Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inget åtal i fallet med de misstänkta mutbrotten i Hangö hamn

Hangö hamn. Sommar. Några blå-vita Finnlines båtar i hamn. Bilden är tagen från havet mot land. I bakgrunden kan man skymta Hangös vattentorn.
Bildtext Västra hamnen i Hangö är en viktig kugge i stadens näringsliv. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det blir ingen rättegång om misstänkta grova mutbrott kring en anställd vid Hangö hamn och ett lokalt bolag. Åklagaren har beslutat att inte väcka åtal.

Specialåklagare Elisabeth Stenman-Haltia anser att det i polisens förundersökning inte finns bevis för medvetet uppsåt, vilket krävs för att ett brott ska ha begåtts.

”Jag beslutar att inte väcka åtal för det misstänkta brottet, eftersom det inte finns sannolika skäl som styrker den misstänktes skuld”, skriver hon i sina två beslut.

Besluten omfattar två misstänkta personer och tre brottsrubriceringar.

Den ena av de två misstänkta är Hangö hamns tekniska chef. Han var misstänkt för grovt tagande av muta i näringsverksamhet och för missbruk av förtroendeställning.

Den andra misstänkta är vd:n för ett lokalt företag inom betong- och jordbyggnadsbranschen, som utfört entreprenadjobb åt Hangö hamn Ab. Han misstänktes för grovt givande av muta i näringsverksamhet.

Hamnens revisorer och polisen utredde misstankar om dubbla roller

Det var år 2020 som Hangö hamns revisor pekade på att hamnens tekniska chef hade olika roller i förhållande till betongföretaget.

Hans privata bolag hade sålt konsulttjänster till samma företag som han i egenskap av teknisk chef för Hangö hamn varit med om att köpa tjänster av under åren 2018-2019.

Tekniska chefen var vid den här här tidpunkten också aktiv inom kommunalpolitiken.

Hangö hamn lät då göra en specialrevision för att reda ut en eventuell intressekonflikt. Den som i så fall skulle ha lidit ekonomiskt av intressekonflikten var hamnbolaget i Hangö.

Men specialrevisionen visade att inga oegentligheter skett.

Polisen inledde ändå en förundersökning i fallet.

Förundersökningen blev klar år 2022 och fallet skickades i vanlig ordning till åklagaren för åtalsprövning och nu har åklagaren alltså beslutat att det inte finns skäl att väcka åtal.

Hangö hamn Ab Oy är ett aktiebolag som ägs till 100 procent av Hangö stad.