Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fågelentusiast om fågelinfluensan: ”Försiktighet är en dygd, rör därför inte vilda eller tama fåglar med bara händerna just nu”

Äldre man med en höna i famnen.
Bildtext Arkivbild. Normalt brukar Anders Ginlund hantera hönorna med bara händer men nu gäller det att handskar på sig.

Fågelentusiasten Anders Ginlund på Kimitoön är inte oroad för fågelinfluensan för egen del, men hönsen håller han nu inomhus eftersom Livsmedelsverkets infektionszoner också berör hans fjäderfän.

– De var ute här tidigare men får nu hållas inomhus, säger Ginlund. Tidigare var vi vana att ha hönsen inomhus i majmånad och fick släppa ut dem i juni eftersom fågelinfluensan tidigare kom med flyttfåglarna söderifrån men nu är läget omvänt och smittan finns här och sprids söderut då flyttfåglarna åker till sydligare breddgrader.

Ginlund har idag kring ett dussin svarta höns och har en byggnad med tak som är tillverkat av växthusplast där fåglarna trivs bra.

– För egen del är jag inte orolig för hönsen men jag är nog oroad för de vilda fåglarna som nu påverkas stort, säger Ginlund. Exempelvis vadarna riskerar att få fågelinfluensa och i Salotrakten har man hittat många döda fisk- och skrattmåsar som haft viruset samt nu också en svan i Lammala.

Hönor på bete vid Tuiskula gård i Sjundeå.
Bildtext Hönor som tidigare gått ute i det fria måste nu hållas inomhus på de områden där Livsmedelsverket upprättat infektionszoner.
Bild: Charlotte Lindroos / Yle

På stora hönsgårdar med tusentals fåglar är situationen en annan men Ginlund tror tyvärr att fåglarna nog redan nu i de flesta fall är inomhus.

– Finns det gårdar där hönsen har gått omkring fritt utomhus så är ägarna förstås tvungna att ta in dem i sina stora vardagrum eller dylikt.

Rör inte fåglar och ta kontakt med myndigheterna

Ginlund rekommenderar nu till försiktighet och att inte röra tama eller vilda fåglar med bara händerna.

– Det gäller förstås att ha handskar på sig och sedan använda desinfektionsmedel och vara allmänt försiktig. Ser man döda fåglar så ska man kontakta myndigheterna och inte själv röra vid dem eller försöka flytta dem.

Döda måsar vid en strand.
Bildtext Fågelinfluensan har drabbat måsar som dött i stora mängder på olika håll i landet.
Bild: Raila Paavola / Yle

Alla fåglar har förstås inte drabbats av fågelinfluensan men enligt Ginlund är det bra att vara försiktig.

– För läget är nog allvarligt. Det är kanske bra att tänka i samma banor som med coronan och försiktighet är en dygd.

Inte bara fjäderfän som drabbas

Det är inte bara fåglar som drabbas av fågelinfluensa utan nu har också pälsdjur vid ett tiotal gårdar i västra Finland drabbats. Enligt Livsmedelsverket rör det sig om samma virustyp H5N1 och smittkällan är vilda fåglar.

– Det är bra att saken utreds och att människor är försiktiga. För egen del berör det mig inte så mycket men det är bra att inse att viruset kan sprida sig till både vilda som tama fåglar samt andra djur.

Två minkar står upp mot gallret vid farm i Nykarleby.
Bildtext Nu har också fågelinfluensa påträffats på flera pälsdjursfarmer i västra Finland.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Ginlund vill därför påminna om att då man ser djur eller fåglar som misstänks ha drabbats av någon sjukdom så ska man kontakta myndigheterna.

– Gör inget själv utan ring din kommunala veterinär eller hälsomyndigheterna eller djurskyddet som sedan nog berättar hur man ska gå till väga, säger Ginlund.

Diskussion om artikeln