Paret Enqvist i Lappträsk har 1600 strykjärn: ”Vi är inte så hemskt svåra med det där strykandet själva, men vi har ändå strykjärn”
Riitta och Rolf Enqvist i Lappträsk samlar på strykjärn, en hobby paret tar på stort allvar. De har redan hunnit samla på över 1 600 olika modeller från 1700-talet fram till i dag.
I Kaplansgården i Lappträsk kyrkby samsas omkring 350 strykjärn av gjutjärn, mässing och plast. Högt uppe på en hylla står en rad strykjärn med en pip efter estnisk modell.
– Man sätter glöd i dem när man värmer upp dem så kommer hettan ut, så därför har de en pipa, säger Rolf Enqvist.
Strykjärn har en maritim form och påminner om stäven på en båt.
– När man stryker far de alltid framåt precis som båten, så har man sina vågor där på skjortan och så kör man framåt.
I Kaplansgården finns ett urval specifika antika strykjärn, bland annat koleldade strykjärn, tyska pressjärn, ångstrykjärn, resestrykjärn, strykjärn med löstagbara handtag, men också underlag och strykjärnsugnar.
– Vi har de flesta järnen hemma, men vi har tagit hit specialjärn så att folk ska se vad det finns och har funnits.





Enqvists visar upp flera antika strykjärn med trähandtag fastsatt i gjutjärn. Vissa är ihåliga och fylldes med glödande kol genom en överdel som går att öppna, andra värmdes upp betydligt lättare.
– En del sätter man direkt på spisen och låter bli varma, andra har en järnbit som man värmer upp och sätter in i själva järnet. Man byter sedan biten som är inne i strykjärnet.
Bland dyrgriparna finns också strykjärn som värms upp med fotogen och modernare 1900-talsvarianter som fungerar med elektricitet.
– De som man värmer på spisen är alla trygga att använda, men de här som är med el vet man inte alltid hur de fungerar, säger Rolf Enqvist.
Paret har inte demonstrerat strykjärnen för vänner eller gäster men använder dem själva när det behövs strykas.
– Vi är inte så hemskt svåra med det där strykandet själva, men vi har ändå strykjärn. Man måste alltid se hur bottnen ser ut, att det inte är hemskt rostigt. Sådana som är jämna och blanka i bottnen går bra att använda.
Strykjärn har funnits med i bilden i dryga 30 år.
– Min fru Riitta flyttade till Hindersby i mitten på 1980-talet och hon hade ett tjugotal när hon kom. Därifrån har det sedan startat och det har nu svällt lite.
Förutom donationer, köp och utbyten via kontakter i bland annat Sverige sker jakten på nya fynd ofta på loppmarknader.
– Nog är man alltid lite intresserad av om där finns något nytt. Det är inte så hemskt ofta som vi hittar något helt nytt. Vi har en stor del av modellerna som finns på loppisarna, men visst kommer det alltid ibland emot.
Riitta och Rolf Enqvist har inte en katalog över sin samling tillgänglig i telefonen, men kommer ganska bra ihåg vad de redan har.
– Men så kommer den där spänningen när man kommer hem, att fanns det eller fanns den inte.
Moderna strykjärn i plast intresserar inte på samma sätt som de antika, men alla modeller är välkomna i samlingen.




Samlingen består vid skrivande stund av 1 600 strykjärn och en betydande del av dessa kom som en skänk från ovan, det vill säga från Raumo. Det här efter att en tidning skrev om samlarna i Lappträsk.
– Det kom ett samtal av Kauko, att nu ska ni komma till Raumo för jag har lite strykjärn. Kaukos dotter hade sett artikeln och sa att se pappa, det finns någon annan som är lika tokig som du.
Kaukos barn, som inte önskade ärva Kaukos alla strykjärn, tog kontakt och i två omgångar transporterade de Enqvists 600 strykjärn till Lappträsk.
– På den tiden hade vi 400 själva, så efter det så var de 1 000, säger Rolf Enqvist.
Den som vill se strykjärnssamlingen i Kaplansgården gör bäst i att ta kontakt med Riitta eller Rolf Enqvist och avtala en tid för ett besök.