Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gamlakarleby stadskyrka renoveras – blir mer tillgänglig och trivsam

Uppdaterad 21.07.2023 09:23.
interiör i kyrka
Bildtext Gamlakarleby stadskyrka får bland annat nya ljus- och ljudanläggninar för 120.000 euro.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

I Gamlakarleby stadskyrka är det mesta som det var vid invigningen år 1961. Men i augusti inleds en renovering för 1,3 miljoner.

En renovering gjordes 2001, men någon totalrenovering har inte genomförts fast det var tal om det redan för 10 år sedan.

– Så det säger sig självt att saker börjar gå sönder, belysningen fungerar inte riktigt. Det är många saker som spelar in, kyrkan behöver förnyas lite, säger kommunikationschef Lisen Forsgård på Karleby kyrkliga samfällighet.

Säkerheten, tillgängligheten och trivseln ska bli bättre. Då det gäller säkerheten blir det bland annat flera nödutgångar, nytt låssystem och mer koll på vem som kommer och går. Skyddsrummet under kyrkan har också förnyats.

Genast besökare kommer in i kyrkan kommer de att mötas av nytt.

– När man kommer in möts man (idag) av bruna väggar. De kommer att rivas, för att få mer öppenhet och trivsel här.

kvinna framför glasmålning
Bildtext Kyrkan från 1961 är relativt modern och funktionell men nya behov och krav gör att det är många olika saker som behöver åtgärdas, säger kommunikationschef Lisen Forsgård.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Under läktaren byggs en glasvägg som kan tas bort vid behov. Då kan man till exempel använda det utrymmet för sammanträden eller kaffeservering

Också en del av de vägg- eller golvfasta bänkarna tas bort.

– De två första bänkraderna tas bort, det är för att man vill ha mer utrymme där framme till exempel för konserter.

Bänkarna ersätts av flyttbara möbler så att kyrkan kan ta in ungefär 1200 personer också framöver. Tillgängligheten förbättras till exempel i fråga om toaletter och ingångar som ska vara enkla för alla att använda.

Kyrkklockorna åtgärdas för 12.000 euro

Kyrkan ska också få nya ljus- och ljudanläggningar för totalt 120.000 euro.

– Det är dyra anläggningar. Akustiken här är sådan att det krävs lite mer av alla mikrofoner och högtalare än det kanske behövs i andra utrymmen.

Alla lampor förutom takkronorna byts ut. Glasmålningen framme i kyrkan blir kvar.

– Det är den man känner igen från den här kyrkan. Det skulle vara hemskt om man skulle ta bort den.

Glasmålning.
Bildtext Glasmålningen "Jag är med eder alla dagar " av Urpo Vainio blir kvar. Skulle man röra den skulle det blir gråt och tandagnisslan, säger kommunikationshef Lisen Forsgård.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Kyrkklockorna ska få service för ungefär 12.000 euro. Det är en motor som rör på kyrkklockorna medan kläppen står stilla.

– Det börjar bli lite skrangligt så det behöver lite underhåll.

Dagens kyrkobyggnad byggdes efter att den gamla kyrkan brann 1958.

Renoveringen ska vara klar i slutet av januari. I höst hålls de svenskspråkiga mässorna klockan 12 i Mikaelsalen i församlingscentret, och klockan 10 som vanligt också i Sockenkyrkan på Kyrkbacken.