Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pedro Sánchez är för vacker, säger analytiker – ”El Guapo” ökade sina mandat mot oddsen

Uppdaterad 24.07.2023 08:20.
den spanska premiärministern och omvalskandidaten för det spanska socialistpartiet (PSOE) Pedro Sanchez håller ett tal
Bildtext Det gick bättre än väntat för Spaniens sittande premiärminister Pedro Sánchez och hans socialdemokratiska parti PSOE i parlamentsvalet.
Bild: EPA-EFE

En del politiska analytiker säger att Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är för vacker. Han skapar inte förtroende, sägs det. Och han anses sakna den auktoritet som långvariga ledare brukar besitta. Men han har en kämparanda.

Artikeln är skriven strax före valet avgjordes. Valresultatet innebar att Sánchez partis mandat ökade från 120 till 122 säten i det spanska parlamentet.

Socialisten (socialdemokraten) Pedro Sánchez tror själv på en vänsterseger i söndagens parlamentsval, trots att opinionsmätningarna pekar på ett maktskifte som väntas föra Spanien betydligt mer högerut.

Den 51-åriga Pedro Sánchez är en infödd Madridbo, före detta basketspelare och ekonomiprofessor.

Han har räknats bort i förtid mer än en gång under sin relativt korta men fartfyllda politiska karriär. Men han har överträffat sig själv på många sätt i olika sammanhang.

Många ser i dag en mer mogen, lite gråhårig ”El Guapo”. Analytiker bedömer att han numera är mer fokuserad på resultat och mer medveten om vikten av europeiskt och internationellt ledarskap.

Motståndarna använder ”sanchismo” som skällsord

Ledaren för högerpartiet Partido Popular (PP), Núñez Feijóo, och andra kritiker säger att Sánchez är opålitlig och villig att göra vad som helst för att hålla sig kvar vid makten.

Han beskrivs av sina motståndare som narcissistisk och arrogant med överdrivna ambitioner.

Partido Popular har fört stora kampanjer där ”Sanchismo” är det återkommande skällsordet för premiärministerns agerande. Sánchez anklagas för att vara en lögnare på grund av sina tvära u-vändningar i stora frågor.

Sánchez sade till exempel att han aldrig skulle kunna bilda en regering med yttervänstern Podemos, eftersom han ansåg att det var för radikalt – men sedan gjorde han det ändå 2019.

Han sa också att han inte skulle benåda nio separatister som dömdes för uppvigling efter att ha drivit på försöket att få Katalonien självständigt – men sedan gjorde han det ändå.

Spaniens premiärminister, Pedro Sánchez, röstar i lokal- och regionalvalet i en vallokal i Madrid.
Bildtext Pedro Sánchez röstar i lokal- och regionalvalet i en vallokal i Madrid den 28 maj 2023.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klarar av oväntade händelser och viker sig inte i kamper

Pedro Sánchez betraktas inte som någon enastående talare eller som en stor debattör.

Han anses inte heller ha den auktoritet som långvariga premiärministrar tenderar att ha.

Sánchez kan ändå visa styrka då han utformar sin politik, förhandlar om avtal och för tuffa diskussioner.

Han är inte rädd för att bege sig in i kamper och han viker sig inte så lätt. Han har också visat att han kan klara av det oväntade.

Han har varit en hyperaktiv lagstiftare trots att han lett en minoritetskoalitionsregering.

En av hans tidiga handlingar som premiärminister var det mycket symboliska avlägsnandet av diktatorn Francisco Francos kropp från ett offentligt mausoleum.

Sánchez har alltid haft fler kvinnor än män i sitt kabinett. Kvinnliga vice premiärministrar har fått ansvar för ekonomi, miljö, energi och sysselsättning.

Trivs i Bryssel och är en hängiven EU-vän

Sánchez talar flytande engelska och franska. Han har höjt Spaniens profil i Bryssel och beskrivs som hängiven EU-vän.

Han är nära allierad med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, trots att hon tillhör Europas konservativa.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez välkomnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till ett EU-toppmöte i Alicante
Bildtext Spaniens premiärminister Pedro Sánchez välkomnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till ett EU-toppmöte i Alicante 9.12.2022.
Bild: EPA-EFE

Tuffa tag mot covid

Pedro Sánchez regering svarade på covid-19-pandemin med en av de strängaste nedstängningarna i Europa.

Man utarbetade ett kraftfullt hjälppaket för att hjälpa människor att behålla sina jobb och förde en kampanj som gjorde Spanien till världsledande då det gällde vaccinationsfrekvens.

Spaniens ekonomi har vuxit och nya jobb har skapats

Spaniens ekonomi har vuxit och arbetslösheten har minskat en aning under den tid som Sanchez socialistparti PSOE och koalitionspartnern, det lilla yttervänsterpartiet Unidas Podemos, styrt Spanien.

Pensioner har höjts och det har införts en livsviktig minimiinkomst.

Sánchez regering förhandlade också fram ett avtal med EU som gjorde det möjligt att minska på konsumenternas energikostnader som drivits upp på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Han har lobbat för att Spanien skulle säkra 140 miljarder euro i direkta överföringar och lån från EU:s pandemiåtervinningsfonder, och lägga mycket av dessa pengar på rena energikällor.

Kan vänsterpartierna enas?

De olika åtgärder som regeringen vidtagit har hjälpt miljontals människor – men har uppenbarligen inte gjort väljarna mer lojala.

En faktor som kan rubba de dystra förutsägelserna om att högerblocket segrar i valet är Sumar – en ny rörelse som består av 15 små vänsterpartier, inklusive Podemos, ledd av Spaniens omåttligt populära arbetsminister Yolanda Díaz.

Om rörelsen klarar sig bra på söndagen och kommer på tredje plats kan Sumar ge Sánchez parti PSOE stöd för att bilda ytterligare en koalitionsregering. Sumar och Podemos inser att de är starkare tillsammans men oenighet kvarstår mellan ledarna för båda partierna. Om inte det ändras blir det svårt för de mindre vänsterpartierna att presentera en enad uppbackning för Sánchez.

Pedro Sánchez håller tal mot en röd bakgrund med ett vitt hjärta.
Bildtext 39-868177616ce01d9b6cf
Bild: Kai Foersterling / EPA

Resultaten från lokal- och regionvalet i maj – i kombination med den stadiga ökningen av stödet för ytterhögern Vox sedan 2018 samt högerpartiet PP:s fasta grepp om Madrid – tyder på att stora delar av väljarkåren kan överge socialistpartiet PSOE även i parlamentsvalet.

Kanske har Pedro Sánchez tur tagit slut den här gången.

Jag är övertygad om att jag kommer att vinna

Pedro Sánchez har upprepade gånger under valkampanjen fått frågan om vad han gör om han förlorar. Han ger varje gång samma svar: Jag kommer att vinna det här valet. Jag är övertygad om att jag kommer att vinna.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, epe.es, publico.es

Rubriken uppdaterades den 24 juli 06:09 efter att valresultatet blev klart. Tidigare löd rubriken ”Pedro Sánchez är för vacker, säger analytiker – hur ska det gå för ”El Guapo” i spanska valet i dag?”.