Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens artikel fick spridning i Ryssland – snart kan det bli svårare för ryska idrottare att tävla för ett annat land

Elena Kulitjenko med håret fladdrandes.
Bildtext Elena Kulitjenko är hemma från utkanten av Moskva, aktiv inom den amerikanska universitetsidrotten – och representerar Cypern.
Bild: Tomi Hänninen

Elena Kulitjenko bytte Ryssland mot Cypern och kan därmed tävla internationellt. Men snart kan det bli dyrare för ryska idrottare som vill göra likadant.

Cypern lyckades ta sitt första guld någonsin i U23-EM, då Elena Kulitjenko tog guld i höjdhopp i Esbo i söndags.

För Kulitjenko var det en av hennes första tävlingar i cypriotisk landslagsdress. Tidigare hade det rapporterats om att ryskan kunnat få medborgarskap i Cypern tack vare pappans investeringar i landet.

– En idrottares tid på toppen är väldigt kort. Alla vet hur läget varit med Ryssland. Redan för en tid sedan var det svårt – då med dopning – och gällande det här beslutet tänkte jag främst på mig själv i egenskap av idrottare, förklarade sig Kulitjenko för Yle Sporten.

Intervjun fick spridning i Europa – också i höjdhopparens hemland Ryssland.

Nytt lagförslag: Betala om du vill du vill byta land

Kulitjenkos kommentarer citerades av bland annat Championat, som lyfte fram hennes svar om var hon känner sig hemma.

20-åringen är inte den enda ryska idrottaren som börjat tävla för ett annat land, sedan Rysslands anfallskrig i Ukraina stoppade ryssarnas tävlande internationellt. Men snart kan fenomenet begränsas.

Championat citerar i en annan artikel den statliga ryska nyhetsbyrån Tass, som uppger att ryska statsduman förbereder en ny lag. Den skulle tvinga ryska idrottare som vill byta nationalitet till att betala en ersättning.

– Om en idrottare, som är medlem i eller aktuell för ett ryskt landslag, registreras hos ett främmande lands idrottsförbund, så måste idrottaren betala till den eller de ryska idrottsföreningar som stått för idrottarutbildningen, står det i lagförslaget.

Storleken på beloppet beror enligt sajten på de kostnader som uppstått på grund av träningen. Ersättningsskyldigheten skulle gälla idrottare som inom de tre senaste åren varit aktuella för ryska landslag.