Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Nu handlar det om SFP:s trovärdighet” – analytikern säger att regeringens läge är både allvarligt och stillastående

Orpo talar, ministrarna lyssnar.
Bildtext Orpos regerings första fyra veckor har varit fulla av uppförsbackar, men nu behövs hårdare tag än bara diskussioner, anser samhällsanalytikern.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samhällsanalytikern Mikko Majander säger att SFP nu måste börja kräva mer än bara fler diskussioner om gemensamma spelregler för regeringspartierna. Problemet enligt honom är inte spelregler, utan partiernas grundvärderingar.

– SFP börjar se ganska rådlöst ut nu, och det börjar bli en fråga om partiets trovärdighet, säger Mikko Majander, samhällsanalytiker på tankesmedjan Magma.

Enligt Majander har regeringssamarbetet med Sannfinländarna sedan första början varit riskabelt för Svenska folkpartiet.

– Den här risken realiserades bara snabbare än vad jag kunde ana, förklarar Majander, och fortsätter:

– Redan Timo Soini kallade SFP för ett marginellt minoritetsparti. Nu vill Sannfinländarna igen visa att de har ett stöd på 20 procent och att de därför inte behöver ställa sig enligt ett litet SFP med knappt 5 procents stöd.

Mikko Majander på parkbänk
Bildtext Majander säger att situationen just nu i mångt och mycket påminner om det spända läget mellan Sannfinländarna och Svenska folkpartiet under regeringsförhandlingarna.
Bild: Bengt Östling / Yle

”Det finns egentligen inte så mycket att kommentera just nu”

Regeringens tystnadskultur den senaste tiden, där ingen av partiledarna gått ut med några kommentarer om det nuvarande läget, anser Majander att är rätt så väntat.

– Det finns egentligen inte så mycket att kommentera just nu. En avgörande fråga var ifall riksdagen skulle mötas under sommaren för att rösta om regeringens förtroende, men nu verkar det skjutas upp till hösten.

Det finns alltså helt enkelt inget skäl att möta pressen och kommentera något som man redan kommenterat flera gånger den senaste tiden, tror Majander.

Nu stundar sommarlov för statsminister Petteri Orpo, är det rätt läge att ta ledigt nu?

– Statsministern är nog statsminister också under sin semester. Ifall det händer något avgörande eller allvarligt i Finland kommer han nog att komma på jobb, semestern är främst en formalitet, säger Majander.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) i Berlin den 14 juli 2023.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo är sommarledig fram till mitten av augusti, och vikarieras av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen, ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen och finansminister Riikka Purra.
Bild: Lehtikuva

Är det statsminister Orpo som leder regeringen just nu?

– Jo, visst är det Orpo som leder regeringen. Men hans stil har alltid varit att leda inom regeringen och mellan partiledarna, inte ute i offentligheten. Därför har många kanske fått bilden av att han är en passiv statsminister.

Kristdemokraterna trivs i skuggan under krisen

Ända sedan Petteri Orpos regering skred till verket, efter långa förhandlingar, är det Samlingspartiet, Sannfinländarna och Svenska folkpartiet som har stått i rampljuset.

Det fjärde partiet, Kristdemokraterna, har mest stått i skymundan och hållit sig utanför större kriser och bråk.

Enligt Mikko Majander, samhällsanalytiker på tankesmedjan Magma, kan det handla om ett medvetet val.

– Kristdemokraterna har egentligen bara en sorts koalition där de passar in, och det är en sådan här värdekonservativ högerregering. De vinner inte något på att gå med i den här debatten.

Sari Essayah står och svarar på frågor vid ett bord, på vilket det står en mikrofon.
Bildtext ”Kristdemokraterna blev egentligen bara till sig då Vilhelm Junnila talade om klimatabort”, säger samhällsanalytikern Mikko Majander.
Bild: Silja Viitala / Yle

Fokus ligger alltså på det relativt lilla partiet SFP, som står inför ett svårt beslut.

– Jag tror helt ärligt att SFP är ganska glada åt att de inte nu i sommar ännu behöver rösta för eller emot finansminister Riikka Purras förtroende i riksdagen, säger Majander, och fortsätter:

– Det är en svår fråga som saknar lätta lösningar. Partiet skulle ha svårt att rösta för Purras förtroende, men sätter de sig emot det så orsakar de en regeringskris. En svår, och allvarlig fråga för SFP, att vara eller att icke vara.