Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tredubblade VM-prispengarna en klen tröst – Yle Sportens expert kritiserar det enorma könsgapet och förbundens fulspel: ”De borde skämmas”

Uppdaterad 21.07.2023 19:53.
Kanadensiska spelare skriver autografer.
Bildtext Kanadensiska spelarna har strejkat inför VM.
Bild: EPA-EFE

Årets fotbolls-VM för damer är större än någonsin. Närmare 1,4 miljoner biljetter sålda, en rekordmängd på 32 lag deltar och prispengarna har tredubblats från 2019. Det går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt, menar experten Minea Lassas.

27 000 euro. Det är summan som varje VM-spelare betalas för sitt deltagande i årets mästerskap. Jämfört med 2019 då VM spelades i Frankrike har summan tredubblats.

Men trots ett stort steg mot rätt riktning är det ändå en klen tröst – damernas prispott är fortfarande bara en tredjedel av herrarnas.

Årets rejäla ökning i prispengar är dessutom inget som tilldelats av godhet. Det är ett resultat av protester och krav. I oktober i fjol skrev Fifpro, tillsammans med 150 spelare från 25 olika länder, ett brev till Fifa där de krävde en förhöjning av damernas kompensation inför VM 2023.

Yle Sportens expert Minea Lassas känner stolthet över att spelarna haft modet till att kräva större prissummor.

– Absolut är ökningen bra – det är en stor förändring åt rätt riktning. Det visar att spelarna är redo att kräva mer för det de gör, nu ser man resultatet av det.

Gianni Infantino pressitilaisuudessa 16.12.2022.
Bildtext Gianni Infantino har lovat att arbeta för jämställdheten.
Bild: Getty Images

Fifas ordförande Gianni Infantino har gått från blåsväder till blåsväder. Men jämställdhet är något som han enligt egen utsago förespråkar. Tanken är ha helt jämställda prispengar till mästerskapen 2026 och 2027. Lassas ser fram emot dagen då det faktiskt konkretiseras.

– Gapet är i dag fortfarande för stort. Klart att det skulle vara fantastiskt med lika ersättning, men samtidigt är det minimikravet.

Bonusar går rakt till spelarna

En ytterligare nyhet för i år är att Fifa betalar en del av prispengarna direkt till spelarna i stället för att allt går via förbunden. Summan på cirka 27 000 euro är alltså den andel som varje spelare utlovas, utöver det får förbunden också en andel.

För en del spelare kommer den nya ändringen inte att ha en större inverkan. USA är ett exempel där förbundet oavsett betalar ut bonusar – som dessutom är lika stora som herrarnas.

Men för andra spelare kan det nya förfarandet vara avgörande för att de ska få någon lön alls.

Så här mycket tjänar VM-spelarna

Lassas anser att det är en välkommen ändring att en del av prispengarna går rakt till spelarna, på så sätt säkerställer man att alla får sin andel – en andel som kan vara större än hela årslönen för vissa spelare.

– Det är absolut till spelarnas fördel att prispengarna betalas direkt till spelarna och inte går via förbunden med tanke på hur vissa inte ens klarat av att betala ut löner.

Ett landslag som troligen välkomnar den nya proceduren med öppna armar är Nigeria, där förbundet låtit bli att betala ut löner vid flera tillfällen.

Nigerianska spelarna firar.
Bildtext De nigeriansksa spelarna lär vara nöjda över den nya proceduren.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Protester blivit allt vanligare

Missnöjet mot förbunden har blivit allt större bland damlandslagen. Främst handlar det om jämställdhetsfrågor som lön och träningsmöjligheter.

Kanadensiska damlandslagets strejk, Ada Hegerbergs bojkott, spanska spelarnas kritiska brev och värdnationen Nya Zeelands protester – bara för att nämna några missnöjesyttringar som fått mycket utrymme under de senaste åren.

Bara så sent som ett par dagar innan mästerskapets avspark gick Englands landslag ut med ett öppet brev till sitt förbund för att uttrycka sitt missnöje över att förbundet och laget inte kommit överens om bonusar.

Engelska förbundet anser däremot att den summan som spelarna i år får direkt från Fifa är tillräcklig, även om det bara är en tredjedel jämfört med herrarnas.

– Det är illavarslande att sådant här händer i England i och med att det känns som att damfotbollen har en stor boom på gång där nu. Och så drar förbundet nytta av det här. De borde skämmas, konstaterar Lassas bestämt.

Lassas förbryllas över att damer fortfarande måste använda en del av sin energi för att säkerställa jämlik behandling, i stället för att få fokusera på fotbollen.

– Om man tänker på det rent logiskt så finns det inte egentligen någon förklaring till det. Idrotten är egentligen helt samma, det är samma regler, det väcker samma känslor. Spelet ser annorlunda ut, men det är precis lika underhållande oavsett om det är damer eller herrar som spelar.

Minea Lassas fungerar som en av Yle Sportens experter under fotbolls-VM.

Diskussion om artikeln