Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU erbjuder Tunisien pengar för att hejda migranter – trots landets inhumana behandling av dem

En libysk gränsvakt ger vatten till en migrant i Tunisien.
Bildtext En libysk gränsvakt ger vatten till en migrant. Många migranter söker sig till Europa via Tunisien, som enligt rapporter har dumpat migranter i övergivna ökenområden.
Bild: Lehtikuva

EU vill hejda migranter som tar sig till Europa från Tunisien, och vill återbörda migranter från Europa till Tunisien. EU erbjuder Tunisien pengar för att underlätta problemen – medan människorättsorganisationer anser att EU inte ska ge Tunisien pengar.

Ett preliminärt avtal om migration undertecknades nyligen i Tunisien av EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och den nederländska premiärministern Mark Rutte.

I avtalet ingår en överenskommelse om att migranter som företar den farliga resan från Tunisien över Medelhavet till Italien ska skickas tillbaka till länder som migranterna tagit sig igenom.

EU är redo att låna Tunisien mer än en miljard euro. Den största delen definieras som makroekonomiskt stöd som ska rädda Tunisiens vacklande ekonomi. Dessutom utlovas tunisier en möjlighet att på ett lagligt sätt arbeta eller studera i EU.

En del av pengarna ska Tunisien kunna använda för att hantera människosmugglare. Medel går också till kontrakt med humanitära organisationer som Röda halvmånen för att transportera och stödja migranter som vill återvända till sina hemländer.

Det finns också nya regler för utplacering av migranter i alla EU-länder. Meningen är att de länder som inte tar emot migranter ska betala en avgift i stället.

EU:s stödpaket till Tunisien

900 miljoner euro ska bidra till att rädda Tunisiens statsfinanser.

150 miljoner euro ska gå till reformer som slagits fast av Internationella valutafonden IMF.

105 miljoner euro kan användas till gränsförvaltning, sök- och räddningsoperationer och åtgärder mot smuggling.

Tunisiens ekonomi i botten

Tunisierna har fått utstå mer än ett decennium av ekonomisk stagnation sedan revolten som störtade den mångåriga härskaren Zine El Abidine Ben Ali 2011.

Det har rått kronisk brist på baslivsmedel. Både inflationen och arbetslösheten är hög. Landets skuld uppskattas till cirka 80 procent av dess bruttonationalprodukt.

Internationella valutafonden IMF har efterlyst lagar som skulle omstrukturera över hundra statligt ägda företag. Dessa företag har monopol på delar av ekonomin och är i många fall mycket skuldsatta.

President Kaïs Saïed avvisade dock nyligen det som han kallar IMF:s diktat. Han föreslog att man i stället beskattar landets rikaste medborgare.

Tunisier står i kö vid ett bageri som producerar subventionerat bröd.
Bildtext Tunisier står i kö vid ett bageri som producerar subventionerat bröd, i huvudstaden Tunis den 24 maj 2023. Tunisien upplever en stor kris i utbudet av bröd, på grund av mjölbrist.
Bild: EPA-EFE

Italien speciellt intresserat av att blockera flyktingrutten

EU – och i synnerhet Italien – försöker minska på det växande antalet människor som flyr från konflikter och fattigdom i Afrika och Mellanöstern.

Deras destination är för det mesta Italien. Att blockera den här rutten har därför varit en prioritet för Italiens högerextrema ledare.

Nyligen uttryckte Italiens premiärminister Giorgia Meloni sin oro över att våldsamheter i Tunisien leder till ännu fler försök till flykt från landet.

– Det instabila läget i Tunisien kan få allvarliga återverkningar på stabiliteten i hela norra Afrika, och återverkningarna kommer oundvikligen också att synas här.

Europeiska ledare och Tunisiens president på en gruppbild.
Bildtext Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen, Tunisiens president Kaïs Saïed, och Italiens premiärminister Giorgia Meloni har undertecknat ett avtal om "strategiskt och övergripande partnerskap", migration, ekonomisk utveckling och förnybar energi.
Bild: Lehtikuva

Tunisien: Vi vill inte bli ett mottagningscenter

Tunisien säger att landet inte kommer att vara ett mottagningscenter för migranter som sänds tillbaka från Italien eller något annat land i Europa – trots det speciella avtalet på en miljard euro som undertecknades.

De tunisiska myndigheterna är fast beslutna att inte ingå ett kontrakt som liknar det som Storbritannien har med Rwanda. Tunisien kommer enbart att ta tillbaka tunisier som har gjort en olaglig inresa till EU.

Den tunisiska inställningen innebär ett bakslag för den italienska premiärministern Giorgia Meloni.

En hög EU-tjänsteman har bekräftat den hårda linje som den tunisiska presidenten Kaïs Saïed tänker följa.

Migranterna från länder söder om Sahara står bakom en komplott som kommer att förändra Tunisiens demografiska sammansättning

Tunisiens president Kaïs Saïed

I april anlände cirka 8 000 människor till EU från Tunisien. I maj var antalet 1 000 och i juni 5 000.

Under de senaste månaderna har den tunisiska kustbevakningen registrerat ett aldrig tidigare skådat antal kroppar som sköljts upp på landets stränder. Förra veckan hittades nio kroppar. Samtidigt räddades 29 personer vars båtar sjönk utanför kuststaden Monastir när de försökte ta sig till Italien.

I april meddelade kustbevakningen att 210 kroppar hade spolats upp på landets kust på mindre än två veckor.

Inte lätt att vara migrant i Tunisien

Tunisien har mött kritik för sin behandling av migranter sedan februari då president Saïed anklagat ”horder” av migranter från afrikanska länder söder om Sahara för en komplott som kommer att förändra landets demografiska sammansättning.

President Saïed har under de senaste månaderna underblåst en fientlig attityd till migranter i Tunisien.

Migranter från länder söder om Sahara räddas av det tunisiska nationalgardet i Medelhavet utanför den tunisiska staden Sfax.
Bildtext Migranter från länder söder om Sahara räddas av det tunisiska nationalgardet i Medelhavet utanför den tunisiska staden Sfax 4.10.2022.
Bild: Lehtikuva

I februari höll presidenten ett tal där han uppmanade säkerhetsstyrkorna att vidta åtgärder mot människor från länder söder om Sahara.

Han sa att migranterna förvandlar Tunisien till ”bara ännu ett afrikanskt land som inte längre tillhör de arabiska och islamiska nationerna”. Enligt honom för migranter med sig våld och brottslighet.

Efter det här talet grep polisen hundratals människor i ett omfattande tillslag. Rasistiska attacker har ökat dramatiskt i hela landet.

Kris i den tunisiska kuststaden Sfax

Människorättsorganisation: EU måste sluta ge pengar till Tunisien

– EU måste sluta ge pengar till Tunisien om landet inte tar itu med misshandeln av migranter och asylsökande som försöker nå Europa, säger Lauren Seibert, forskare vid den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch, till Yle.

EU har preliminärt kommit överens med Tunisien om ett nytt stort ekonomiskt stödpaket trots allt fler bevis på tunisiska övergrepp på migranter, flyktingar och asylsökande. När EU finansierar Tunisiens säkerhetsmyndigheter handlar det delvis om brott mot mänskliga rättigheter, säger Seibert.

Enligt Human Rights Watch har den tunisiska polisen, militären och nationalgardet inklusive kustbevakningen begått allvarliga övergrepp mot svarta afrikanska migranter, flyktingar och asylsökande. Dokumenterade övergrepp inkluderar misshandel, användning av överdrivet våld, vissa fall av tortyr, godtyckliga arresteringar och internering, kollektiva utvisningar, farliga handlingar till sjöss, tvångsvräkningar och stöld av pengar och tillhörigheter.

Den överenskommelse som EU ingått signalerar att Europa accepterar den tunisiska ledningens förtryck av människor, konstaterar också människorättsorganisationen Amnesty International.

Källor: Al-Jazeera, The Guardian, Reuters, BBC