Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Syns inflationen i artisters spelningskalendrar? För musikern Frans har nästan alla privata gig gått upp i rök

En man i grön jacka och solglasögon sitter i en rottinggunga i en trädgård och tittar in i kameran.
Bildtext Frans är aktuell med en spelning på Tirmo Blues. Tidigare i somras uppträdde han på Jukolaevenemanget på Borgå torg.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Musikern Frans Andersson i Borgå har satsat mera på den egna musiken i år. Spelningskalendern är mycket tommare än i fjol och inkomsterna har sjunkit rejält.

I år ska musikern Frans Andersson inleda skärgårdsfestivalen Tirmo Blues i Borgå. I fjol var han med och byggde upp festivalen men i år får han stå på scenen för första gången.

Spelningen är välkommen eftersom hans kalender är mycket tommare än ifjol.

Det har lugnat ner sig ganska mycket på den fronten, konstaterar han.

– Förra året mellan mellan typ maj och juni hade jag 60 spelningar. I år har det bara varit en bråkdel av det, berättar Andersson.

Frans uppträder för första gången på Tirmo Blues

7:53

De spelningar som lyser med sin frånvaro är uppträdanden på privata fester eller bröllop. Sådana har han nästan inte alls i år.

Vid sidan av musiken har han också jobbat som ljudtekniker. Ungefär hälften av de nämnda 60 uppdragen stod han bakom mixerbordet. Många av de jobben har också fallit bort då det inte finns spelningar att mixa.

Mera jobb i studion

Andersson gör musik under artistnamnet Frans och han har i år valt att satsa på den egna musiken. I praktiken betyder det att han jobbar mera hemma i studion och spelar mindre live.

Sommarmånaderna borde vara de mest inkomstbringande för en musiker. I princip borde man tjäna så bra, att man klarar sig under resten av året berättar Frans. Men i praktiken har hans inkomster sjunkit med två tredjedelar, i jämförelse med i fjol.

– Nog borde man säkert vara orolig, men det är vad det är, säger han och tillägger att han försöker njuta av sommaren ändå.

Frans är först ut av fredagens artister på Tirmo Blues. Andra artister som står på scenen samma kväll är Benjamin, humorgruppen KAJ och rapparen Cledos.

Tirmo Blues pågår 21-22 juli.

Diskussion om artikeln