Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koranbränningarna: Mäktig religiös ledare säger att Sverige förbereder sig för krig, danska ambassadören i Iran kallad till samtal

yatollah Ahmad Khatami talar i samband med ceremonier kring fredagsbönen i Teheran inför sina anhängare
Bildtext Enligt Irans högsta religiösa ledare ayatolla Ali Khamenei har Sverige ”förberett sig för krig mot hela den muslimska världen”.
Bild: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Enligt experter kan situationen mellan Sverige och den muslimska världen fortsätta förvärras avsevärt. Här är de senaste reaktionerna på de nordiska koranbränningarna.

Den irakiska Salwan Momikas manifestation i Sverige på torsdagen, där han bland annat trampade på den irakiska flaggan och brände upp Koranen, har väckt starka reaktioner i en och annan riktning.

Irans och Iraks mäktigaste ledare skymfar koranbrännare

Iraks högsta religiösa ledare Muqtada al-Sadr hotar med en revolution för Koranens skull, rapporterar svenska Expressen. Han säger att Koranen måste försvaras och att ord inte längre räcker.

Enligt Expressen är det al-Sadrs anhängare som satte Sveriges ambassad i brand i Bagdad på torsdagen, som en reaktion på koranbränningen.

Många västerländska länder har kritiserat Irak för att inte ha skyddat Sveriges ambassad. Samtidigt kräver många arabiska och muslimska länder att Sverige ska sätta ett tydligt stopp för koranbränningarna.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, säger att koranbränningarna i Sverige är ”bittra, konspiratoriska och farliga händelser” och att de som förolämpar Koranen borde straffas.

Khamenei säger också på Twitter att ”Sverige förbereder krig mot hela den muslimska världen”.

Blickarna mot Danmark efter påstådd koranbränning i Köpenhamn

Tidigt på lördagsmorgonen utsattes hjälporganisationen Dansk flyktingshjälp i Basra, Irak, för ett beväpnat angrepp.

Under morgonen försökte också demonstranter storma den så kallade gröna zonen i Bagdad. Gröna zonen är ett område i Bagdad där ambassader ligger.

Anledningen till attackerna ska vara en påstådd koranbränning utanför Iraks ambassad i Köpenhamn på fredagen.

Polisen har bekräftat att en bok har brunnit, men de vet inte om det är en koran.

På lördag kväll meddelar Irans utrikesministerium att de kallat den danska ambassadören till samtal för att protestera mot den påstådda koranbränningen.

Muqtada al-Sadr
Bildtext Enligt al-Sadr har Sverige gått för långt med att tillåta koranbränningarna.
Bild: EPA-EFE

Sveriges ambassadör utvisad från Irak – handeln upphör

Efter attacken mot Sveriges ambassad i Bagdad på torsdagen utvisades Sveriges ambassadör i Irak och Bagdad kallade hem sin representant i Stockholm. Dessutom har Irak avbrutit affärsverksamhet med svenska företag.

Trots att handeln mellan de två länderna är relativt liten är avbrottet i de ekonomiska och diplomatiska relationerna ett ställningstagande som har betydande konsekvenser för diplomatin mellan länderna.

Inte heller Iran välkomnar Sveriges ambassadörer

Irans ledning har nu bestämt att Sveriges tillträdande ambassadör inte kommer att släppas in i landet. Beslutet har att göra med torsdagens koranbränning i Stockholm.

Ytterligare flera muslimska länder har kallat upp svenska diplomater till möte för att fördöma koranbränningarna i Sverige. Ett av dem är Förenade arabemiraten, vars utrikesministerium kallat upp den svenska toppdiplomaten.

Källor: Expressen, Danmarks Radio, TV2, STT