Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Här är folk sämst på att parkera – allt fler får anmärkningar vid populära semestermål

Uppdaterad 24.07.2023 15:24.
Parkeringsanmärkningar under vindrutetorkarna på en bil.
Bild: YLE/Maja Ottelin

De vanligaste felparkeringarna under sommaren sker nära friluftsområden, säger Parkkipate. De vanligaste felen är missade parkeringsavgifter och att parkeringsskivan fattas.

Parkeringsövervakningsfirman Parkkipate skriver i ett pressmeddelande att de vanligaste ställena som bilister parkerar fel på under sommarmånaderna är kring friluftsområden.

Några exempel på platser i huvudstadsregionen där det är vanligt att parkeringsanmärkningar delas ut är Sibbo storskog, Håkansböle friluftsområde och Hanaböle friluftsområde i Vanda. Med på listan finns också Meiko naturskyddsområden i Kyrkslätt, Noux nationalpark samt Luk i norra Esbo.

Företagets verkställande direktör Christian Metsäranta säger att man juni i år har delat ut omkring 10 procent fler böter för felparkering vid friluftsområden i år jämfört med förra året. En orsak kan vara att juni månad var kallare i fjol.

Han säger att om hettan återvänder kan det hända att mängden ökar ytterligare.

”Semester och ivern att komma ut i naturen hör ihop på ett sätt som oundvikligen leder till ökning av felparkering på friluftområden där det är begränsat med parkeringsplatser.”

Enligt företaget är de vanligaste misstagen att bilisterna inte betalat parkeringsavgiften, att parkeringsskivan saknas eller att bilar står utanför de märkta områdena.

Helsingfors belyser inte var misstagen sker

Pauliina Sundqvist är chef för enheten som ansvarar för parkeringsövervakningen i Helsingfors. Hon säger att staden inte har statistik över var flest felparkeringar sker.

Hon tror inte heller att det görs fler fel under sommaren.

– Om folk är på semester och inte är i staden kan det också hända att det sker färre felparkeringar, säger Sundqvist.

Den stora renoveringen av Mannerheimvägen innebär att många parkeringsböter skrivits ut där. Sammanlagt har det delats ut 172 böteslappar. Samma siffra förra året var 137.

Sundqvist tycker ändå inte att skillnaden är anmärkningsvärd.

Hon säger att det vanligaste felet som leder till böter är att bilen parkeras i en parkeringsförbudszon. Det betyder att många parkerar fel utan att ens veta om det.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Pysäköintialan yritys paljastaa, mitkä paikat ovat pahimpia parkkisakkorysiä kesäisin” av Anna Horppu. Översättningen gjordes av Petter Blomqvist.