Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spaniens parlamentsval: hård kamp mellan de jämnstora vänster- och högerblocken

Uppdaterad 24.07.2023 05:46.
En kvinna lägger sin röst i en valurna i Spanien.
Bildtext Spanien har tidigare haft en vänsterregering, men söndagens val kan ändra på det.
Bild: Álex Cámara/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Lite över hälften av spanjorerna röstat i parlamentsvalen. Klockan 23.30 då 75 procent av rösterna räknats ser det ut som att högerkonservativa Partido Popular tar hem vinsten med snäppet fler röster.

De två största partierna förväntas vara det socialistiska PSOE och det konservativa PP. Ingetdera partiet väntas få absolut majoritet, men ett av dem kommer att bilda regering.

Enligt Spaniens public servicetjänst RTVE:s prognos ser det ut som om det politiska högerblocket kommer att ta hem vinsten med PP som största parti, medan premiärminister Pedro Sánchez PSOE ser ut att bli näst störst.

För att vinna majoritet och därmed regeringsracet måste ett parti säkra 176 av de 350 platserna i parlamentets underhus – eller skapa en sammanslutning med ett annat parti.

Cirka 75 procent av rösterna räknats. Situationen mellan de två största partierna är ytterst jämn.

PP har 134 platser, PSOE har 126, Vox 33 och Sumar 30. De tidiga röstsiffrorna kommer från mindre städer i Spanien och reflekterar inte nödvändigtvis det slutliga resultatet.

Allt du behöver veta om parlamentsvalet

Parlamentsvalet i Spanien har vidliknats Finlands senaste riksdagsval – en kamp mellan den ideologiska vänstern och högern.

Spaniens nuvarande premiärminister, socialisten (socialdemokraten) Pedro Sánchez, tror själv på en vänsterseger i valet.

Opinionsmätningarna pekar ändå på ett maktskifte som väntas föra Spanien högerut.

Sánchez parti, det socialdemokratiska/socialistiska PSOE förlorade mot det konservativa folkpartiet Partido Popular (PP) som leds av Alberto Núñez Feijóo i lokalvalet i maj. Då bestämde Sanchéz att utlysa nyval för parlamentet den 23 juli.

Pedro Sánchez står vid ett talarpodium och pratar. Han gestikulerar med händerna.
Bildtext Pedro Sánchez har varit Spaniens premiärminister sedan 2018.
Bild: EPA-EFE

Olika regeringsscenarier

För att bilda regering och få majoritet i parlamentet skulle det konservativa PP behöva ytterhögerpartiet Vox. För att premiärministerspartiet PSOE skulle kunna bilda regering behöver den vänsterpartiet Sumar.

Bildar de partierna regering får Spanien en högerextrem betoning för första gången sedan landet övergick till demokrati efter general Francisco Francos död 1975. Diktatorn Franco styrde Spanien med hård hand i nästan 40 år.

En sådan regering skulle utmana de två huvudpelarna i Sánchez nuvarande vänsterregering; den gröna energirevolutionen och den ambitiösa satsningen på kvinnors rättigheter och hbtq-frågor.

Källor: El país, RTVE, BBC, The Guardian, Reuters, AFP