Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: skräller Zambia mot Japan?

Uppdaterad 22.07.2023 09:56.

Zambia har en seger över Tyskland i bagaget, och har alla chanser att skrälla. Men för motståndet står världsmästaren från 2011, Japan.

Kl. 10 Zambia – Japan

Grupp C, Waikato Stadium, Hamilton (NZL)

Kommentator: Mikael Oivo

Zambias läge: Bäddat för skrällar?

Trots att Zambia med sin 77:e plats har sämst Fifaranking av alla lagen i VM förväntas VM-debutanten inte bli turneringens värst mörbultade slagpåse. Tvärtom har bronsmedaljören i fjolårets afrikanska mästerskap imponerat stort i sina träningsmatcher inför VM.

Efter att ha spelat oavgjort 3–3 mot Schweiz i slutet av juni, besegrade Zambia självaste Tyskland med 3–2 i sin senaste match i början av juli.

Zambias starkaste lagdel är anfallet. Barbra Banda och Racheal Kundananji kan nästan garantera att motståndaren tvingas plocka bollen ur nätmaskorna minst en gång per match.

Försvaret är däremot inte stabilt. Läget förbättras inte av att den tilltänkta förstamålvakten Hazel Nali åkte på en allvarlig knäskada för en vecka sedan och missar VM.

Zambia har viss erfarenhet av internationella storturneringar i och med att laget fick delta i OS i Tokyo för två år sedan. Där blev det oavgjort (4–4) mot Kina medan matcherna mot Brasilien (0–1) och Nederländerna (3–10) resulterade i förluster.

Japans läge: Bättre resultat att vänta efter generationsväxling?

Världsmästarnationen från 2011 förväntas utmana Spanien om segern i grupp C. Allt annat än tre poäng i matcherna mot Zambia och Costa Rica är underkänt.

Efter två raka VM-finaler åkte Japan ut redan i åttondelsfinal i senaste VM då Nederländerna visade sig vara ett mål bättre. I de asiatiska mästerskapen 2022 blev det respass i semifinalskedet där Kina var bättre på straffar.

Japans resultat de senaste åren är inte lika bra som för cirka tio år sedan, men det är inget fel på återväxten inom den japanska damfotbollen. Efter en generationsväxling kan bra resultat vara att vänta igen då juniorvärldsmästarna i åldersklasserna U17 (2014) och U20 (2018) småningom tar över ledande positioner inom landslaget.

Håll koll på: Tidigare proffsboxaren slår igenom?

VM-turneringen kan bli Barbra Bandas definitiva genombrott. Den zambiska anfallaren visade upp sin potential redan på OS där hon stod för två hattrick och gjorde sex av sitt lags sju mål i turneringen.

Banda, som spelar till vardags i den kinesiska ligan, fick inte delta i de afrikanska mästerskapen i fjol på grund av för höga testosteronvärden, men har fått rätt att delta i internationella matcher igen efter överklagan till CAS.

Den fysiskt starka 23-åringen var även proffsboxare en kort tid under tonåren. Hon besegrade sina samtliga motståndare i ringen.

Kommentatorns tips: Målrik match att vänta

En seger för Zambia i VM-debuten vore inte turneringens största skräll. Trots de zambiska anfallsvapnen har Japan ändå ett bättre lag som helhet och vinner en underhållande match med 4–2 efter lite skrämselhicka.

Diskussion om artikeln