Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Valtonen: Finland fördömer angreppet mot svenska ambassaden

Elina Valtonen talar till journalister i Bryssel.
Bildtext Elina Valtonen (Saml) representerade Finland vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på torsdagen.
Bild: EPA-EFE

Utrikesminister Elina Valtonen deltog på torsdagen i EU:s utrikesministermöte i Bryssel. Efteråt fördömde hon angreppet mot ambassadområdet i Bagdad.

– Angreppet mot Sveriges ambassad var en mycket oroväckande handling som Finland fördömer.

Det sa utrikesminister Elina Valtonen (Saml) med hänvisning till nattens händelser i Iraks huvudstad Bagdad på en presskonferens i Bryssel på torsdagskvällen efter dagens möte med kollegerna i EU-länderna.

Valtonen sa att att hon själv skulle vara i kontakt med ambassadpersonalen senare, eftersom Finlands ambassad i Bagdad finns på samma gård som den svenska ambassaden.

För närvarande finns det inget som tyder på att det skulle föreligga ett hot mot Finland eller vår ambassad i Bagdad, konstaterade Valtonen, som också upprepade att personalen befinner sig i trygghet.

Fortsatt stöd till Ukraina

Ett viktigt tema under utrikesrådets möte var föga överraskande kriget i Ukraina.

– I fråga om Rysslands anfallskrig diskuterade vi EU:s åtaganden för Ukrainas säkerhet, Rysslands ansvar för kriget och EU:s stöd till Ukrainas fredsplan. I likhet med G7-länderna ger nu också EU omfattande stöd till Ukraina på längre sikt, sa Valtonen efteråt.

Enligt Valtonen bygger hjälpen på befintliga instrument som den europeiska fredsfaciliteten och utbildningsinsatsen EUMAM (European Union Military Assistance Mission).

Globalt viktiga spannmålstransporter

Att Finlands utrikesminister har bytts ut har inte ändrat på den officiella linjen:

– Finland har förbundit sig att stödja Ukraina så länge det behövs, konstaterade Valtonen.

På en fråga om de ukrainska spannmålstransporterna sa Elina Valtonen att en lösning skulle vara att Ryssland slutar med sitt olagliga anfallskrig.

Utrikesministern sa också att det är oroande för den internationella livsmedelstryggheten att Ryssland har lämnat avtalet som möjliggjorde spannmålstransporter genom Svarta havet och att EU fortsätter arbeta för att hitta alternativa transportrutter.

– Ukraina är en betydande spannmålsproducent, så det är klart landet lider ekonomiskt av att inte kunna få ut sina grödor, sa Valtonen.

En lösning skulle vara att Ryssland slutar med sitt olagliga anfallskrig

Elina Valtonen om spannmålstransporterna i Svarta havet

– Globalt är det problematiskt på två sätt: För det första för att maten uteblir där svält råder och för det andra för att det indirekt leder till högre priser och det drabbar hela världen.

Efter utrikesrådets sammanträde hade utrikesministrarna också ett distansmöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Då talade man bland annat om relationen mellan EU och USA och stödet till Ukraina.

– Att utveckla de transatlantiska förbindelserna är en av prioriteringarna i Finlands utrikespolitik, konstaterade utrikesminister Valtonen.