Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals evakueras från skogsbränder på Rhodos – 150 av dem finländare

Uppdaterad 23.07.2023 09:41.
Turister evakueras till andra boenden efter att flera hotell på ön börjat brinna. - Spela upp på Arenan

Extremhettan orsakar skogsbränder på Rhodos där finländare nu evakueras från hotell till andra delar av ön.

Från semesterön Rhodos i Grekland rapporteras just nu om evakueringar på grund av de skogsbränder som härjar där.

Personer har evakuerats från ön med över 20 båtar. Turister har evakuerats från stränderna Kiotari och Lardos, uppger Greklands kustbevakning.

Omkring tvåtusen turister har evakuerats till säkra stränder med båt, 150 av dem är finländare. För tillfället verkar det inte som att finländska turister evakueras från själva ön.

Enligt lokala myndigheter har totalt 30 000 människor blivit evakuerade från diverse områden på ön, medräknat de 2 000 som evakuerats med båt.

Under söndag 23 juli förbereder man sig för att evakuera ytterligare 1200 människor från Péfki, Lindos och Kalathos, berättar lokala räddningstjänsten. Enligt räddningstjänsten kommer det troligtvis ta några dagar att släcka elden som rör sig mot turistområdena.

– Den här skogsbranden kommer inte över i morgon eller i övermorgon. Branden kommer att orsaka problem i flera dagar, säger en talesman för räddningstjänsten till Skai TV.

Enligt Helena Häkäri, konsul och administrativ ledare på Atens ambassad, är det cirka 300 finländare som befinner sig på Rhodos som gjort en reseanmälan. Det är oklart hur många ytterliga som befinner sig på Rhodos, som inte gjort en anmälan.

I området Kiotari har tre hotell fått eldskador.

Rekordhetta i Grekland

Helsingin Sanomat har talat med resenärer som befinner sig på Rhodos. En av dem berättar att lågorna härjar fem kilometer från hotellet och att vinden bara blir starkare. Han uppger att hotellets el- och vattenförsörjning har gått.

Den svenska tidningen Dagens Nyheter uppger att resebyråerna Ving, Apollo och Tui har börjat evakuera svenska turister från orterna Kiotari, Lindos och Lardos på Rhodos östkust. De flyttas i första hand till andra delar av ön.

I Grekland kan den här helgen bli den varmaste som har registrerats i juli på 50 år, enligt grekiska meteorologer.

Utrikesministeriet ber finländare undvika brandområden, speciellt Asklipieio, Kiotari, Lardos och Pilonas.

I nödfall kan man ta kontakt med ministeriets journummer, +358916055555.

Källor: Yle Uutiset, Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter, AFP, STT

Artiklen uppdaterades 22.7.2023 klockan 18.08 och klockan 20.43 med mera information.

Artikeln uppdaterades 23.7.2023 klockan 5.38 och 5.50 med information om ytterligare evakueringar och att släckningsarbetet kommer att ta flera dagar.