Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Nu gäller det för Norge – är piskat att vinna över Schweiz

Uppdaterad 25.07.2023 12:56.
Nya Zeelands Jacqui Hand i deull med Norges Thea Bjelde
Bildtext Efter Norges förlust mot Nya Zeeland är laget piskade att vinna.
Bild: Lehtikuva

Den andra gruppspelsomgången av fotbolls-VM har inletts. För Norges del krävs en seger idag för att inte tappa mark i kampen om slutspelsplatserna.

Kl. 11 Schweiz – Norge

Grupp A, Waikato Stadium, Hamilton (NZL)

Kommentator: Mikael Oivo

FIFA fotbolls-VM 2023: Schweiz - Norge (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Schweiz läge: Nu börjar turneringen på allvar

Matchen mot Norge är den på förhand sett svåraste i gruppen. Schweiz inledde VM med en komfortabel 2–0-seger över Filippinerna och i den sista matchen väntar Nya Zeeland.

Ifall Schweiz klarar av att ta poäng mot Norge är det goda nyheter både för dem själva och för Nya Zeeland. Om Norge vinner över Schweiz är det mycket möjligt att tre lag i gruppen kommer att sluta på sex poäng, och då är det målskillnaden som avgör vilka som avancerar till åttondelsfinal.

I inbördesmötena har Norges dominans över Schweiz mattats av rejält under det senaste decenniet. I själva verket har Schweiz vunnit två av lagens fyra senaste möten, medan Norge vunnit endast en gång.

Med seger i dag är laget i praktiken klart för åttondelsfinal.

Norges läge: Tvingat att vinna i pressat läge

Efter den mycket otippade förlusten mot Nya Zeeland behöver Norge besegra Schweiz för att behålla hoppet om avancemang i sina egna händer. Ifall Norge inte avancerar från gruppen som på pappret är turneringens enklaste, är det en skandal för en av de mest framgångsrika nationerna i turneringens historia.

Norge är inne i en svacka. Laget har inte lyckats ta en seger på sina fem senaste matcher. Räknar man med EM i fjol har Norge förlorat sina tre senaste storturneringsmatcher utan att göra ett endaste mål.

En förlust i öppningsmatchen behöver ändå inte betyda att turneringen kommer att gå dåligt. I den allra första upplagan av VM år 1991 gick Norge hela vägen till final mot USA trots att laget hade förlorat med 0–4 mot Kina i öppningsomgången.

Efter den håglösa prestationen i VM-premiären mot Nya Zeeland ryktas det att tränaren Hege Riise planerar att göra drastiska förändringar till öppningselvan. Matchen mot Schweiz kan bli Barcelonastjärnan Caroline Graham Hansens 100:e i landslaget, men enligt NRK:s uppgifter kommer en av Norges absoluta nyckelspelare inte att få starta mot Schweiz.

Håll koll på: Ada Hegerberg

Norge behöver poäng och Norge behöver mål. Blickarna riktas mot Ballor d'Or-vinnaren från 2018, anfallaren Ada Hegerberg. Landslaget suktar efter stordåd av 28-åringen som gjort flest mål genom tiderna i Champions League.

Kommentatorns tips: Norge klarar av utmaningen

Norge är ställt mot väggen. Det utmanande läget får lagets anfallsstjärnor att tända lite extra och fixa en krampartad 2–1-seger över en relativt jämbördig motståndare.

Diskussion om artikeln