Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt är klart för sista Seahorse week i Hangö – “Vi slutar på topp”

Tre kvinnor med solglasögon kollar mot kameran.
Bildtext Annika Koli, Mia Maukonen och Emilia Hellman vid ridplanen där hästevenemanget Seahorse week börjar på onsdag (26.7).
Bild: Emma Reijonen / Yle

Hästevenemanget Seahorse week i Hangö börjar för sista gången i morgon (26.7). Banhoppningstävlingen som vuxit till en av de största i Finland går i graven med flaggan i topp.

Seahorse week har ordnats sedan år 1997. I år ordnas evenemanget för 22:a gången. Tävlingsledaren Mia Maukonen har varit med från starten för 26 år sedan och säger att det helt enkelt är dags att lägga ned evenemanget.

– Orsakerna är många. Vi är ganska många, till exempel Annika och jag har varit med från början, säger Mia Maukonen och konstaterar att många av dem som varit med länge kanske vill spendera sina semestrar på något annat vis.

Annika, som Maukonen nämner vid namn, heter Koli i efternamn och ansvarar för säkerheten under tävlingarna. Hon är också ordförande för föreningen bakom evenemanget.

– Här borde också göras ganska stora investeringar och vårt kontrakt med Hangö stad tar slut i år. Alla de här sakerna gjorde att vi beslöt att vi slutar på topp, säger Maukonen.

Seahorse week ordnas för sista gången: “Vi alla älskar det här”

9:02

Hon säger att det inte ligger någon stor dramatik bakom beslutet att lägga ned Seahorse week. Maukonen understryker att tävlingarna i år kommer att vara minst lika fina som de varit under tidigare år.

En eventuell uppföljare eller en återupplivning av evenemanget har inte diskuterats, åtminstone inte på allvar.

– Man vet inte om vi efter tio år säger ”kommer ni ihåg det där Seahorse week”. Man vet aldrig, skrattar Maukonen.

Talkoarbetarna jobbar hårt under tävlingarna

Under tävlingarna jobbar mer än hundra personer frivilligt med arrangemangen och ser till att allting fungerar.

– Utan dem skulle det inte bli till någonting, säger Maukonen och konstaterar att ingen av de som är engagerade i Seahorse week får betalt för jobbet de gör.

En häst spatserar med stolta steg.
Bildtext Billnäs Ryttares Jessica Aminoff har tävlat i Seahorse week många gånger. Arkivbild.
Bild: Susa Laine

Annika Koli säger att myndigheterna kräver att alla regler och förordningar följs då ett så här stort evenemang ordnas.

– Det finns många risker eftersom vi har att göra med människor och djur. Det är fritt inträde vilket gör att det kommer många människor hit. Vi försöker förstås minimera alla risker, säger Annika Koli.

Arrangörerna måste ha och har klara planer om någonting oväntat händer, till exempel om en häst kommer lös.

Publiken ska röra sig lugnt på området

Emilia Hellman har tävlat i Seahorse week ett dussintal gånger. I fjol var hon inte med, men vill inte missa sista chansen att tävla i det stora banhoppningsevenemanget.

– Jag tävlar med hästen Printus och målet är att ha roligt och kanske lyckas ta mig genom en bana utan minuspoäng, säger Hellman.

Hon kommer att tävla på onsdag och torsdag. De första dagarna tävlar man med lägre hinderhöjder och efter hand blir banorna tuffare mot slutet av veckan. Seahorse week pågår fram till söndag och hela hästveckan avslutas med Hanko GP där hinderhöjden är 140 centimeter.

– Under första tävlingsdagen har vi sammanlagt 369 starter. Det är jättemycket, säger Mia Maukonen.

Arrangörerna hoppas att alla som vill följa med tävlingarna kommer till fots till gamla idrottsplan vid Parkdammen.

– Publiken som kommer till tävlingsområdet ska helst röra sig lugnt. Vi önskar att människor inte skulle komma med cyklar eller elsparkcyklar till området, säger Annika Koli.

Diskussion om artikeln