Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Blir det brasiliansk kross mot Panama?

Uppdaterad 24.07.2023 14:13.

Tyskland inledde sitt VM-spel med en överkörning. Kan Brasilien göra likadant i måndagens sista match mot Panama?

Kl. 14.00: Brasilien–Panama

Grupp F, Hindmarsh Stadium, Adelaide
Kommentator:
Mats Ahlnäs

FIFA fotbolls-VM 2023: Brasilien - Panama (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Brasiliens läge: Dags att blåsa liv i medaljdröm?

Visst är det alltid något extra då Brasilien går in i ett fotbolls-VM?

Nu blir de sista stora landslaget ut på dansgolvet – och efter premiärdagar där medaljkandidater som Australien, Frankrike, Sverige och England sett olovligt sega ut finns det utrymme för att blåsa liv i sydamerikanska medaljdrömmar.

Brasilien är inte inringat som given i semifinaldiskussionen, men Pia Sundhages brasilianska lag hugger i vassen.

Precis som i de andra storlagen finns det minus på skadefronten. Mellan stolparna saknas knäskadade Lorena – bland annat Sundhages förstaval då Brasilien tog guld i Copa America förra sommaren – och nu förväntas Corinthians-måvakten Leticia Izidoro dra på sig handskarna.

Panamas läge: Fortsättning på tunga genrepsspåret?

I går konstaterade Sundhage att det brasilianska tränarteamet vet det allra mesta om Panama. Resten av världen vet knappast lika mycket om den sista debutanten som ska visa upp sig i den här VM-turneringen.

Panama var sist in av samtliga 32 landslag efter att ha playoffbesegrat Paraguay med 1–0 i vintras.

Ger den insatsen någon fingervisning inför dagens VM-debut?

Stirrar man blint på siffror kan man säga att Brasilien slog samma Paraguay med 2–0 i Copa America-semifinalen förra sommaren.

Och alla som har prickat in ett antal braksegrar för storlagen i Fotbollsexperten har hittills fått känna sig besvikna. De anonymare landslagen har hållit nere siffrorna – och med två tredjedelar av VM-truppen i panamanska och costaricanska ligan går Panama definitivt in i kategorin "svaga lag på pappret" i detta VM.

Nu är frågan om Panama också kan bjuda på motstånd eller snarare fortsätter på sitt tunga genrepsspår: 0–7 mot Spanien och 0–5 mot Japan.

Håll koll på: Skriver Marta VM-historia?

Christine Sinclair hade chansen i Kanadas VM-premiär, men hon lyckades inte göra mål från straffpunkten. I stället går möjligheten att bli historisk över till Marta.

Just nu har Marta, Sinclair och Cristiano Ronaldo gjort mål i fem raka VM-slutspel. En fullträff mot Panama skulle ta Brasiliens fotbollsdrottning till en ny milstolpe.

Med sina 17 VM-mål är Marta bäst någonsin. Med ett 18:e skulle hon bli först i den anrika fotbollssporten med mål i sex VM i rad.

Den stora frågan är väl främst hur mycket speltid Marta får. Sundhage bekräftade i går att Marta ska vara spelklar efter tidigare knäproblem, men mycket pekar på att 37-åringen inleder sitt allra sista VM på bänken.

Kommentatorns tips

Jamaicas skrällpoäng mot Frankrike har öppnat dörren på vid gavel för Brasilien.

Ettan i grupp F slipper med all sannolikhet Tyskland i åttondelen och får i stället betydligt mer mänskligt motstånd i första slutspelsrundan.

Brasilien är förstås fullt medvetet om faktum: segrar mot Panama och Jamaica gör att de inte behöver besegra Frankrike för att undvika Tyskland.

Därför gör Brasilien inte som Frankrike. 3–0 till Brasilien.

Diskussion om artikeln