Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Frankrike öppnar turneringen med match mot Jamaica

Uppdaterad 23.07.2023 12:59.

Frankrikes resa mot nationens första VM-medalj på damsidan påbörjas i dag. Men kan det franska försvaret stoppa Jamaicas anfall med Mancester Citys målspruta Khadija Shaw i spetsen?

Kl. 13 Frankrike–Jamaica

Grupp F, Sydney Football Stadium

Kommentator: Kristian Karlsson

Frankrikes läge: Stämningen på topp, men syns det i resultaten?

I slutet av mars tog Hervé Renard över som landslagstränare efter den impopulära Corinne Diacre. Samtidigt återvände flera petade spelare till truppen och laget kunde på allvar börja drömma om en efterlängtad VM-medalj.

Renard är ett bekant namn för den stora fotbollspubliken efter att han lotsade Saudiarabien i herr-VM i Qatar. Där blev segern över Argentina den enda ljusglimten.

Nu är chanserna till framgång betydligt bättre då flera experter lyfter fransyskorna som den största utmanaren till USA i kampen om VM-guldet. I de två senaste världsmästerskapen har det blivit stopp i kvartsfinal, mot Tyskland respektive USA.

Jamaicas läge: Utmanar jättarna med sin snabbhet

För fyra år sedan var Jamaica en slagpåse som lämnade turneringen i Frankrike med tre förluster i bagaget. Laget lyckades endast göra ett mål och släppte in hela tolv bollar mot Brasilien, Italien och Australien.

I sin andra slutturnering är förutsättningarna betydligt bättre, laget ligger tio placeringar högre på Fifa-rankningen (43:a) och de värsta VM-nerverna är borta.

Laget har en handfull spelare som håller hus i de högsta serierna i USA, Spanien, Frankrike och England.

Ett snabbt anfallsspel är lagets största vapen, men försvarsspelet ett relativt stort frågetecken. I VM-kvalet blev det klara förluster mot USA (0–5) och Kanada (0–3).

Håll koll på: Manchester Citys stora stjärna Shaw

Jamaicas storstjärna Khadija Shaw stod för hela 31 mål på 30 matcher under den gångna säsongen. Hon slutade tvåa i skytteligan i Women’s Super League med sina 20 fullträffar.

26-åringen är 182 centimeter lång och en av världens mångsidigaste anfallsspelare. Shaw var med för fyra år sedan, men fick den gången nöja sig med en assist till Jamaicas enda fullträff.

Det skulle vara ett mirakel om hon lämnade Australien utan några mål för sina ”Reggae Girlz”.

Manchester Citys Khadija Shaw gör mål mot Everton i Women's Super League.
Bildtext Fortsätter Khadija Shaws målskytte i VM-turneringen?
Bild: Natalie Mincher/SPP/Shutterstock/All Over Press

Kommentatorns tips:

Frankrike saknar flera av sina duktiga anfallsspelare på grund av skador, men mot Jamaica ska det inte vara några problem.

Fransyskorna vinner med 3–1 och får en smakstart på jakten efter nationens första VM-medalj.

Glöm inte att delta i Yles VM-tippning. Gissa vem som gör matchens öppningsmål i vilken minut och vinn VM-prylar! Om du har gjort en VM-tippning så kan du ansluta dig till Yle Sportens kompisgrupp.

Diskussion om artikeln