Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förturskriterierna på landsvägsfärjorna irriterar: ”Galenskap att inte släppa dem med förtursskylt först av färjan”

Uppdaterad 25.07.2023 15:04.
Landsvägsfärjan mellan Pargas och Nagu.
Bildtext Kapaciteten har ökat markant då färjorna blivit större. Något som alla trafikanter kan dra nytta av.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Houtskärsbon Helge Mattsson skräder inte orden då han beskriver sin irritation över hur färjtrafiken i skärgården fungerar för tillfället. Enligt Mattsson hotar hela förturssystemet att raseras.

– Vi som använder oss av förtursskyltar har ofta tidtabeller att passa och använder dem för att snabbt och effektivt kunna köra till fastlandet och tillbaka under en och samma dag, säger Mattsson som bor i Houtskär.

Han säger att det nu vid flera tillfällen har uppstått överraskningar då förturskön fått vänta och exempelvis husbilar eller andra långsammare fordon fått köra av färjorna först.

En man i ylletröja i ett köpcentrum.
Bildtext Arkivbild. Helge Mattsson är irriterad över hur lastandet på och av landsvägsfärjorna skapar problem för bilister som har förtursskylt.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Enligt Mattsson är det galenskap att lasta av färjorna på det viset eftersom många då har omöjligt att hinna till nästa färja och vidare till slutdestinationen.

– Då man sitter sist efter så tvingas man börja med en kappkörning över Naguland på väg hem. Det är en galenskap att göra så eftersom det hela tiden kommer cyklister eller andra bilister emot, säger Mattsson. För att hinna till färjorna mellan Pargas och Nagu samt Nagu och Korpo måste vi kunna lita på att komma först av och kunna köra enligt hastighetsbegränsningarna, eftersom det är så tidtabellen är uppbyggd.

Många i rörelse under sommaren

Det är främst nu i juli som det varit mer problem än vanligt, betonar Mattsson.

– Nu finns det många bilister och bilar i farten som kanske inte vet vart de är på väg eller inte vågar köra enligt de hastighetsbegränsningar som finn. Ifall man då befinner sig sist i kön och har bråttom så vet man med säkerhet att man tyvärr inte hinner till följande färja och får vänta längre än vanligt på att komma hem.

Färja mellan Pargas och Nagu
Bildtext Sommartid är det fler bilar i rörelse längs med Skärgårdsvägen.
Bild: Arash Matin / Yle

Mattsson är inte ensam i sin kritik. På sociala medier skriver tiotals andra skärgårdsbor om samma upplevelser. Vissa har ingen förståelse för hur färjorna lastas eller hur och i vilken ordning bilarna kan köra av.

I sommar, i samband med att kapaciteten har ökat, kan två bilköer köra av färjorna samtidigt men det fungerar inte heller smärtfritt då det har varit problem med att veta hur man ska köra.

Finnferries har inte hört om missnöjet

Finnferries är det rederi som kör landsvägsfärjorna och säkerhets- och trafikchef Pasi Roos har inte hört om missnöjet då Yle Åboland tar kontakt.

– Vi har inte gjort några förändringar inför sommaren utan kör på som vanligt som tidigare somrar, säger Roos. Det som har förändrats är att kapaciteten på färjorna markant har ökat, men det är en bra sak som alla trafikanter kan dra nytta av.

Enligt Roos kan en orsak till skärgårdsbornas irritation vara att man missförstått innebörden med förtursskylten.

Kö av bilar som ska köra ombord på färjan till Nagu.
Bildtext Förtursskylten garanterar en plats på färjan då de som har en sådan kan använda förtursfilen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

– Det är inte vi utan Närings-, trafik- och miljöcentralen som beviljar förtursskyltarna och som dessutom bestämmer hur de kan och får användas, säger Roos.

Förtursskylten ger alltså rätt att använda förturskön vid färjfästena och garanterar en plats på färjan, berättar han. Men den garanterar inte förtur bort från färjan.

En titt på NTM-centralens webbsida, som upprätthålls i samarbete med Finnferries, bekräftar saken: Förtursskylten är inte en garanti att man kan köra av färjan först.

Men samma anvisningar betonar att den som kör ombord färjan först ska också kunna köra av den först. Att det ofta är förturskön kan vara en orsak till att de med förtursskylt har uppfattningen att de alltid ska få köra av färjan först.

– Vi är en del av det övriga landsvägsnätet och då man rör sig på våra landsvägar kan det också uppstå situationer där man är tvungen att göra omkörningar eller köra saktare än hastighetsbegränsningarna, säger Roos.

Köper inte argumentet

Mattsson köper inte Roos argument och anser att det nu finns en risk att förturssystemet raseras ifall de med förtursskylt inte kan räkna med snabba överfarter.

– Det vi önskar oss är att då man kör ombord först från förturskön så ska man också kunna vara säker på att man kommer först av färjan för att hinna till nästa färja, säger Mattsson. Om jag då är tvungen att sitta och vänta för att köra av sist, kan jag räkna med att inte hinna till nästa färja för så är de nya tidtabellerna gjorda.

Färjan Elektra mellan Pargas och Nagu.
Bildtext I sommar har två bilfiler samtidigt kunna köra av färjan då den anlänt, vilket har effektiverat lastandet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Dessutom upplever Mattsson inte att det finns någon orsak alls i flera fall den här veckan att låta dem med förtursskylt vänta på att få att köra av.

– Exempelvis var vi bland de första ombord och sist lastades två husbilar. Döm om min förvåning då samma husbilar släpptes först av färjan på andra sidan, säger Mattsson.

Tack för en livlig debatt i kommentarerna. Redaktionen stängde kommentarsfältet 25.7.2023 klockan 15:04 då kommentarerna inte längre tillförde något nytt.

Diskussion om artikeln