Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljöcentralens klimatexpert: Finland drabbas också av klimatförändringen

Förkolnade rester av träd och mark brinner i förgrunden, framför en byggnad står brandbilar och luften är mörk av rök.
Bildtext Medelhavsbrändernas intensitet visar på förändringar i klimatet, säger Mikael Hildén, ledande rådgivare för klimatlösningar vid Finlands miljöcentral.
Bild: Lehtikuva

Också i Finland ser man klimatförändringens effekter, och det behövs klimatågärder inom energi- och skogssektorn, säger Mikael Hildén vid Finlands miljöcentral.

De omfattande bränderna i Grekland och andra Medelhavsländer är ett tydligt tecken på att klimatförändringen redan för med sig problem, säger Mikael Hildén, ledande rådgivare för klimatlösningar, vid Finlands miljöcentral.

– Bränder har alltid förekommit i en viss frekvens, men intensiteten och den stora ökningen visar förändringar i klimatet, säger Hildén.

– Vi ser förändringar också i Finland. Islossningen sker tidigare och medeltemperaturen har stigit.

Ett brandbekämpningsflygplan flyger över Rhodos.

Bränderna i Grekland mattas av

Läs det senaste om skogsbränderna och extremvädret som drabbar länderna kring Medelhavet.

Också risken för skogsbränder har ökat i Finland. Att dessa känns som små förändringar är en orsak till att fenomenet är svårt att greppa, enligt Hildén.

– Statistiken visar att det inte är enstaka fenomen det är frågan om.

I framtiden förväntas ännu blötare och varmare vintrar. Att vi inte har extrema väderfenomen beror på Finlands geografiska läge, säger Hildén.

Hildén oroar sig därför inte för att Finland kommer att drabbas av extrema väderprognoser. Men det tar inte bort hans oro för annat.

– Effekterna drabbar de människor och de länder som redan nu har minst kapacitet att ta itu med konsekvenserna. Jag är rädd för att den globala insikten inte är tillräcklig, vilket gör att de internationella förhandlingarna går oerhört långsamt.

Islossning sedd från bron som leder ut till Sjöbevakningen i Södra Vallgrund på Replot. 2021.
Bildtext – Islossningen i Finland sker allt tidigare på grund av klimatförändringen, säger Mikael Hildén, vid Finlands miljöcentral.
Bild: Yle/Mi Wegelius

Klimatförändringen är ett globalt problem och lösningar måste omfatta global rättvisa, kommenterar Hildén.

– Finland har både ansvar och möjligheter att jobba för att bekämpa klimatförändringen. Även om fysiska väderfenomen inte händer i Finland, betyder det inte att Finland inte påverkas.

De sociala och ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringen påverkar alla, påminner han.

– Det kan handla om stater som kollapsar, migrationskriser och ekonomiska problem. De indirekta konsekvenserna är verkliga.

Åtgärder behövs: Energi- och skogsfrågor är centrala

Finland har bundit sig till målet att bli kolneutralt 2035.

– Det är viktigt att Finland aktivt arbetar för att nå de mål vi har bundit oss till, säger Hildén.

Han anser att Finland har gått mycket framåt inom energifrågor, till exempel har användningen av vindkraft och solenergi ökat stadigt de senaste åren, men att det ännu finns arbete kvar att göra.

– Tidigare motsatte många i Finland sig vindkraften, och man argumenterade med att det aldrig kommer att bli till någonting. Idag används vindkraft aktivt. Också solenergi ansågs vara någonting som endast fantaster kunde använda, medan användningen nu är normaliserad.

Det skapar optimism, säger Hildén.

– Finlands energiproduktion har drastiskt förändrats. Men energianvändningen överskrider alla sektorer, vilket gör att där finns mycket med möjligheter för förbättring.

Tuuliturbiineja. Solarigo Systems Oy:n aurinkopuisto Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla.
Bildtext – I Finland producerar vi energi med mycket mindre utsläpp än vad vi gjorde för tio år sen, berättar Hildén.
Bild: Ville Honkonen / Yle

– Energilagring är en stor fråga som ännu behöver lösas. Speciellt då det gäller energikällor som är beroende av väder, behöver man utveckla sätt att lagra energin på.

Hildén betonar kolsänkornas positiva påverkan på klimatet. Kolsänkor innebär till exempel skog eller våtmarker som binder kol mer än de släpper ut. Hildén säger att ju mer skog vi avverkar desto mer kol frigör vi.