Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kräftsäsongen är här – signalkräftor finns det rikligt av men flodkräftan minskar för varje år

Uppdaterad 21.07.2023 11:51.
En närbild på ett fat med kräftor.
Bildtext Kräftsäsongen börjar den 20 juli klockan 12 på dagen.
Bild: M.Kucevic

Fredagen den 21 juli klockan 12 får man börja fiska kräftor. För många fiskare är kräftsäsongen en lyckad säsong, men fiskarna ser en tydlig nedgång av flodkräftan.

För Borgå fiskhus är kräftsäsongen viktig. Köpmannen Tommy Lindström berättar att de har väntat hela sommaren på att kräftsäsongen ska börja.

– Jag har hört av kokaren och fiskaren att det finns rikligt med signalkräftor i år, flodkräftan är tyvärr den som går neråt hela tiden, säger Lindström.

Flodkräftan som är den ursprungliga finska kräftan är på nedgående och har varit det länge. Flodkräftan är utsatt av kräftpesten som sprids i insjöar och kräftorna dör.

Tommy Lindström vid fiskdisken i Borgå fiskhus.
Bildtext Tommy Lindström ser en tydlig ökning i efterfrågan på kräftor.
Bild: Hanna Nordman / Yle

– I år har jag ännu inte gett ut priser på flodkräftan. Jag kollar varje dag hur mycket flodkräftor det finns, men signalkräftor finns det rikligt av, säger Lindström.

Vädret påverkar när kräftan byter skal. När kräftan ömsar skal svartnar den under skalet och rör inte på sig. Honan behöver bli av med sina yngel och ömsa skal innan hon blir mer rörlig och kan fångas lättare.

– Som tur är Finland ett så avlångt land och med tanke på vädret så finns det alltid en sjö som man får kräftor ifrån. Vädret påverkar inte hur mycket kräftor det finns, det beror på kräftpesten.

I Östnyland finns det dåligt med kräftor. Borgå fiskhus får sina kräftor från Saimen och Päijänne där det finns stora sjöar.

En tydlig ökning i efterfrågan

Lindström har också märkt en ökning i efterfrågan på kräftor de senaste åren. Enligt Lindström är det vanligare att köpa hem kräftor och äta med vänner och familj än att gå ut till restauranger och äta kräftor. Att ordna kräftskiva är också en populär och trevlig tillställning till hösten.

Fast flodkräftorna blir färre finns det ingen specifik begäran efter flodkräfta, enligt Lindström.

– Många skulle säkert vilja ha flodkräftor, men signalkräftans smak är liknande så det är inte så stor skillnad, säger Lindström.

De mest eftertraktade kräftorna är jättekräftorna. Borgå fiskhus säljer också levande kräftor, men de färdigkokta kräftorna går snabbast åt.

Utsidan av Borgå fiskhus.
Bildtext Borgå fiskhus har väntat hela sommaren på att kräftsäsongen ska börja.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Trots inflationen kan kräftälskare ändå vara lugna inför kräftskivssäsongen. Lindström tror på samma priser som i fjol.

– Det finns såklart risker att det blir dyrare, det kan bero på andra katastrofer. Men jag tror inte att priserna går upp om det inte händer något radikalt, säger han.

Diskussion om artikeln