Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiken: Grönlands och Färöarnas ledare missnöjda över utebliven inbjudan till toppmötet i Helsingfors

Uppdaterad 23.07.2023 14:31.
De nordiska statsministrarna, Biden och Niinistö ler.
Bildtext I toppmötet deltog Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, USA:s president Joe Biden, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrin Jakobsdottir och Norges statsminister Jonas Gahr Störe.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Grönlands och Färöarnas ledare riktar i den danska tidningen Politiken kritik mot att de inte fick inbjudan till toppmötet mellan de nordiska länderna och USA.

Torsdagen den 13 juli ordnades ett historiskt toppmöte i Helsingfors mellan de nordiska ländernas ledare och USA:s president Joe Biden.

Grönland och Färöarna blev ändå utan inbjudan och riktar nu kritik mot Niinistö och det nordiska samarbetet i den danska tidningen Politiken.

HBL var först ute med nyheten i Finland.

Trots att Nordatlantens och Arktis säkerhetsläge diskuterades på toppmötet fick Grönland ingen inbjudan till mötet, berättar ordförande för Grönlands självbestämmande regering Múte Egede till Politiken.

– När det gäller Arktis kan man inte undvika Grönland. Ingenting om oss utan oss, säger Egede till Politiken.

Egede menar att den uteblivna inbjudan är en del av ett större problem i det nordiska samarbetet.

– Det är inte bara kritik mot Danmark, utan mot hela den struktur som det nordiska samarbetet har utvecklats till.

Strider mot nordiska rådets vision

Färöarnas ledare Aksel V. Johansen håller med Egede och tycker att Färöarna borde bjudas in i möten där Nordatlanten och Arktis diskuteras.

Johansen säger att samarbetet som det ser ut nu, strider mot det nordiska rådets vision för 2030. Tanken är att Norden ska vara den mest i integrerade delen i världen, men enligt Johansen är det nu främst Finland, Sverige, Norge och Danmark som samarbetar.

– Vi har sett att amerikanska örlogsfartyg och ubåtar numera är regelbundna gäster i våra hamnar. Därför är det naturligt att vi också har en plats vid bordet när säkerheten i vårt område diskuteras med våra närmaste allierade, säger Johansen till Politiken.

Politiken berättar att Niinistö inte har velat svara på kritiken. Tidningen har inte heller fått några kommentarer från övriga nordiska statsministrar eller Ålands landshövding.

HBL har också försökt nå Niinistö för en kommentar.