Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Penselfabriken i Borgå förbereder sig för invigningsfesten i augusti – alla bandlokaler är uthyrda

Två män tittar in i kameran och ler, ena håller om den andres axel.
Bildtext Robert Palomäki och Jaakko Kujala ser fram emot att öppna upp Penselfabriken för ungdomarna.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Den 12 augusti är det dags för ”grand opening” av Penselfabrikens efterlängtade nyrenoverade lokaler. Intresset har varit stort och alla sjutton rum har reserverats.

Efter att bandlokalerna flyttade ut ur det gamla pumphuset i Borgbacken påbörjades letandet efter nya lokaler för musikintresserade Borgåungdomar. I ungefär ett och ett halvt år har Robert Palomäki varit med och jobbat för att få nya bandlokaler till Lindgrens gamla penselfabrik i industriområdet.

Nu börjar projektet vara på slutsträckan och invigningsfesten ska äga rum den 12 augusti.

– Det ska nog bli klart inför vår grand opening, berättar Robert Palomäki.

Palomäki jobbar som bland annat ljudtekniker och teknisk producent.

Då Yle Östnylands reporter besöker Penselfabriken är renoveringen i full gång och man håller på att sätta upp de sista skivorna på väggarna i de lokaler som kommer att bli ungdomsföreningens övningslokaler. Det är ännu några veckor kvar tills öppningsdagen och Palomäki påpekar med ett skratt att de i värsta fall ännu har 20 år på sig att slutföra renoveringen.

Byggmaterial och stege inuti en lokal.
Bildtext Med hjälp av talkokrafter slutför man de sista renoveringsarbetena.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Intresset för både renoveringen och uthyrningen av bandlokalerna har varit stort. Alla tio lokaler för ungdomar är uthyrda, och det samma gäller de sju övriga lokalerna som är till för andra musiker.

Under förra veckan ordnades ett talkotillfälle under tre dagar och ungefär 20-30 personer deltog. En lokal restaurang bjöd på mat åt talkoarbetarna.

– Det gick jättebra, här var många som hjälpte till och det fortsätter ännu den här veckan, säger Palomäki.

I maj invigdes scenen som finns i mitten av Penselfabriken. Det var artisten Alma, som också uppträdde på en festival i Borgå i somras, som fick öva på scenen.

– Det var roligt att höra att rummet fungerade och att akustiken var bra, så det var ett bra test för oss, berättar Palomäki.

Scen.
Bildtext Scenen invigdes i maj av artisten Alma.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Alma var också nöjd med Penselfabriken och en annan artist, Olavi Uusivirta ska också träna på scenen inför en annan festival. Palomäki tycker att det är trevligt att lokalen har många användningsmöjligheter.

Under invigningsfesten i augusti ska en tillsvidare hemlig, nationellt känd artist uppträda.

Robert Palomäki har själv jobbat med renoveringsarbetet i flera månader och ser fram emot att äntligen få öppna upp Penselfabriken för ungdomarna och andra Borgåbor.

– Det känns bra att saker äntligen börjar hända, det har varit mycket arbete så det är skönt att det tar slut, skrattar Palomäki.