Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kanotklubben Wiking i Borgå firar 90 år – sommaren fylld med utfärder i skärgården

En medelålders man med grått hår vid en kajak.
Bildtext Thomas Svedberg är glad över att intresset för paddling har ökat.
Bild: Leo Gammals / Yle

Det vanligaste färdmedlet i kanotklubben Wiking från Borgå är kajaken. Utfärder i Borgå skärgård ordnas under sommaren, men också grundkurser som med åren blivit alltmer populära. Framtiden ser ljus ut för den jubilerande klubben.

Kanotklubben Wiking i Borgå fyller 90 år och det firas med utfärder i skärgården, kurser och en stor fest i oktober.

Ordförande Thomas Svedberg ser ljust på tillvaron då intresset för paddling ökat de senaste åren, först bland kvinnor, men nu kommer också par till grundkurserna.

Klubben har ett skjul vid Borgå å där ett antal kajaker förvaras. I vapnet ovanför ingången vakar en drake över medlemmarna och deras utrustning.

I skjulet finns ett 30-tal kajaker till betalande medlemmars förfogande och två kanoter. Ett tiotal medlemmar har också möjlighet till kajakplats som ges på basis av aktivitet.

– Det är mest kajakpaddling som vi sysslar med, men vissa medlemmar har kanadensare, och föreningen har två stycken, säger Svedberg.

Tradition att paddla till Klovharun

Till föreningens sommartraditioner hör att paddla ut till Tove Janssons ö Klovharun i Borgå skärgård. Utflykten måndagen 24 juli tillsammans med Marjaniemen Melojat från Helsingfors gick däremot inte riktigt som planerat.

– Tyvärr blåste upp så pass hårt igår och i kombination med en vattentemperatur på mellan elva och tretton grader så var vi tvungna att ställa in den resan, säger Svedberg.

Sällskapet paddlade istället runt Pellinge, Ölandet och till Glosholm.

Stugan på Klovharun i regn.
Bildtext Klovharun är ett traditionellt utfärdsmål om vädret tillåter. Arkivbild.
Bild: Martina Moliis-Mellberg

I sommar har klubben tio utfärder inprickade i kalendern, varav sex redan är avklarade och någon inhiberad på grund av kallt väder.

– Vår största utfärd för i år är inkommande helg och det är vår festutfärd. Vi hoppas på åtminstone skapligt väder så vi kommer iväg.

Utfärden lämpar sig för alla och en var. Deltagarna träffas på Norra Sandö i Pellinge, men de som vill paddla längre, det vill säga 30 kilometer, startar i Borgå och paddlar via Köttbodan till Norra Sandö.

– De som vill ta den kortare varianten tar sig iväg med trailer från skjulet här och startar från Köttbodan. Vi är 22 stycken anmälda så det borde vara en ansenlig syn när vi sedan syns på havet, säger Svedberg.

Jag paddlar för att njuta

ordförande Thomas Svedberg

Om utfärden till Klovharun kunde inte fullföljas på grund av ostadigt väder, visar Borgå nu upp sin bästa sida med en spegelblank å och en molnfri himmel. Klubbens medlemmar trivs både i lugna vattendrag och ute vid havsbandet.

– Vi har paddlare av varierande slag. En del älskar att åka längs ån upp och ner, andra tyr sig till ån höst och vår. Under sommaren sätter min fru och jag kajakerna på taket och åker någon annanstans. Pellinge är en region, Sibbo skärgård är en annan och vi åker faktiskt ganska mycket till Insjöfinland, säger Svedberg.

Utfärderna medlemmarna gör delas in i tre olika svårighetsgrader beroende på miljö, sträcka och erfarenhet.

– Jag paddlar för att njuta. Det är klart att de här nivåerna är för vilken erfarenhet man har. Jag känner mig nog bekväm i alla grader, men för att du ska vara riktigt bekväm i trean ska du ha våtdräkt.

Kajaker radade på varandra i ett skjul.
Bildtext Medlemmarna paddlar kortare och längre sträckor med föreningens kajaker.
Bild: Leo Gammals / Yle

Thomas Svedberg trivs i alla miljöer och medger att en lugn lunk längs en stilla å nog kan bli långtråkig i längden, men söker heller inte de mest extrema förhållandena.

– Vi söker inte den hårda vinden, en del söker den för att åka och hoppa i vågor, men jag njuter nog mera av att vara ute i naturen. Jag har inte åkt ut till Porkala udd för att testa på vågorna där, men det gör ju vissa.

Stor skillnad på verksamheten då och nu

Enligt historiken ska klubben ha grundats den 12 oktober 1933. Då samlades en grupp paddlingsintresserade i idrottsföreningen Akilles lokaler för att utreda möjligheterna att grunda en egen förening, istället för att vara en av idrottsföreningens avdelningar. De beslöt att bjuda in till ett statuerande möte och så uppstod Kanotklubben Wiking.

– Klubbens verksamhet har förändrats dramatiskt sedan den grundades. Klubben grundades egentligen för att idka tävlingspaddling och kajakbygge.

Klubben var väldigt aktiv fram till krigsutbrottet då verksamheten mattades av. Den återuppstod efter kriget och var aktiv till början på 1950-talet varefter den nästan dog ut.

Verksamheten klubben har idag, som främst går ut på rekreationspaddling, utfärdspaddling och kurser, har upptagits under 1980-talet.

Dagens verksamhet avviker alltså drastiskt från det forna, men klubben har idag omkring 350 medlemmar och efterfrågan på föreningens egna kurser är faktiskt större än de har resurser att ordna.

Vem som helst är välkommen. Det krävs ingen egen utrustning förutom egna kläder. Medlemmarna kan låna all paddlingsutrustning av klubben, det vill säga kajak, flytväst och kapell som hindrar att sittbrunnen fylls med vatten.

– Vi är en förening och vår utrustning är endast för medlemmar, vilket kan låta krasst, men vi hyr inte eller lånar inte ut utrustning, men vi välkomnar nya medlemmar.

Ett kriterium för medlemskap är att man gått den tio timmar långa grundkursen Meloja 1 som ordnas av Finlands Paddlings- och Roddförbund.

I kursen går man genom paddlingens basteknik, men viktigast är livräddningen, det vill säga att man klarar av att rädda sig själv och en annan med hjälp.

Diskussion om artikeln