Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabor håller med om kritiken mot unisex-toaletter – men ser också smidighet och jämlikhet som fördelar

Uppdaterad 25.07.2023 10:05.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran.
Bildtext Alberta Ferri ser både för- och nackdelar med unisex-toaletter.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Yle Österbotten frågade folk på stan i Vasa vad de tycker om unisex-toaletter. De flesta har inga dåliga erfarenheter av dem, samtidigt som de förstår att sanitet och bristande komfort kan vara problem.

I augusti förra året omvandlades unisex-toaletterna i Rewell center i Vasa till separata dam- och herrtoaletter igen. Orsaken är att unisex-toaletterna bland annat fick kritik för att kännas ofräscha och otrygga.

I Vasa får unisex-toaletter både ris och ros av invånarna. Annika Wahlbeck är en av de som föredrar separata toalettutrymmen för män och kvinnor. Hon säger att hon helst går på en WC som är avsedd enbart för kvinnor.

– Jag tycker att det kan bli ofräscht om alla springer på samma toalett, säger Wahlbeck som däremot aldrig har känt sig obekväm eller otrygg på unisex-toaletter.

Det är viktigt att man tänker på den som kommer efter en och ska gå på toaletten.

Annika Wahlbeck

Hon förstår också den goda tanken bakom dem – att de kan främja jämlikhet och könsinkludering.

– Det är absolut en bra sak, förutsatt att alla gör sitt bästa för att hålla det så rent och fräscht som möjligt. Det är viktigt att man tänker på den som kommer efter en och ska gå på toaletten.

Förutom skilda dam- och herrtoaletter finns också en könsneutral toalett och en tillgänglig toalett i Rewell center. Det toalettarrangemanget får tummen upp av Wahlbeck.

– Det låter toppen, så får man välja vad som passar en bäst.

”Herrvessorna brukar vara mer ostädade”

Anders Nordlund säger att han själv använde Rewell centers unisex-toaletter flera gånger.

– De stör mig inte, de är väl lite smidigare och sparar på utrymme, säger han.

En man i blått står mellan två barn. Barnet till vänster har en hatt och barnet till höger en keps och röd tröja. De alla ser in i kameran.
Bildtext Noah Nordlund, Anders Nordlund och Ebba Kanerva. Anders Nordlund har inga dåliga erfarenheter av unisex-toaletter.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Nordlund har ingen speciell åsikt om unisex-toaletter överlag, men han förstår kritiken och att de togs bort därefter.

– Det finns alltid folk som inte kan uppföra sig och då blir som det blir, säger Nordlund.

Niklas Hästbacka säger också att han inte har några dåliga upplevelser av unisex-toaletter. Trots att han själv inte har använt dem så ofta märker han att de blir vanligare.

– Eftersom jag inte är så mycket inne i stan har jag inte använt dem så ofta, men de har nog blivit fler och fler.

Hästbacka säger ändå att han har lagt märke till att unisex-toaletterna är mer ostädade.

– Mest erfarenhet har jag ju av herrvessorna och de brukar ju vara väldigt ostädade. Damvessorna har jag inte besökt men jag antar att de är mer städade, säger han. Att kvinnor upplever unisex-toaletter som ofräscha förvånar därför honom inte.

Man med glasögon och rutig blå skjorta ler mot kameran. Han står i ett köpcentrum.
Bildtext Niklas Hästbacka säger att det är svårt att veta hur man ska få alla att vara nöjda med toalettuppdelningen.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Enskildhet bra i vissa situationer

Alberta Ferri tycker att några unisex-toaletter här och där inte skadar, men att det kan bli problematiskt om alla toaletter blir gemensamma för alla.

– Jag tror att det finns vissa situationer då både män och kvinnor föredrar enskildhet. Till exempel kanske kvinnor vill vara ifred på toaletten en viss tid i månaden, eller när man är tillsammans med sitt barn, säger Ferri.

Hon tycker att fördelen med unisex-toaletter kan vara att de får oss att fokusera på våra likheter istället för olikheter.

– De kanske kan bidra till att få bort uppfattningen om att det andra könet är främmande. Det kan få oss att tänka på att vi inte är fiender utan att vi är lika.

Enligt Alberta Ferri skulle ändå en kombination av både traditionella toaletter och unisex-toaletter vara det optimala.