Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskningsresultat i det spanska valet – högerblocket får inte majoritet och många befarar nyval

Uppdaterad 24.07.2023 12:58.
Högerledaren Alberto Nuñez Feijóo vinkade från balkongen till PP:s högkvarter. Nu vill han försöka bilda regering, men frågan är om det går.
Bildtext Högerledaren Alberto Nuñez Feijóo vinkade från balkongen till PP:s högkvarter. Nu vill han försöka bilda regering, men frågan är om det går.
Bild: Lehtikuva

Konservativa Partido Popular (PP) fick flest röster i söndagens parlamentsval, men det gick dåligt för det tilltänkta stödpartiet Vox. Varken höger- eller vänsterblocket får majoritet i parlamentet.

– Vi har vunnit valet och vi förtjänar att försöka bilda en regering, precis som det alltid gått till i spansk demokrati. God natt och tusen tack Spanien, Madrid och alla i det här kampanjteamet som har gett mig stöd och hjälp.

Så avslutade PP:s ledare Alberto Nuñez Feijóo sitt segertal inför jublande anhängare i Madrid i natt.

Trots att hans parti hade fått flest röster i söndagens parlamentsval och att PP dessutom gått framåt rejält i jämförelse med valet 2019, så var det ingen glädjeyra som rådde på segerscenen.

Ingetdera av blocken får majoritet

När alla röster var räknade kl. 02.30 i natt, finsk tid, så hade konservativa Partido Popular (PP) fått 136 mandat. En framgång i jämförelse med de 89 mandaten som partiet fick i valet 2019.

Men PP:s tilltänkta stödparti, högerextrema Vox, backade rejält i jämförelse med det förra valet och fick bara 33 mandat, mot 52 mandat i valet 2019.

Det krävs 176 mandat av totalt 350 platser för att få majoritet i det spanska parlamentet.

Den sittande premiärministern Pedro Sánchez socialdemokratiska/socialistiska parti PSOE fick 122 mandat, att jämföra med 120 mandat 2019.

PSOE:s tilltänkta stödparti, vänstergrupperingen Sumar fick 31 mandat, mot 38 i förra valet.

Det gick alltså betydligt bättre för PSOE än väntat och betydligt sämre för Vox än vad opinionsmätningarna förutspått.

Vänstern firade det överraskande resultatet

Alla opinionsmätningar och också vallokalsundersökningarna spådde en klar högerseger.

– Det bakåtsträvande blocket, som har föreslagit ett totalt upphävande av alla framsteg som vi har gjort under de senaste fyra åren, har misslyckats, sa en glädjestrålande Sánchez i sitt tacktal.

Pedro Sánchez spelade högt då han utlyste nyval, men såg nöjd ut då 99 procent av rösterna var räknade.
Bildtext Pedro Sánchez spelade högt då han utlyste nyval, men såg nöjd ut då 99 procent av rösterna var räknade.
Bild: Lehtikuva

Sánchez utlyste nyval efter högerns framgångar i lokal- och regionalvalen i maj. En del bedömare menade att han räknade med att kunna vinna på att snabbt utlysa ett nyval som hölls mitt under semesterperioden. Det fanns också de inom PSOE som kritiserade honom för det vågspelet.

Nu ser det ändå ut som om hans chansning kan bära frukt.

Vänsterregering eller nyval?

Eftersom PP blev största parti så får Feijóo sannolikt försöka bilda regering först. Det blir svårt, eftersom PP och Vox inte anses ha just några som helst koalitionspartners att ta till.

Däremot kan Sánchez PSOE stödja sig på flera andra partier än vänsterfronten Sumar.

Regeringsbildningen förutspås ändå bli knepig och risken för ännu ett nyval är stor.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Yle