Wagnerledaren Prigozjin dök upp för att munhuggas med Putin – Rysslandsexpert: Det här bådar inte gott

Vladimir Putin behöver fortfarande Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin. Därför är Prigozjin ännu på fri fot, bedömer den brittiska Rysslandsforskaren Mark Galeotti.
I onsdags framträdde legosoldatarmén Wagners ledare Jevgenij Prigozjin i ett videoklipp för första gången sedan soldaterna inledde ett kuppförsök för ett par veckor sedan.
Var Prigozjin befunnit sig, och om hans ens varit vid liv, har varit ett mysterium sedan midsommarens kuppförsök.
Upproret slutade i en överenskommelse vars detaljer förblivit höljda i dunkel. Enligt medieuppgifter kom Prigozjin och Rysslands president Vladimir Putin överens om att Prigozjin och hans trupper förflyttar sig till Belarus.
En färsk video verkar bekräfta att de mest grundläggande uppgifterna om avtalet stämmer, bedömer den kända brittiska Rysslandsforskaren Mark Galeotti.
Prigozjin befinner sig nu i Belarus med åtminstone en del av Wagners trupper, där de utbildar belarusiska soldater.
– Videon är högst sannolikt äkta, säger Galeotti i en telefonintervju med Yle.
Under de senaste dagarna har också Belarus publicerat videoklipp på utbildningsövningar där Wagnersoldater figurerar.
Det är möjligt att [Putin] i det långa loppet kommer att hämnas på Prigozjin.
Rysslandsforskaren Mark Galeotti
Enligt Galeotti verkar Prigozjin känna sig säker i Belarus, eftersom han i ett klipp kritiserar Rysslands krigföring i Ukraina. Prigozjin kallar situationen vid fronten skamlig och säger att Wagner endast kan tänka sig att återvända till kriget om det inte drar skam över privatarmén.
När Prigozjin motiverade sitt uppror hänvisade han till inkompetens hos krigsledningen och Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Det verkar inte som att Prigozjin tar tillbaka vad han sagt.
– Det står klart att Prigozjin inte är tämjd eller förödmjukad. Han är fortfarande självständig på något plan, säger Galeotti.
Varför är Prigozjin fortfarande på fri fot?
Att president Putin överhuvudtaget låtit Prigozjin fortsätta sitt liv i det fria ser besynnerligt ut. Enligt Galeotti finns det två orsaker bakom det beslutet.
För det första behöver Putin fortfarande Prigozjin. Ryssland har fått flera nya allierade länder, i synnerhet i Afrika, för att landet genom Prigozjins många företag har kunnat erbjuda tjänster till enväldiga ledare.
I Prigozjins affärsimperium ingår förutom Wagnergruppen också diverse bolag som ägnar sig åt att manipulera medier och valresultat. Den mest kända av dem är den så kallade trollfabriken i S:t Petersburg.
– Det är lite av ett paketerbjudande, man kan kalla det stödservice för auktoritära styren, säger Galeotti.
Affärsnätverket är väldigt komplicerat och Prigozjin ingår personligen i flera avtal. Det vore väldigt svårt att ersätta honom, åtminstone på kort varsel.
Att Prigozjin själv talar om Afrika i videoklippen bekräftar den tolkningen av läget. Enligt honom kommer Wagnersoldaterna att vända blicken mot just Afrika efter Belarus.
För det andra är Putin tvungen att följa det avtal han slutit med Prigožin. Det måste åtminstone se ut som att han gör det, även om det får honom att verka svag.
Annars kan landet inte sluta liknande avtal när man väl är i knipa.
”Dödar man Prigozjin blir han ett problem som martyr” – fem frågor till Rysslandsexperten Oscar Jonsson om läget i Ryssland just nu
Hur förändrade Prigozjins kuppförsök Ryssland?
– Det är möjligt att han nog i det långa loppet kommer att hämnas på Prigozjin, säger Galeotti.
Prigozjin klarade sig inte ur kuppförsöket utan förluster. Den medieverksamhet han äger har stängts ner och är på väg i händerna på affärsmän som Putin har större förtroende för.
Hur påverkas kriget av att Wagnergruppen dragit sig ur det?
Enligt Mark Galeotti har Wagners sorti ingen större omedelbar inverkan på anfallskriget i Ukraina. Wagnertrupperna hade redan dragits tillbaka från fronten efter de blodiga striderna i Bachmut.
Om Ukraina når mer framgång med sina motattacker kan det förändra saken. Då kan Wagners utträde spela en stor roll.
– Wagnergruppen var antagligen tänkt att användas som reservstyrka ifall Ukraina skulle tränga igenom Rysslands försvarslinjer, bedömer Galeotti.
Tanken att Wagnergruppen skulle utgöra ett hot mot Ukraina från sin position i Belarus är skrattretande, enligt Galeotti. Trupperna har överlåtit sina tunga vapen till Rysslands militär och är totalt endast några tusen man starka.
Prigozjins midsommaruppror var ändå ett hårt slag mot Putins ställning i Rysslands styre, säger Galeotti.
– Putin är mycket, mycket svagare efter hela den här röran, säger Galeotti.
Enligt Galeotti utgick både västländer och Ryssland från att Putin har full kontroll över sin säkerhetsapparat. Sedan kom Wagnerupproret och då stod det klart att så inte är fallet.
Wagnergruppen kunde nästan ostört ta sig till Moskvas portar och säkerhetsstyrkorna försökte knappt stoppa dem.
– Oavsett vad nästa kris blir så vet Putin att han inte nödvändigtvis kan lita på sina säkerhetsstyrkor. Jag tror att det här också kan börja ändra på andras tankar om hur stark Putin är, säger Galeotti.
Texten är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel ”Prigožin ilmestyi aukomaan päätään Putinille, ja Venäjän huippuasiantuntijan mukaan se ei lupaa hyvää”, skriven av Simo Ortamo. Översättningen och bearbetningen är gjord av Mikael Stenlund.