Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Situationen är utmanande” – västnyländska politiker oroade över samhällsklimatet

Man står på gatan
Bildtext Riksdagsledamoten Johan Kvarnström från Ekenäs räknar inte med att sitta fyra år i opposition. Han säger att SDP är berett att förhandla om att medverka i en ny regering om den nuvarande regeringen faller.
Bild: Eva Hällsten / Yle

De senaste veckorna har det stormat kring regeringen. Debatter om rasism och regeringspartier har gått heta.

Förra veckan ordnades en presskonferens med statsminister Petteri Orpo (Saml) och finansminister Riikka Purra (Sannf). Presskonferensen handlade om de rasistiska nätkommentarer Purra skrivit med signaturen ”riikka” på Jussi Halla-ahos blogg Scripta år 2008. Även rasistiska kommentarer Purra skrivit på sin blogg 2019 har lyfts upp.

Sannfinländaren Vilhelm Junnila (Sannf) avgick från sin post som näringsminister på grund av kopplingar till extremhögern.

På onsdagen ordnades en stor demonstration i Helsingfors mot rasism i regeringen. Demonstrationen lockade till sig över femtusen deltagare. Det här var efter att regeringen kommenterat att de har nolltolerans för rasism.

Tidigare i dag räcktes en adress med cirka 121 000 underskrifter över till riksdagen. Adressen kräver att Riikka Purra ska ta ansvar för sina rasistiska skriverier och omedelbart avgå från regeringen.

Regeringens läge syns ännu inte stort i den västnyländska lokalpolitiken nu under sommaren, säger västnyländska politiker.

”Hela samhällsklimatet tar skada”

Riksdagsledamoten Johan Kvarnström (SDP) från Raseborg anser att regeringsläget är allvarligt.

– Jag tycker inte att Orpo har haft tillräckligt med ledarskap som statsminister för att hålla ihop allting. Det stod klart från början att Orpo prioriterar ekonomisk högerpolitik framför liberala värderingar.

Kvarnström representerar det största oppositionspartiet Socialdemokraterna. Han märker att regeringen kommer få sitt regeringsprogram till ett högt pris.

– Det börjar bli riktigt skadligt för Finlandsbilden, ha ekonomiska konsekvenser och avskräcka investerare och arbetskraftsrelaterad invandring. Hela samhällsklimatet tar skada och blir mer xenofobiskt.

Att SFP borde lämna regeringen är självklart för Kvarnström. Han ser det som tidsfråga när regeringen faller.

– Eftersom det ändå ska hända, skulle det lika bra kunna hända direkt.

"Hela samhällsklimatet tar skada" – västnyländska politiker kommenterar stormarna kring regeringen

36:37

Kvarnström önskar att regeringen skulle dra gränser för vad som är acceptabelt att säga och göra.

– I och med att man tillåter ministrar att häva ut sig nästan vad som helst, bidrar man till att anständighetens gränser förskjuts fast man själv inte accepterar det.

– Det här handlar inte om vad som är lätt eller svårt för enskilda politiker, utan vad som är bäst för Finland, mänskliga rättigheter och hela vårt samhällsklimat.

Kvarnström säger att det vi nu ser hända i regeringen är del av ett större fenomen. Det blåser högerpopulistiska vindar över hela Europa.

– Många undrar ”hur kunde det gå så här”? Men det är egentligen en version av samma fenomen som vi ser i många länder.

Riksdagsledamoten Henrik Wickström från Ingå (SFP) avböjde intervju eftersom det i det här läget enbart är partiordföranden Anna-Maja Henriksson som kommenterar situationen för SFP:s del.

Rasism får inte förekomma

Heidi Himmanen, Svenska folkpartiets fullmäktigeledamot i Lojo, har inte diskuterat regeringens läge i Lojos lokalpolitik på grund av sommarpausen.

Himmanen tycker att SFP gjorde rätt i att gå med i regeringsförhandlingarna. I regeringsprogrammet finns flera saker som Himmanen anser passa SFP.

– Programmet är helt bra. Det finns vissa punkter om invandringen som jag tycker är ganska krångliga. Men annars vill jag att SFP och den här regeringen ska få börja jobba med regeringsprogrammet som de har skapat.

Heidi Himmanen.
Bildtext Heidi Himmanen är SFP:s enda fullmäktigeledamot i frivilligt tvåspråkiga Lojo.
Bild: Yle/Maria Wasström

Himmanen anser att de rasistiska kommentarer svarta personer och muslimska kvinnor fått höra från regeringsmedlemmar är oacceptabla. En ändring måste ske.

– Det är viktigt att det diskuteras, sådant här får inte förekomma. Om det fortsätter på det här sättet kan den här regeringen inte jobba ihop.

Det är svårt för Himmanen att ta ställning till ifall Riikka Purra borde avgå eller om det borde ordnas en förtroendeomröstning om henne.

– Jag tycker att det är de som sitter i riksdagen som behöver fundera på det. Jag är väldigt glad över att jag inte behöver fundera på den saken. Jag känner att hennes förlåtelse inte var genuin.

Himmanen tycker att Purra borde ta en starkare ställning mot rasism och ha förståelse för dem hon sårat med sina yttranden.

”Utred problemen snabbt”

Maria Koroma-Hintikka (Saml) är kommunstyrelsens ordförande i Sjundeå. Hon medger att situationen är knepig. Koroma-Hintikka har själv nolltolerans för rasism och vill att problemen reds ut i snabb takt.

– Jag tycker att alla ministrar helt tydligt ska kunna säga att de är emot rasism och att de inte alls tolererar rasism.

Det är sommarpaus också i lokalpolitiken just nu. Koroma-Hintikka säger att de i alla fall har diskuterat regeringsproblematiken litet och att de säkert kommer att ha mera diskussioner inom Samlingspartiet i Sjundeå när mötesperioden börjar i augusti igen.

– Situationen är ju utmanande.

Hon säger att Samlingspartiet måste ta ansvar i regeringen och att den ekonomiska situationen är svår och måste åtgärdas.

– Vi behöver helt enkelt en regering som kan börja sitt arbete och sakerna borde redas ut snabbt nu.

En kvinna i vinterrock ser mot kameran och småler. Det är kväll.
Bildtext Samlingspartiets Maria Koroma-Hintikka tog över posten som kommunstyrelseordförande i juni i år. Partikollegan Marko Linnala ledde styrelsen i Sjundeå de två första åren efter kommunalvalet 2021.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Så länge det finns outredda problem med rasism bland ministrarna i regeringen kan man inte säga att vi har en fungerande regering, menar Koroma-Hintikka.

– Petteri Orpo har lovat en grundlig redogörelse så fort riksdagen samlas på nytt och då får riksdagen ta ställning till det hela. Jag tycker att SFP:s idé att alla ministrar ska frånsäga sig rasism är bra. Vi behöver inte rasism i regeringen.

Koroma-Hintikka säger att det inte är hennes sak att avgöra om finansminister Riikka Purra borde avgå.

– Det är riksdagens sak. Det är viktigt att det på riktigt tydligt kommer fram vad hon tycker. Jag skulle vilja ha en tydligare bild av vad hon tänker.

Regeringen borde nu också gå igenom alla ministrar så att det inte dyker upp några liknande fall, anser Koroma-Hintikka. Hon medger att situationen är svår för partikollegan, statsminister Petteri Orpo och hon hoppas att SFP blir kvar i regeringen eftersom Samlingspartiet och SFP har många gemensamma intressen.

– Jag har personligen alltid haft bra samarbete med SFP och jag tror också att det skulle fungera bra i regeringen.

Inga strider i Hangö

Sannfinländarnas Pertti Ruuska från Hangö hoppas att regeringen skulle få arbetsro för att ta itu med de viktiga frågorna som finns i regeringsprogrammet. Han anser att man nu försöker hindra regeringen från att komma igång med arbetet.

Ruuska tycker att medierna har blåst upp de senaste veckornas händelser och anser inte att det finns så stora meningsskiljaktigheter som man låter påskina.

Han har inte själv läst Riikka Purras blogginlägg och säger att han överlag inte läser bloggar. Han konstaterar att Purra har bett om ursäkt för det hon skrivit och tycker att man nu kunde gå vidare.

Ruuska säger att Sannfinländarna i Hangö är på samma linje som Purra och Halla-aho i frågor som rör invandring.

– Vi har diskuterat frågan och är av samma åsikt om invandringen och om det som det står om invandring i regeringsprogrammet.

Personporträtt av Pertti Ruuska.
Bildtext Sannfinländarna är tredje största partiet i Hangö stadsfullmäktige. Pertti Ruuska är en av partiets fyra ledamöter.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Över hundratusen finländare har skrivit under en namninsamling som kräver att Purra avgår som finansminister. Ruuska ger inte mycket för en sådan namninsamling.

– Vem som helst kan skriva under adressen flera gånger med olika e-postadresser. Det är ju inte frågan om något medborgarinitiativ.

Ruuska anser att Riikka Purra absolut kan fortsätta som finansminister och han ser inte någon som skulle vara bättre på den posten.

Ruuska är nöjd med regeringen och med partierna i regeringen. Han säger att Sannfinländarna, Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna kommer riktigt bra överens i Hangö

– Det fungerar bra med alla partier i Hangö under den här valperioden och vi har inga strider och inte har det tidigare varit några problem i Hangö med de partierna som nu sitter i regeringen.

Ruuska hoppas nu att regeringen ska få sätta igång och jobba och ta itu med regeringsprogrammet som han tycker är riktigt bra.

Viktigt att värderingar inte bara är tomma ord

Elina Ahde från De Gröna i Ingå har följt med händelseförloppet kring regeringen och ser inte att händelserna har påverkat lokalpolitiken i Ingå.

Hon godkänner inte Riikka Purras kommentarer.

– Jag kan inte godkänna sådan här hatretorik och polarisering i samhället som vi har fått vittna. Vi måste ha en regering som bär ansvar för hela Finland.

Ahde är inte säker på om regeringen kommer kunna bära ansvaret eller inte.

– Det ser lite oroväckande ut för tillfället. Det måste hända någonting i ledningen av regeringspartierna.

Elina Ahde menar att regeringspartierna borde bestämma sig för att stanna eller avgå. Det är statsministern som bär det största ansvaret.

Elina Ahde
Bildtext Elina Ahde är en av De Grönas två ledamöter i Ingå kommunfullmäktige. SFP har enkel majoritet i Ingå och har 17 av de 27 platserna i fullmäktige.
Bild: Maria Wasström/Yle

Ahde anser inte att statsminister Orpo har agerat tillräckligt starkt, men har svårt att svara på varför.

– Jag är själv inte den typen av människa som kritiserar jättestarkt, men visst har det varit så att han inte har uttryckt sig tillräckligt tydligt.

Ahde upplever att regeringspartierna Samlingspartiets, Kristdemokraternas och Svenska folkpartiets agerande har tytt på att regeringsprogrammet är viktigare för dem än att ta distans från Riikka Purras rasistiska kommentarer.

– Det är jätteviktigt att allas värderingar inte bara är tomma ord.

Ahde ser att SFP är kluvna och inte har bestämt sig om de ska samarbeta med regeringen eller inte. Hon anser att SFP ska följa sina värderingar och inte samarbeta med ett parti som inte har samma värderingar.

– De måste helt säga ifrån, att de kanske inte vill jobba i en regering som inte har samma värderingar som hela Finland borde ha.