Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals sjöhästbebisar släpptes fria utanför Sydney

Sjöhästarten Whites sjöhäst, på latinska Hippocampus whitei, förekommer enbart vid Australiens östkust och klassades som utrotningshotad år 2020. - Spela upp på Arenan

Runt 380 sjöhästbebisar har varit med om det största sjöhästsläppet någonsin. De utrotningshotade sjöhästarna flyttar in i ett område designat för att de ska kunna trivas och föröka sig.

Den sällsynta sjöhästarten Whites sjöhäst (Hippocampus whitei) är utrotningshotad, men marinbiologer och forskare i Sydney har beslutat att göra något åt saken. De har fött upp sjöhästar i anläggningar och nu har det blivit dags för havsdjuren att flytta till större boenden.

Runt 380 sjöhästbebisar har nu släppts ut i friheten i ett försök att ge arten nya möjligheter att få fotfäste i naturen. Det är det största sjöhästsläppet någonsin, säger forskare.

– Sjöhästar som art är lite av ett flaggskepp för miljövård, säger forskaren Mitchell Brennan.

Metallhem ska bli rev

Sjöhästarna väntas göra sig hemmastadda i så kallade ”hotell” i Chowder Bay i Sydney. Det är frågan om delvis konstgjorda levnadsförhållanden: de släpptes ut i metallstrukturer täckta i alger och sporer.

Metallen kommer i framtiden att brytas ner och allt mer försvinna, varpå naturen tar över och ett slags rev bildas av växtligheten som blir kvar.

– Det här gick fantastiskt. Sjöhästarna kommer att föröka sig och öka populationen där ute framöver, säger Brennan.

Spåras med hjälp av ”tatuering”

Bland sjöhästar är det hanarna som föder ungar. I januari samlades tre stycken ur naturen för att påbörja den nya populationen i akvarium. Sjöhästarna behövde ses efter nästan dygnet runt, bland annat eftersom de inte har magar och därför äter mer eller mindre konstant.

Sjöhästarna har en slags märkning injicerad under huden så att man ska kunna följa med dem under det närmaste året. Forskarna jämför märkningen med en tatuering.

Whites sjöhäst finns längs Australiens östkust och blev år 2020 den andra sjöhästarten att utlysas vara utrotningshotad. Den minskade kraftigt i och med en allt större brist på de sjögräs, alger och koraller den behöver, samt på grund av föroreningar i naturen.

Källa: Reuters