Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartister i EU oroade över finska regeringens situation: ”Pinsamt för partiet”

Sirpa Pietikäinen.
Bildtext Sirpa Pietikäinen, EU-parlamentariker för Samlingspartiet, säger att det inte går att kompromissa om rasism.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Sirpa Pietikäinen (Saml) ser totalitära tendenser i Finland och hela Europa. Enligt Henna Virkkunen (Saml) måste Sannfinländarnas ledning tydligt ta avstånd från extremrörelser.

Finlands regering har haft en skandalomsusad start. Näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) avgick efter att det uppdagades att han upprepade gånger hade hänvisat till bland annat nazistisk symbolik. Efter det har det förts diskussioner om finansminister Riikka Purras rasistiska texter och huruvida Purra tydligt har tagit avstånd från rasism eller inte.

Finlands nya regering har också diskuterats inom europeiska kretsar, berättar två av Samlingspartiets Europaparlamentariker.

– Jag är mycket ledsen över vad som har hänt i Finland. Och inte bara Finland, vi ser samma sak i Sverige och i andra EU-länder, säger Sirpa Pietikäinen (Saml).

– Jag hade inte förstått hur allvarligt det är förrän jag läste texterna av Riikka Purra.

Pietikäinen säger att antirasism och mänskliga rättigheter borde vara självklart för alla partier och regeringar.

Anser du att Purra på ett tillräckligt tydligt sätt tar avstånd från rasism?

– Det får vi se med tiden. Riikka Purra och hela partiet måste visa att de motarbetar rasismen.

– Jag försöker vara positiv och ge alla människor möjligheten att växa, lära sig och ändra sina åsikter. Men det kan inte vara lätt att avfärda det här.

”Pinsamt för Samlingspartiet”

Sirpa Pietikäinen säger att situationen är pinsam för Samlingspartiet. Samtidigt säger hon att det är självklart att Samlingspartiet är emot fascism och rasism, och att partiet arbetar aktivt för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett öppet Finland.

– Petteri Orpo har en svår sits och han hade inte så många alternativ för att bilda regering. Jag kan förstå att han gör allt för att förbättra situationen och för en fungerande regering, säger Pietikäinen.

Har Petteri Orpo tagit tillräckligt stark ställning mot rasism?

– Jag anser att han har tagit stark ställning, men jag skulle gärna ha sett att han hade varit tydligare. Jag anser att han måste ta en tydligare ställning i framtiden.

Pietikäinen säger att om situationen inte blir bättre så måste Samlingspartiet fatta sina egna beslut.

– Det är som med barnamord. Man kan inte kompromissa om sådana saker.

Sirpa Pietikäinen jämför situationen i Finland med det politiska klimatet i Europa och USA. Hon säger att det finns mer utrymme för politiska rörelser som förnekar fakta, skapar sin egen verklighet, utmålar sig själva som offer, anklagar journalister och utnyttjar makten.

– Finns det risk för totalitarism i Europa och Amerika?

Virkkunen: Regeringen måste tydligt fördöma extremrörelser och rasism för att få arbetsro

Henna Virkkunen (Saml) har följt med regeringens första veckor med oro. Virkkunen tycker att Riikka Purras (Sannf) budskap har varit en aning oklart.

– För att regeringen ska få arbetsro måste Sannfinländarnas ordförande göra det helt klart att partiet fördömer rasism och extremrörelser.

Virkkunen visar förståelse för statsminister Petteri Orpo, som försöker lösa konflikterna mellan de fyra regeringspartierna.

Henna Virkkunen deltar i en paneldiskussion.
Bildtext Henna Virkkunen (Saml) säger att det har väckt diskussion inom hennes grupp att en finländsk minister har uttryckt extremhögersympatier.
Bild: Lehtikuva

Orpo säger att regeringen har nolltolerans mot rasism. Är gränsen för nolltoleransen tillräckligt tydlig?

– Det behövs fortfarande fler diskussioner. Även om ministrarna kan tycka att man redan har sagt det många gånger måste regeringen uttrycka det tillräckligt tydligt och trovärdigt, så att det inte råder något tvivel.

Henna Virkkunen säger att Finlands regering också är ett diskussionsämne bland kollegorna i Bryssel.

– Att en minister har haft extremhögersympatier och till och med nazistsympatier väcker förstås frågor om vad som pågår i regeringen.

Samlingspartiet hör till Europeiska folkpartiet, EPP. Enligt Virkkunen förstår alla i gruppen att Samlingspartiet som statsministerparti försvarar demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det finns ingen oro för att Finland skulle vara på väg i någon extrem riktning.