Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK utmanar den norska storklubben Molde i kvalet till Champions League – den smala spelartruppen oroar ändå den nye chefstränaren

HJK:n Miro Tenho kentällä Ilvestä vastaan.
Bildtext HJK ställs mot tufft motstånd i kvalet till Champions League.
Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

På tisdag ställs HJK mot norska Molde på hemmaplan i den första matchen av andra kvalomgången till Champions League. Uppgiften blir tuff för Molde har varit i toppform under de senaste veckorna.

Molde FK är en stor och välskött klubb som har vunnit den norska ligan fem gånger, och den norska cupen fem gånger. Denna säsong har Molde efter en dålig start hemma i den norska ligan nu vunnit fyra av sina senaste fem matcher och spelat ett oavgjort resultat. På sina två matcher förra veckan gjorde Molde nio mål.

Av HJK-spelarna representerade Joona Toivio klubben åren 2013-2018. Bland motståndarlagets spelare pekar HJK-backen ut den 25-årige mittfältaren Eric Kitolano, som gjorde hattrick under helgen.

– Du måste ta honom i ett hårt grepp. På mittfältet är Sivert Mannsverk en riktigt bra spelare som inte kan ges tid och utrymme, kommenterar Toivio i Yle Urheilus intervju.

Lagets spelartrupp har förändrats mycket sedan Toivio spelade i Molde, men det finns fortfarande några gamla bekanta.

– Kapten Magnus Wolff Eikrem återvände till Molde för några år sedan. Och Martin Linnes, som spelade länge i Turkiet, berättar Toivio.

Stora förändringar i HJK

HJK genomgick en betydande förändring för två veckor sedan, då Helsingforslaget sparkade huvudtränaren Toni Koskela och ersatte honom med rutinerade Toni Korkeakunnas.

Han stod vid rodret för HJK för första gången förra veckan i den andra delen av den första kvalomgången till Champions League. HJK slog ut Nordirlands Larne från kvalet med 3–2 sammanlagt.

På grund av det röda kortet han fick i sista matchen för förra säsongen såg Korkeakunnas ligamatchen mot Ilves på lördagen från läktaren. HJK vann matchen med 1–0.

Enligt Korkeakunnas har den senaste tiden har varit hektisk.

– Först fick vi sätta ihop vår egen tränarstab och göra förändringar i spelet. Vi har en riktigt smal trupp för tillfället, och det har handlat om att scouta nya spelare. Det var svårt att åka på en resa direkt, och direkt därpå spela hemmamatch. Jag tror att det blir lite bättre rytm nu.

Toni Korkeakunnas.
Bildtext Toni Korkeakunnas oroar sig över HJK:s smala spelartrupp.
Bild: Alex Nicodim / Lehtikuva

HJK har drabbats av en hel del skador den senaste tiden. De kommande åtta dagarna möter det Molde två gånger och i ligan serieledare SJK på lördag.

– När jag kom hit hade jag 13-14 vältränade spelare i representationslaget. Vi får småningom tillbaka spelare, och det finns förhoppningar om att vi ska få nya också.

– Målet är att spela om finska mästerskapet och lyckas i Europa, så den nuvarande situationen räcker inte till i det avseendet. Vi klarar inte av att spela med god kvalitet var tredje dag, kommenterar Korkeakunnas läget i HJK.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus artikel: HJK:n tuore päävalmentaja harmittelee yhtä asiaa tärkeän karsintaottelun alla: ”Nykytilanne ei ole riittävä sen suhteen”, skriven av Joel Sippola