Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tävlingen Swan European Regatta har återvänt till Åbo – den äldsta Swanbåten bland de båtar som tävlar på Erstan

Uppdaterad 22.07.2023 08:53.
Tävlingen Swan European Regatta ordnas i Åbo 19–23 juli.

Tävlingen Swan European Regatta ordnas som bäst i Åbo och pågår fram till söndag. Båtarna tävlar på Erstan och ligger i Åbo gästhamn under kvällarna.

Swan-segelbåtarna har tillverkats av Nautor i Jakobstad sedan 1960-talet och är de första segelbåtarna som har tillverkats i glasfiber. Hittills har drygt 2300 Swanbåtar byggts i Jakobstad och de seglas idag runt om i världen. Nu samlas ett trettiotal av dem i Åbo för att delta i tävlingen Swan European Regatta som pågår till söndagen.

Regattan ordnas vartannat år och det är femte gången som tävlingen ordnas i Åbo. I år deltar båtar från Finland, USA, Nederländerna och Schweiz.

Juhani Soini som är kommodor vid segelsällskapet Turun pursiseura ry berättar att beskedet om att tävlingen ordnas i Åbo kom med kort varsel i vintras.

– Därför är tävlingen lite mindre, men förhoppningsvis desto mer intim och trevlig för alla seglare. Det här är ett mer gemytligt evenemang än många andra seglingstävlingar. En del deltar med familjen i besättningen medan andra har en proffsbesättning, säger Soini.

två segelbåtar
Bildtext Ett trettiotal Swanbåtar från flera länder deltar i regattan i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Äldsta Swanbåten är med och tävlar

En av de tävlande båtarna är Swan 36 Tarantella, den första Swanbåten som någonsin tillverkats. Båten sjösattes 1967 och har fått sitt namn av den italienska folkdansen ”Tarantella”, i och med att båtens första ägare tyckte att hon ”dansar” på vågorna.

Nu deltar Tarantella i Swan European Regatta med en besättning bestående av finländare och italienare: Pialina Ainasoja, Aurora Fernè, Lina Karlström, Helka Pirinen och kaptenen Lorenzo Giacomuzzi.

– Tarantella har varit med i regattan tidigare. Tarantella är tillbaka i Nautor Swans ägo och är lite av vårt flaggskepp. Vi deltar med vår italienska skeppare Lorenzo och han hade en idé om att han vill ha en kvinnlig besättning. Nu har vi med Aurora som är från Italien, Lina från Jakobstad och Helka från Helsingfors som förstärker oss, berättar Pialina Ainasoja som är HR-specialist på Nautor.

En vit segelbåt med två kvinnor ombord.
Bildtext Tarantella 36 är den första Swanbåten som någonsin tillverkats.
Bild: Privat / Pialina Ainasoja
Fyra kvinnor klädda i blå-vita kläder står framför en vit segelbåt.
Bildtext Besättningen på Tarantella, från vänster: Helka Pirinen, Aurora Fernè, Lina Karlström och Pialina Ainasoja.
Bild: Privat / Pialina Ainasoja

Jakobstadsbon Ainasoja kappseglar också till fritids i Jakobstad, men det är första gången som hon deltar i Swan European Regatta.

– Det är häftigt att det kommer Swanbåtar också från utlandet till Finland och deltar i tävlingen. Man får tävla med båtar som är i samma klass, så att de har samma prestanda och möjligheter jämfört med om man är i en kappsegling med många olika sorters båtar, säger Ainasoja.

”Så klart man tar det på allvar, för när man tävlar så tävlar man”

Esbobon Sebastian Sundberg deltar i tävlingen med sin Swanbåt s/y Haluan som byggdes 1987.

Sundberg har vuxit upp med Swanbåtar och har deltagit i Swan European Regatta några gånger tidigare. Båten han nu kommit till Åbo med är hans andra Swanbåt.

– Det här blir första gången som jag tävlar med denna båt så vi får se hur det går. Trots att båten är stor så är den ganska lätt att hantera, så jag tror att tävlandet kommer gå bra, säger Sundberg.

flygbild på segelbåtar
Bildtext När Swanbåtarna inte tävlar under helgen kan de ses i Åbo gästhamn.
Bild: Arash Matin / Yle
ett barn hoppar ombord på en segelbåt
Bildtext Sedan 1960-talet har drygt 2300 Swanbåtar tillverkats i Jakobstad.
Bild: Arash Matin / Yle

Regattan har tre tävlingsdagar med en start per dag. En tävling tar ungefär 4-5 timmar. Sundberg tar tävlingen på allvar.

– Jag är gammal kappseglare och har seglat hela mitt liv. Så klart man tar det på allvar, för när man tävlar så tävlar man, säger Sundberg.

Enligt Sundberg har Swanbåtsägare i Finland en fin gemenskap.

– Vi har en egen Facebookgrupp och många av ägarna känner varandra och håller kontakt. Ifall man undrar över något med båtarna eller behöver hitta en reservdel får man nog hjälp av de andra, säger Sundberg.

Diskussion om artikeln