått en fästing med sig från någon annanstans, men skickat in rapporten när de kommit hem och märkt det. Det här kan vara förklaringen till att man på sidan kan se rapporter om fästingar från lite udda områden, säger Sääksjärvi.

I staden är riskplatserna parker, och främst sådana som har rikligt med träd, växtlighet och rätt nivå av fuktighet. På områden med enbart asfalt och betong så finns det ingen orsak att vara rädd, fästingen är ett djur som torkar ut snabbt och klarar sig inte ifall den inte kan gömma sig i fuktig växtlighet.

Åbo Salutorg med ortodoxa kyrkan i bakgrunden.
Bildtext Åbo salutorg. Bland asfalt och betong trivs inte fästingarna.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Ett annat ställe där det också lönar sig att vara på sin vakt är hemmaträdgårdar.

Professor Ilari Sääksjärvi berättar att han vid sitt hem i Nådendal har tagit beslutet att klippa gräset på de delar av gården där familjen spenderar mycket tid, för att minimera risken att bli biten av fästingar. På andra delar av gården låter han växtligheten frodas eftersom det är bra för naturens mångfald.

Finländarna blir allt mer medvetna

Trenden med allt fler fästingar både i naturen och inne i stadsmiljö är något som forskare har lagt märke till i flera års tid.

– Samtidigt som fästingarna frodas allt mer i Finland så ser vi också att folks medvetenhet kring fästingar har ökat märkbart. Det här är bra från ett folkhälsoperspektiv.

Själv är Sääksjärvi inte särskilt orolig för fästingar, varken i naturen eller inne i staden. Han påminner ändå om att en stor del av fästingarna bär på borrelia och att det är viktigt att göra en fästingkoll när man har rört sig i områden där de trivs.

– Eftersom jag bor nära flera områden där många fästingar rör sig så håller jag nog det i tankarna, men jag låter det inte störa eller begränsa hur jag rör mig i naturen.