Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan resan till Rhodos avbokas nu – och på vilka villkor?

En hand håller bagagemärkning för ett flyg till Rhodos.
Bildtext Bränderna på Rhodos har fått många semesterfirare att tveka.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Trots att bränderna rasar på Rhodos ordnas fortfarande paketresor till ön. En del resenärer vill nu avboka, men kan de få sina pengar tillbaka?

Finnair flyger två turer om dagen från Helsingfors-Vanda till Rhodos. Ombord på planen finns också resenärer som köpt paketresor till ön. Norwegian flyger två turer på den här rutten den här veckan.

Det finns bara ett fåtal platser kvar för den som vill boka en paketresa den här veckan. Tjäreborg säljer resor till staden Rhodos som en ligger en bit från de brandhärjade områdena. Aurinkomatkat, Apollomatkat och TUI säljer resor med avgång under veckoslutet.

Alla de resor som redan sålts tänker resebyråerna förverkliga.

Men kan man avboka en reserverad resa till Rhodos nu, även om resmålet inte finns i närheten av bränderna?

– Ingen tvingas resa, men om man får sina pengar tillbaka, det är sedan en annan sak. Enligt lagen om paketresor har researrangören ingen skyldighet att betala tillbaka pengarna om resan kan genomförs tryggt. Det samma gäller resenärer som bokat sina flygbiljetter på egen hand, säger Heli Mäki-Fränti på Resebranschens förbund i Finland.

Sjukdom kan vara giltig orsak att avboka

Olika typer av andningssjukdomar kan göra det omöjligt att resa till Rhodos nu, speciellt om resmålet ligger nära bränderna. Om så är fallet kan man söka ersättning via sin reseförsäkring om man skaffar sig ett läkarintyg.

Enligt lagen om paketresor kan kunden avboka sin resa på grund av allvarliga säkerhetsrisker som naturkatastrofer eller väderförhållanden.

– Det här förutsätter att Utrikesministeriet eller Institutet för hälsa och välfärd THL avråder från att resa till området, säger Heli Mäki-Fränti.

Under veckoslutet uppdaterade Utrikesministeriet sitt resemeddelande och uppmanar nu resenärer att lämna områden som drabbats av bränderna. Resebyråerna har också ställt in resorna till de här områdena.

I övrigt anser Utrikesministeriet att det är tryggat att resa till Grekland och Rhodos är inget undantag.

Inga resor till norra delarna av ön kan avbokas utan kostnad

För resor till staden Rhodos och till de norra delarna av ön gäller de normala köpvillkoren. En redan betald resa kan inta avbokas utan kostnad.

– Om Utrikesministeriet inte avråder från att resa är det svårt för kunden att få igenom sitt krav på kostnadsfri avbokning, säger Annina Huolman på Konkurens- och konsumentverket.

Ön Rhodos har en yta på 1401 kvadratkilometer, och bränderna rasar nu mitt på ön. På andra delar av ön har livet fortsatt i stort som vanligt, med undantag av återkommande elavbrott som inte beror på bränderna.

En del av de större researrangörerna, till exempel Aurinkomatkat, erbjuder kunderna möjligheten att skjuta upp en resa som bokats för den här veckan, eller att byta till ett annat resmål.

– Men det här beslutet måste fattas redan nu, i början av veckan, så där gäller för kunden att skynda på, säger Mari Kanerva som är kommunikationschef på Aurinkomatkat.

Också Apollomatkat och Tjäreborg erbjuder möjligheten att boka om eller avboka om resmålet finns i brandområdet.

Raunioitunut linnoitus kohoaa valkoisista taloista koostuvan kylän keskelllä.
Bildtext Byn Lindos med tempelruiner och sandstränder lockar mängder av turister till Rhodos östkust.
Bild: Jan Wlodarczyk / AOP

Resorna till Lindos är inställda

I måndags fattade Aurinkomatkat beslutet att ställa in resorna till byn Lindos, som ligger på den södra delen av Rhodos. De resorna är inställda åtminstone till slutet av augusti, och det säljs heller inga resor för september och oktober.

– Aurinkomatkat kommer senare att fatta beslut om det alls blir några fler resor till Lindos under hösten, säger Mari Kanerva.

Resebyrån kommer att direkt kontakta kunder som bokat resor som nu ställs in och de kommer att få sina pengar tillbaka.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel: Selvitimme, saako matkan Rodokselle nyt perua ja millä ehdoilla saa rahat takaisin, skriven av Jari Tanskanen.