Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu ska slit- och släng kulturen ut: Här är hantverkarnas bästa tips på hur du ger dina kläder och skor ett längre liv!

Uppdaterad 31.07.2023 09:10.
Nahkafaija
Bild: Dominique Pashley / Yle

I Frankrike introducerar man en ny lag som ska motverka snabbmode och uppmuntra att reparera kläder och skor istället för att slänga dem. Hur kan du får dina kläder att vara längre?

Slit och släng-kulturen har dominerat konsumentens värld och har blivit en av de största miljöbovarna.

Nu börjar trenden få motstånd, också från lagstiftarnas sida, EU vill till exempel avskaffa snabbmode samtidigt som Frankrike inför en ny lag som i praktiken innebär att man får 6-25 euros rabatt då man reparerar kläder och skor.

– Det här är något jag tycker att absolut ska komma hit. Folk borde vara ännu mer motiverade att reparera än vad de är nu, slit och slängkulturen har varit på tapeten för länge, säger Edward Heinänen, som också kallas Nahkafaija.

Nu ska slit- och släng kulturen ut: Här är hantverkarnas bästa tips på hur du ger dina kläder och skor ett längre liv! - Spela upp på Arenan

– Reparationskulturen har helt klart stigit här. Det är även trendigt att gå till loppmarknader, och då man hittar något som redan varit i användning i 40-50 år så kan man investera en tia i det för att få det att hålla i 40-50 år till, säger Nahkafaija.

– Om man skulle sänka på mervärdesskatten skulle det hjälpa. Vi är något av en glömd arbetsgrupp. Generationen som mina mor- och farföräldrar hör till hade reparation som en vardaglig rutin, medan många unga kanske inte tänker på hur viktigt och lätt det är att reparera.

Nahkafaija
Bildtext Edward Heinänen, Nahkafaija använder en antik symaskin då han reparerar skor.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Nahkafaija
Bildtext Nahkafaija gör också annat än reparerar, till exemepel så skapar han också tavlor av läder och här slår han in ett mönster i en läderbit.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Nahkafaija sitter vid sin antika symaskin och trampar medan han syr hälen på en sko. Skor, väskor, läderrockar och verktyg är utspridda i skomakarboden.

Nahkafaija använder ofta återanvänt läder både då han syr nytt och reparerar gammalt allt från dragkedjor, sandaler, strandkassar, skobotten, sadlar till koppel. Att byta dragkedjor är som att byta däck på bilen, de måste oftast bytas ut. Men kvalitén på produkterna påverkar också.

Nahkafaija
Bildtext Nahkafaijas skomakarbod ligger i Karis.
Bild: Dominique Pashley / Yle

– Tyvärr är de nya produkterna som kommer ut på marknaden av sämre kvalitet. En stor del av även inhemska tillverkare har, tror jag, trampat i klaveret, genom att flytta produktionen utomlands och då det kommer mer plast och luft mellan lagren så sjunker kvaliteten, säger Nahkafaija.

Skräddaren Christian Schütt säger att detsamma gäller kläder.

– Det som jag har märkt med både snabbmode och lyx är att de blivit svåra att reparera. Sömmarbetet på elementära ställen som midjan och ärmarna är sydda så många gånger och med täta stygn, att då man efter många om och men sprättat upp sömmen inser att tyget under är sönder, säger Schütt.

Christian Schütt
Bildtext Christian Schütt har sin ateljé i Helsingfors.
Bild: Dominique Pashley / Yle
Christian Schütt
Bildtext Ett stryka kostymer är en konst i sig, och det är viktigt att ta hand om sina kostymer och finkläder menar Christian Schütt.
Bild: Dominique Pashley / Yle
Christian Schütt
Bild: Dominique Pashley / Yle

Sömmerskan Maria Lindbom ekar budskapet om att dagens kläder slits snabbt och inte är gjorda för att hålla. Tyger och tråd ligger på hög i den ljusa syateljén. Bakom ett draperi sitter Sömmaria, sömmerskan Maria Lindbom och syr. Hon reparerar ett hål i ett par jeans.

– Reparation har blivit mer populärt och det ökar och ökar. De får upp ögonen för att man faktiskt kan reparera. Många tänker på miljön och att de vill rädda sitt favoritplagg, säger Sömmaria.

Maria Lindbom
Bildtext Mycket av Maria Lindbom, alltså Sömmarias arbete går ut på att reparera kläder.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Maria Lindbom
Bildtext Sömmaria har sin syateljé i Ingå.
Bild: Dominique Pashley / Yle

Niko Lindgren, alltså Mending Neko, är reparationsaktivist och har hållit workshoppar i hur man kan reparera sina kläder själv. Mending Neko tycker om att reparera synligt.

– Det här med synlig reparation har blivit mycket mer populärt och det är för mig hela grejen med att reparera.

Miljön är också en stor orsak till att Mending Neko vill reparera sina kläder.

Niko Lindgren
Bild: Niko Lindgren / Yle

– För att tillverka ett par jeans kan man behöva upp till 10 000 liter vatten, säger Mending Neko.

Hantverkarnas bästa tips

Att ta hand om sina kläder, skor och väskor är något av en bortglömd konst som fallit i slit- och slängkulturens skugga. Nu ska vi få ta del av hantverkarnas bästa tips på hur vi kan ta hand om våra plagg, skor och väskor.

1. Tänk så här du köper nytt eller begagnat

 • Då du köper kläder kan du kolla på sömmarna – ser du redan lösa trådar eller är tråden av dålig kvalitet? Kontrollera också avigsidan.

 • Är stygnen mycket glesa, så håller de knappast länge. Men om plagget ska kunna sys in eller repareras, på till exempel kavajer och skjortor, så får det inte vara för täta stygn heller.

 • Det finns inte något rätt eller fel material, men vissa material tål mer slitage än andra. Tunna tyg kan slitas snabbare. Mending Neko rekommenderar att undvika tyger som är tillverkade av olja och istället köpa naturmaterial.

 • Om du köper begagnade kläder så är det du ser ofta vad du får. Kläder och skor som tillverkats för länge sedan är ibland av bättre kvalitet och kan ofta sys om eller repareras. Äldre tillverkare som fortfarande använder samma metoder som de alltid gjort, kan fortfarande tillverka produkter av god kvalitet.

 • Kolla på innehållsförteckningen då du köper läder, till exempel läderbälten. Ofta kan det stå att det är äkta läder, men delar av bältet vara gjort av andra material.

 • Då du köper skor ska du kolla på bottnen, rågummi- eller träbotten är oftast bra. Tunga skor är ofta gjorda av bra material.

 • Polyretan och tunna konstläder håller sällan länge.

2. Då du tvättar

 • Följ alltid instruktionerna och tvättråden på plagget då du tvättar. Tvätta inte för hett och använd inte för mycket tvättmedel.

 • Tvätta gärna plagg avigt så det sliter mer på avigsidan än rätsidan, och stäng dragkedjor.

 • Tvätta skor för hand. Läder behöver fukt, så vaxa alltid läder efter tvätt. Marseille tvål och naturliga tvålar fungerar bäst på läder.

 • Sneakers kan rengöras med rengörings-kits, som kan köpas hos en skomakare. Klassiska diy-tips på hur man rengör hemma kan lätt kollas upp.

 • Tvätta inte för ofta, vissa plagg mår inte bra av att tvättas. Om det finns små fläckar kan man punkt-tvätta.

 • Vädra istället dina kläder. Till exempel jeans och tröjor ska inte tvättas ofta.

 • För dina finkläder till tvätterier med bra rykte.

 • Använd inte kläder då de är fuktiga, då slits de snabbare.

3. Då du tar hand om och reparerar

 • Då det kommer till kostymer och finkläder är det viktigt att hänga upp dem och vädra dem. Försök ha en kostym för varje arbetsdag om du använder kostym på jobbet.

 • Ju tidigare du reparerar, desto bättre. Lappa till exempel ett blivande hål från insidan för att stärka tyget där det blivit slitet.

 • Man kan också synligt reparera, så att man fäster en färggrann tygbit på eller broderar någonting fint där det funnits ett hål. Osynlig reparation är också möjligt, och svårare reparationer kan sömmerskor eller skräddare göra.

 • Ge dina skor och läderprodukter ”säsongsservice” då du tar ut dem ur skåpet, genom att vårda dem.

 • Läderskor behöver fett och kan vaxas med bivax. Använd så naturliga medel som möjligt och undvik helst olika sprejer, som innehåller till exempel silikon vilket i långa loppet torkar ut läder.

 • Vaxa inte dragkedjor (som inte är av metall) med stearin.

 • Limma inte dina lösa skobottnar själv. Skomakare använder speciallim, och vanligt lim gör det nästan omöjligt för skomakaren att sy eller limma skon i efterhand.