Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Kaotiska Spanien mot försvarande Costa Rica – är det skräll på ingång?

Uppdaterad 21.07.2023 10:22.

Dag två är här! Spanien är storfavorit i matchen mot Costa Rica, men förhandssnacket har handlat om den turbulens som skakat det spanska landslaget i snart ett år.

Kl. 10.30 Spanien – Costa Rica

Grupp C, Wellington Regional Stadium, Nya Zeeland

Kommentator: Chriso Vuojärvi

FIFA fotbolls-VM 2023: Spanien - Costa Rica (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Spaniens läge: Kaotiskt

Spanien ligger på sjätte plats på världsrankningen och hör till en av turneringens mästarkandidater. För ett år sen var Spanien minuter från att slå ut England i kvartsfinalskedet av EM-turneringen, men en sen kvittering räddade värdnationen som till slut vann efter förlängning.

Spanien var ändå det lag som var närmast att besegra England i EM så utgångsläget borde vara hoppingivande inför VM-slutspelet.

Men strax efter EM-turneringen inleddes ett ordkrig som rev djupa sår i det spanska damlandslaget. Femton av landslagsspelarna skrev under ett upprop till förbundsledningen och krävde bättre förutsättningar och proffsigare verksamhet. Huvudtränaren Jorge Vilda nämndes inte vid namn, men det var uppenbart att en del av missnöjet riktades mot honom.

Förbundet ställde sig på Vildas sida och merparten av de 15 upprorsmakarna följer nu med VM-turneringen från hemmasoffan. Stämningen i truppen är som en följd av uppståndelsen frostig mellan vissa spelare, vilket förstås är långtifrån optimalt.

Alexia Putellas ohittaa Flaminia Somonettin.
Bildtext Putellas är tillbaka i landslagströjan.
Bild: Live Media Publishing Group / Alamy/All Over Press

Allt det sagt, så ska vi inte glömma att Spanien ändå förfogar över världsklass spelare. De offensiva pjäserna Alexia Putellas och Jenni Hermoso är tillbaka efter att ha missat EM i fjol på grund av skador. Många av de spanska spelarna håller till i Barcelona som vunnit Champions League två gånger de senaste tre åren och har därmed rutin att spela regelbundet mot de allra bästa i världen.
Allt känns möjligt för Spanien i årets VM. Dagens match kan ge en indikation om vart det barkar.

Costa Ricas läge: Inget att förlora

Costa Rica hör definitivt inte till kraftverken i damfotboll. Costa Rica deltog i sitt första VM för åtta år sen och det hela strandade i och med gruppspelet. Men laget återvände hem med hedern i behåll. Oavgjort mot Spanien och Nordkorea var inte fy skam.

Att Costa Rica skulle ta poäng mot Spanien i dag känns långsökt. Den spanska damfotbollen har utvecklats i rasande takt medan Los Ticas stampat på stället. Saldot från de tio senaste landskamperna är en enda seger, två kryss och sju förluster.

Natalia Kuikkas lagkamrat i Portland Thorns, Raquel Rodriguez, och Melissa Herrera (till vardags i Bordeaux) axlar ett enormt ansvar på Costa Ricas mittfält.

Räkna med att Costa Rica ligger lågt och försöker överraska Spanien genom snabba spelvändningar. Lättare sagt än gjort.

Raquel Rodriguez spelar fotboll.
Bildtext Raquel Rodriguez förväntas leda sitt lag under VM.
Bild: Mikolaj Barbanell/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Kommentatorns tips: Spaniens kampvilja testas först senare

Också ett icke-harmoniskt Spanien ska klara av att besegra Costa Rica. Det finns till och med en risk att det blir fula siffror. Jag tippar 4–0 till Spanien som får vänta till den sista gruppspelsmatchen mot Japan innan de får möta ett världsklass motstånd.

Glöm inte att delta i Yles VM-tippning. Gissa vem som gör matchens öppningsmål i vilken minut och vinn VM-prylar!

Diskussion om artikeln