Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos borgmästare Minna Arve om stängningen av det ryska konsulatet i Åbo: “Bra beslut, för det är inte nödvändigt med ryska statens närvaro i Åbo”

Rysslands generalkonsulat i Åbo
Bildtext Det är inte nödvändigt med ryska statens närvaro i Åbo, säger Åbos borgmästare Minna Arve.
Bild: Arash Matin / Yle

Stängningen av det ryska konsulatet har inga egentliga konsekvenser för Åbo stad, eftersom staden inte äger tomten eller fastigheten där konsulatet finns.

I onsdags kom beskedet att Finland stänger det ryska generalkonsulatet i Åbo från och med den 1 oktober 2023 som en motåtgärd till att Ryssland stänger det finska konsulatet i S:t Petersburg.

Åbos borgmästare Minna Arve är nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det är ett bra beslut, för som jag har sagt tidigare är det inte nödvändigt med den ryska statens närvaro i Åbo och vi kommer inte att sakna den, säger Arve.

Enligt Arve har stängningen av det ryska konsulatet inga egentliga konsekvenser för Åbo stad.

– Stängningen har ingen betydelse för Åbo stad eftersom vi inte har haft någon kontakt med konsulatet efter att Ryssland invaderade Ukraina, säger Arve.

Minna Arve
Bildtext Åbo borgmästare Minna Arve tycker att det är ett bra beslut att stänga det ryska generalkonsulatet i Åbo. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Fastigheten på Vårdberget i Åbo där det ryska konsulatet finns ägs av Senatfastigheter. De hyr i sin tur ut fastigheten till utrikesministeriet. Vad som händer med fastigheten är med andra ord inte Åbo stads sak, betonar borgmästare Arve.

De personer som använt konsulatets tjänster i Åbo ska i fortsättningen sköta sina ärenden i Helsingfors, enligt Arve.

– De ska åka till ryska ambassaden i Helsingfors, för de kan nog erbjuda alla tjänster som man fått i Åbo, säger Arve.

”Jag har protesterat 307 gånger utanför det ryska konsulatet i Åbo”

Beslutet att stänga det ryska konsulatet välkomnas också av Else-Maj Suolinna, som demonstrerat utanför det ryska konsulatet i Åbo sedan Ryssland invaderade Ukraina i fjol.

– Jag protesterar egentligen mot kriget, men jag tycker att det här är rätt beslut med tanke på att Ryssland stänger det finska konsulatet i S:t Petersburg. Jag hoppas att också det ryska konsulatet i Mariehamn stängs, säger Suolinna.

BildtextElse-Maj Suolinna har protesterat 307 gånger utanför det ryska konsulatet i Åbo. Här är Suolinna under en protest i juni 2022.
Bildtext Else-Maj Suolinna har protesterat 307 gånger utanför det ryska konsulatet i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Suolinna var och protesterade utanför det ryska konsulatet också på torsdagen, när Yle Åboland ringde upp henne.

– Jag har nu protesterat 307 gånger utanför konsulatet i Åbo, säger Suolinna.

Hur känns det att du protesterat så många gånger?

– Det är sorgligt att man måste fortsätta, för jag hade hoppats på att kriget skulle ta slut mycket snabbare. Men å andra sidan är det fint att jag har orkat och folk tycks uppskatta det.

Vad som kommer hända med demonstrationerna efter att det ryska konsulatet stängt vet Suolinna ännu inte.

– Jag har ännu inte beslutat vad jag ska göra, men jag fortsätter att protestera ända fram till oktober, säger Suolinna.

Konsulatets personal har fått använda bastustuga i Kakskerta gratis

Efter beskedet att konsulatet i Åbo kommer att stänga skrev Arve på twitter på onsdagen att Åbo stad med omedelbar verkan kommer att säga upp hyreskontraktet för en stuga på ön Kakskerta i Åbo. Yle Turku skriver att stugan är en bastustuga, som det ryska konsulatets personal fått använda sedan 1970-talet.

Stugan ägs av Stiftelsen för Kulturarvet i Finland och det är Åbo stad som hyr stugan av stiftelsen. Staden betalar 10 000 euro i hyra per år för stugan, så personalen vid konsulatet har med andra ord fått använda stugan gratis.

Men nu kommer den överenskommelsen alltså att ta slut.

– Vi säger upp avtalet och i praktiken gäller samma tidtabell som för konsulatet, det vill säga att konsulatets personal inte kommer att ha rättighet att använda stugan efter att konsulatet stängs, säger Arve.

En mörkbrun bastubyggnad med veranda. Det går inte att se in i stugan eftersom gardinerna är fördragna. Bastun ligger mitt i skogen bland träd.
Bildtext Denna bastustuga i Kakskerta, som Åbo stad hyr av Stiftelsen för Kulturarvet i Finland, har det ryska konsulatets personal fått använda gratis.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Ifall stugan inte längre används för det ändamål som man kommit överens om i hyresavtalet, det vill säga att ryska konsulatets personal använder stugan, så har både Åbo stad och Stiftelsen för Kulturarvet i Åbo rätt att säga upp hyresavtalet med en 6 månaders uppsägningstid.

Åbo stad har betalat hyran för stugan varje år i januari. I och med uppsägningstiden på 6 månader måste Åbo stad betala hyra ännu i januari nästa år, även om Åbo skulle sluta hyra stugan av stiftelsen.

I hyresavtalet finns också en paragraf där det står att Åbo stad i det fall där man slutar hyra stugan måste riva stugan - om parterna inte kommer överens om andra arrangemang.

Med andra ord kunde Åbo stad och Stiftelsen för Kulturarvet i Finland göra ett nytt hyresavtal ifall staden vill fortsätta hyra stugan i annat syfte.

Åbo stads protokollchef Mika Akkanen kommenterar till Yle Turku att Åbo stad ännu inte har fattat något beslut om staden vill fortsätta hyra stugan efter att ryska konsulatets personal slutar använda det. Staden har ännu inte varit i kontakt med stiftelsen för kulturarvet i Finland gällande hyresavtalet.