Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från skinnskallar till nynazister och kanske till och med satanister – vi berättar om de misstänkta terroristerna i Satakunta

Uppdaterad 23.07.2023 11:35.
Bilder ur förundersökningsmaterialet från terrorismmisstankarna i Kankaanpää: till vänster en suddig man i mörker, i mitten poserar en maskerad man med vapen i händerna och längst till höger en serie bilder på vapen och sprängmedel.
Bildtext På en skärmdump från en video (till vänster) misshandlar en medlem i nynazistgruppen från Kankaanpää en kvinna. De två andra bilderna är tagna i samband med polisens husrannsakningar i terrorismutredningen.
Bild: Poliisi / Polisen

Enligt Europol har de terrormisstänkta nynazisterna i Kankaanpää i Satakunta kopplingar till extrem ideologi som har tagit intryck av apokalyptisk satanism.

– I Kankaanpä hade det här gänget redan blivit känt för ett ganska traditionellt skinheadbeteende och rasistiskt våld, men också för typiskt gatuvåld. De hade alltså sysslat med bråk av olika slag, men också allvarligare våldsdåd, säger Yle Uutisets kriminalreporter Tuomas Rimpiläinen.

Enligt honom är vägen till nynazism lång och långsam.

– Jag har studerat nynazister tidigare och visst finns det nynazister i andra och till och med tredje led, så de här attityderna kan visst gå i arv. Men ingen blir våldsam nynazist över en natt.

Rimpiläinen har i flera år har grävt i fallet med nynazisterna i Satakunta och deras bakgrund. Han delar med sig av sina insikter i den finska nyhetspodden Uutispodcast. Han berättar att polisen har konfiskerat hemmagjorda knogjärn och knivar och sådant av killarna som nu misstänks för att ha planerat terrorbrott.

– Dessutom har de en bakgrund med allvarligare rasistiska trakasserier och våld mot minoriteter.

Enligt Rimpiläinen handlar det alltså om ett ursprungligen ”ganska vanligt” våldsbenäget gäng.

– I något skede har de sedan så att säga gått ner sig i den här tankevärlden och blivit mer radikaliserade.

– Visserligen vittnar skinheadbeteende också om radikalisering, men här är det frågan om något mycket djupare och mer allvarligt än att vara ett gäng skinnskallar.

Det är frågan om fem män – två bröder, en kusin till dem och två andra män – som alla är från Kankaanpää, en stad nära Björneborg som har cirka 10 000 invånare. Samtliga är födda på 1990-talet och bekanta för polisen sedan tidigare.

Poliisi epäilee: Kankaanpään satanistinatsit suunnittelivat terrori-iskua

23:46
Lyssna på den finska nyhetspodden Uutispodcasts avsnitt om de terrormisstänkta.

Slagsmål, trakasserier och misshandel

– Det har varit krogslagsmål som har börjat med ett gräl, ett knytnävsslag, så har man sparkat någon som ligger på marken och hotat med kniv.

Männen har också systematiskt utsatt personer som tillhör minoriteter i Kankaanpää för trakasserier.

– I den härvan ingår glåpord och trakasserier och flera fall av misshandel.

Sydvästra Finlands polis kom gruppen på spåren av en slump i samband med en annan brottsutredning år 2019. Skyddspolisen hade inte kännedom om de här högerextremisterna förrän den lokala polisen inledde sin utredning.

– Det var en alldaglig trafikolycka med rusmedel inblandade. I samband med den trafikolyckan väcktes polisens misstankar om narkotika.

Den person som var inblandad i olyckan hör inte till de fem misstänkta, men den vägen kom polisen – sannolikt via något material hos olycksföraren – gruppen på spåren och fick tillstånd att göra husrannsakan. I husrannsakan avslöjades sedan en omfattande arsenal med vapen och sprängmedel.

En kombinationsbild av vapen och sprängmedel. På bilden syns bland annat ett automatgevär, hagelgevär varav ett är avsågat och en liten fickpistol.
Bildtext Hos nynazisterna i Kankaanpää hittade polisen olagliga vapen, dynamit och gödsel som går att använda till att tillverka sprängmedel.
Bild: Poliisi

Brottsförberedelser i terroristiskt syfte

Männen misstänktes för grovt skjutvapenbrott och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Men det var inte allt.

– I samma husrannsakningar hittades också nynazistisk rekvisita som vittnade om deras ideologi.

Efter att utredningen pågått i några månader kom man i samråd med statsåklagaren till att det fanns orsak att misstänka att det fanns ett terroristiskt syfte bakom brotten.

I december 2021 hade utredningen kommit så långt att de fem männen häktades för grovt skjutvapenbrott i terroristiskt syfte, uppsåtligt sprängämnesbrott som begåtts i terroristiskt syfte, förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte och grov stöld som begåtts i terroristiskt syfte.

– De här brotten som nu misstänks är sådana att det inte krävs ett färdigt mål. För ”terroristiskt syfte” räcker det med att man förbereder sig för att begå ett terrordåd även utan att man har ett specifikt mål i sikte.

Polisen har ändå uppgett att gruppen i ett skede misstänks ha haft som avsikt att med sprängmedel angripa flyktingförläggningen i Niinisalo, som hör till Kankaanpää.

Enligt kriminalreporter Tuomas Rimpiläinens källor har Polisen tagit fasta på att gruppen fortsatte att planera och förbereda ett attentat trots att förläggningen lades ner, men bilden klarnar när förundersökningsmaterialet blir offentlig.

Extrem accelerationistisk ideologi

Enligt Europol har gruppen i Kankaanpää inspirerats av en extrem accelerationistisk ideologi som tagit intryck av apokalyptisk satanism. Accelerationistiska ideologier strävar efter att påskynda en samhällelig kollaps med hjälp av terrordåd.

Tuomas Rimpiläinenn säger att de här misstankarna byggde på att polisen följde männen väldigt noga och avlyssnade deras samtal. Polisen fick bland annat reda på att gruppens ledare lät tatuera sig med en runa som ska ha koppling till en finsk bok om ”21 vägar till mörkrets rike”.

– När jag själv fick tag på boken och läste den så var det lätt att läsa den som lite camphumor, så vansinnig är den ställvis. Men det står också i den boken att om du tycker att det här är skrattretande eller tycker det är överdrivet så hör du inte till vår målgrupp. Någon kan med andra ord läsa den som ett skämt medan en annan tar det som en lära.

Verket är en del av en inriktning eller gruppering som förekommer i flera länder och som kallar sig själv för Order of Nine Angles.

– Det är en nazistisk grupp eller snarast tankeriktning som inspirerats av satanism, säger Rimpiläinen.

Inriktningen är extremradikal och uppmuntrar till extremt våld och talar bland annat om människooffer.

– Enligt forskare har Order of Nine Angles som mål att förstöra den nuvarande västerländska demokratin och värdekulturen. Om den ska ersättas med ett satanisminspirerat nationalsocialistiskt system kan jag inte säga. Så väl är jag inte insatt i deras tankar, konstaterar Tuomas Rimpiläinen.

– Det finns naturligtvis också stora variationer mellan grupperna, eftersom det inte finns någon slags paraplyorganisation som övervakar att ideologin hålls ren, utan folk tar till sig idéer ur det material de får tag på och anpassar dem efter eget omdöme.

Första terrormisstankarna mot ytterhögern

Fallet i Satakunta är det första i sitt slag i Finland.

– Så till vida är det här unikt att det inte har förekommit sådana här misstankar om terrorismbrott mot ytterhögern tidigare. Senare har sådana förekommit, eller åtminstone ett sådant fall har kommit senare, men när det här avslöjades så var det den första uttryckliga misstanken om terroristiska brott som gällde ytterhögern, säger Tuomas Rimpiläinen.

Han påpekar att man kanske borde ha väckt åtal på sådana grunder redan tidigare, eftersom det har förekommit brandbombsangrepp mot flyktingförläggningar.

– Sett med dagens ögon skulle man nog ha haft grund att misstänka terroristiska motiv.

Kopplingar till andra grupperingar

Utöver gruppen i Kankaanpää finns nu också det färskare fallet med nynazister i Tavastland. Även den gruppen har enligt polisen inspirerats av accelerationistisk ideologi och Rimpiläinen konstaterar att han nyligen har kunnat publicera en artikel om kopplingarna mellan olika nynazistiska grupper i Finland.

– De har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, som kanske är den mest kända nynazistiska organisationen i Finland och som har förbjudits av Högsta domstolen.

– Dessutom ska ledaren för gruppen i Kankaanpää flera gånger ha observerats träffa medlemmar i skinnskallegruppen Crew 38, säger Rimpiläinen.

Crew 38 har sina rötter i USA och är en radikal och rasistisk skinheadorganisation, med olika grupperingar och nätverk på olika håll i Europa och Norden, inklusive Finland.

Enligt Rimpiläinen har polisen också fått reda på att tre finländska ytterhögerledare ska ha besökt Kankaanpäägruppens ledare och gjort någon slags propagandavideo hemma hos honom.

– Namnen på de här ytterhögerledarna framgår inte av mina källor, men polisen beskriver dem i utredningen som ytterst betydande ytterhögerledare i Finland.