Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsvetare tror inte att SFP kommer att fälla regeringen: ”Det är Sannfinländarna som börjar ha måttet rågat”

Vilhelm Junnila.
Bildtext Vilhelm Junnila blev Sannfinländarnas och Finlands mest kortvariga minister efter att regeringspartiet SFP anslöt sig till oppositionens misstroende.
Bild: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Regeringen kommer att överleva de första månadernas utspel kring rasism. Men när hösten kommer är det bara en tidsfråga innan förtroendet tar slut, bedömer statsvetare Thomas Karv.

I nuläget ser det ut som att regeringen kommer att överleva sommaren, men inte mycket längre än så. Det anser statsvetare Thomas Karv som är universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sverige.

”När regeringen väl blev klar sa jag att jag tror den kommer att hålla högst ett år, och det håller jag fortfarande fast vid”, skriver Karv per mejl från sin sommarsemester.

Enligt Karv kommer regeringen troligen att falla, men vem är det som först får nog?

SFP sitter lugnt i båten, tror Karv. Partiet avslöjade sina kort när man valde att inte rösta enhälligt för misstroende mot minister Junnila eller stödja oppositionspartiernas krav på att sammankalla riksdagen för en misstroendeomröstning.

”De är beredda att acceptera väldigt mycket som tidigare skulle ha varit omöjligt för att få chansen att omsätta regeringsprogrammet i praktiken.”

Förtroendet snart förbrukat

Karv tror att en möjlig upplösning av regeringen kommer att ske när Sannfinländarna anser att de fått nog.

Faktum att sju av tio SFP:are röstade för att avsätta Junnila tror Karv tydligt visar att man också från sannfinländskt håll snart ”börjar ha måttet rågat med SFP.”

”I och med denna väldigt skakiga start finns det heller inget förtroendekapital kvar att ta till när det börjar blåsa igen mellan dessa partier, vilket gör att jag tror att kompromissviljan hos sannfinländarna blir minimal”, bedömer Karv.

Man i grå tröja står framför gul vägg
Bildtext Diskussionen har kretsat kring hur mycket SFP kan tolerera. Men enligt statsvetare Thomas Karv är det mera sannolikt att Sannfinländarna börjar få nog i höst när politiken kör igång på riktigt.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Droppen som får bägaren att rinna över kan tänkas vara någon eldfängd fråga kopplad till EU-politik. Karv nämner områden som migrations-, asyl- och miljöpolitik.

Enligt Karv hänger förtroendet mellan regeringspartierna på en ytterst skör tråd, vilket också syns på det långa regeringsprogrammet.

Trots ett detaljerat och heltäckande program går det inte att totalt eliminera oväntade sakfrågor som i sin tur kan skapa kriser, anser Karv.