Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förde Finland till silver i VM-stafetten i vintras – men Niko Anttola har fortfarande inte fått sin medaljbonus från förbundet: ”Ska fixas snabbt”

Uppdaterad 23.07.2023 15:14.
Niko Anttola lyfts upp av sina stafettlagkamrater.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Skidförbundet har kämpat med en knaper ekonomi. Medaljbonusarna från förra säsongen borde ha betalats ut i maj – men till exempel stafetthjälten Niko Anttola har inte fått sin belöning.

Storlöftet Niko Anttola slog igenom ordentligt under den gångna säsongen.

I junior-VM i Whistler blev det både guld och silver för 20-åringen. Och i motsvarande seniormästerskap fungerade han som ankare i stafetten, där Finland knep silver.

Båda mästerskapen resulterade i bonuspengar för Anttola. Yle Urheilu skriver att stafettsilvret gav honom en fjärdedel av 5 000 euro, det vill säga 1 250 euro. JVM-medaljerna berättigade till drygt 1 000 euro.

Det här är pengar som borde ha betalats ut till honom senast den sista dagen i maj – men som ännu inte heller synts till. Samtidigt fick löftet nyligen en faktura på 1 000 euro i självrisk för JVM-resan till Kanada, en summa som man enligt pappan Marko Anttola betalade omedelbart.

Förbundet: ”Handlar inte om pengabrist”

För en ung idrottare är dylika prispengar betydande. Annat är det till exempel för Iivo Niskanen, som svarade till Yle Urheilu att han inte kollat om pengarna kommit in.

Av de andra stafettåkarna meddelade Perttu Hyvärinen att pengarna inte syntes då han kollade läget i juni, medan Ristomatti Hakola sade att han inte fått något.

Idrottarna får själv välja om man tar bonusen som beskattningsbar inkomst, eller placerar pengarna i en tränarfond, därifrån man kan använda pengarna skattefritt för idrottsrelaterade utgifter.

Ismo Hämäläinen
Bildtext Ismo Hämäläinen hade inte på koll att det var flera idrottare som blivit utan sina bonusar.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen medger för Yle Urheilu att till exempel Anttola inte fått sina pengar. Han beklagar det skedda.

– Enligt avtalet mellan förbundet och idrottarna borde bonusarna vara betalda innan juni, så det skulle naturligtvis inte få gå så här. Men det handlar inte om att förbundet inte skulle ha pengar, intygar Hämäläinen.

Skidförbundet är på väg mot ett minusresultat på hundratusentals euro. För några dagar sedan stod det klart att man tvingas till permitteringar och nedskärningar.

Nu ska Hämäläinen reda ut vad som hänt med bonusarna.

– Jag levde i tron att det bara var en som blivit utan sin bonus, men det handlar om fler. Nu siktar vi på att reda ut det här så snabbt som möjligt.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel MM-sankari Niko Anttola sai Hiihtoliitosta tuhannen euron laskun, mutta ei mitalibonuksiaan – liiton pomon mukaan tapauksia on useita, skriven av Pekka Holopainen.

Diskussion om artikeln