Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förbjudet att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus i Österbotten

Uppdaterad 21.07.2023 06:42.
Käsi ojentuu kahta kanaa kohti.
Bildtext Inom smittzonen som inrättats av Livsmedelsverket råder restriktioner som till exempel förbjuder inträde till anläggning för fjäderfä eller fåglar i fångenskap. Vid nödvändig vistelse gäller bland annat god handhygien.
Bild: Juuso Stoor / Yle

I enlighet med lagen om djursjukdomar inrättas en infektionszon för att förhindra ytterligare spridning av fågelinfluensa. Inom zonen är det bland annat förbjudet att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus.

Infektionsområdet omfattar landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Beslutet meddelades i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket och det träder i kraft omedelbart.

Inom smittzonen råder restriktioner som ska förhindra att fågelinfluensa sprids. Det är förbjudet att hålla fjäderfä och fåglar i fångenskap utomhus. Förbudet gäller även ekologiska produktionsanläggningar.

Det är också förbjudet att besöka anläggningar med fjäderfä eller fåglar i fångenskap, förutom i specialfall. Personer som av berättigade orsaker vistas vid anläggningarna får inte använda samma kläder och skor utanför anläggningen som innanför.

Händerna måste tvättas och desinficeras när man går in till djuranläggningen och fågelfoder och strö ska förvaras på ett sätt som säkerställer att vilda fåglar inte kommer i kontakt med det.

Infektionszonen gäller tills vidare och Livsmedelsverket kommer att informera separat om avvecklingen av zonen.

Anläggningar i andra delar av landet bör också vara uppmärksamma

Livsmedelsverket rekommenderar att anläggningar för fjäderfä i andra delar av landet också skyddar sig noggrant. Om symtom som tyder på fågelinfluensa upptäcks måste den kommunala veterinärtjänsten omedelbart informeras.

Onormal dödlighet, minskning av vatten- och foderförbrukningen samt minskning av äggproduktionen kan vara tecken på fågelinfluensa.

Massdöd av vilda fåglar och enskilda döda rovfåglar bör också rapporteras till den kommunala veterinärtjänsten.

Fågelinfluensavirus överförs i liten utsträckning till människor och infektion kräver vanligtvis nära kontakt med infekterade vilda fåglar, fjäderfä eller deras exkrementer.

I juni-juli 2023 har högpatogen fågelinfluensa av typen H5N1 konstaterats på flera platser i Finland. Sjukdomen har konstaterats särskilt hos måsar, men också på pälsdjursfarmer i södra och mellersta Österbotten.

För närvarande har smittan konstaterats på tio pälsdjursfarmer. Ytterligare undersökningar pågår.