Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mikrobryggerierna förväntansfulla då nya regeringen vill fylla butikshyllorna med starkare alkoholdrycker

person som tittar in i ett  bryggeri kärl
Bildtext Jonas Sahlberg brygger speciella ölsorter med lokala råvaror. Han är glad att vinerna inte ännu är på väg in i matbutikerna, då han befarar att vinflaskorna skulle äta upp mikrobryggeriernas hyllutrymme.
Bild: Arash Matin / Yle

Affärerna krattar manegen inför starkölens stundande entré. För mikrobryggarna innebär det här både för- och nackdelar, konstaterar Jonas Sahlberg som driver ett bryggeri på Kimitoön.

Regeringen arbetar för att göra starkare alkoholdrycker tillgängliga i mataffärerna. Den nuvarande gränsen på 5,5 procent ska höjas till 8 och gäller enbart jästa drycker.

Jonas Sahlberg driver ett mikrobryggeri på Kimitoön. Han tar emot lagändringen med öppna armar.

– Senast lagen ändrades var det väldigt positivt för mikrobryggerierna, speciellt det att vi nu får ha egna butiker. Vi kommer att utveckla sådana produkter som passar in, säger Sahlberg.

Fördelen med att driva ett litet bryggeri på en mindre ort är att tröskeln för att utveckla nya produkter är låg, speciellt om man kan samarbeta lokalt. Då Svenska Yle besöker bryggeriet har en leverans med 80 kilo jordgubbar från en odlare i närområdet nyss kommit in.

person som kontrollerar ett bryggeri kärl
Bildtext För mikrobryggarna gäller det att hitta på nya produkter för att möta kundernas efterfrågan.
Bild: Arash Matin / Yle

– Vi måste hitta på nya grejer hela tiden, det är det folk vill ha. Det var inte meningen att vi skulle brygga i dag, men när någon kommer med en bra idé så sparkar vi igång, säger Sahlberg.

Även om Sahlberg ser mikrobryggeriprodukternas möjligheter att klättra på butikshyllorna är han väl medveten om medaljens baksida.

– Den starköl som säljer bäst just nu görs av ett av de största bryggerierna, i och med lagändringen kommer den också till mataffärerna. Då får vi ännu en produktkategori att tävla med.

Lönsamt för mindre affärer

Esa Kiiskinen, köpman på Citymarket i köpcentret Sello i Esbo, säger att den nya lagen främst gynnar småbryggerierna och ölfantasterna. Enligt honom är det en förändring till det positiva, speciellt för mindre affärer ute på landsbygden.

– Mikrobryggarna skulle kunna utveckla produkter utan att behöva ta så mycket hänsyn till procentgränsen, säger Kiiskinen.

Citymarket Sellos köpman Esa Kiiskinen.
Bildtext Citymarket Sello:s köpman Esa Kiiskinen tror att småbutikerna kommer att gynnas om vinerna blir tillgängliga i mataffärer.
Bild: Vendla Fagerudd / Yle

Kiiskinen förutspår att matinköpen på små orter skulle öka, eftersom färre skulle åka för att handla på städernas stormarknader där Alko finns i närheten.

Delade meningar om vinförsäljningen

Bryggeriförbundets verkställande direktör Tuula Loikkanen säger att de inom förbundet hade önskat att alla drycker som nosar på procentgränsen skulle få säljas.

– Det är en positiv förändring, men vi hade hoppats på att lagen också skulle gälla ojästa alkoholdrycker, säger Loikkanen.

Regeringen har sagt att man ska utreda om ytterligare en höjning under den nuvarande regeringsperioden som skulle tillåta vinförsäljning också i mataffärerna. Jonas Sahlberg tycker inte det skulle vara en bra idé för bryggerier som hans.

– Det är bra för mikrobryggerierna är att vinerna inte kommer till matbutikerna, de äter upp hyllutrymme. Om vinerna kommer in åker våra produkter ut.

Sahlberg har anspråkslösa krav när det kommer till att få verksamheten att gå runt.

– Jag tror att jag pratar för största delen av mikrobryggerierna när jag säger att vi inte behöver mer än fem procent av marknaden. Köper man 24 öl räcker det med att en av dem kommer från ett mikrobryggeri, då kommer vi att finnas kvar i fortsättningen också.