Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WWA: Människan gjorde värmeböljan i Europa 2,5 grader varmare

En inofficiell termometer visar 55 grader vid Furnace Creek Visitor Center i Kalifornien 16.7.2023.
Bildtext Bilden är tagen i Kalifornien i mitten av juli.
Bild: Lehtikuva

Klimatförändringar som människan förorsakat har spelat en enorm roll i uppkomsten av värmeböljorna som sveper över världen just nu. Det konstaterar det internationella forskarnätverket World Weather Attribution.

Juli har varit en turbulent månad i klimatväg. Temperaturrekord har spräckts i Kina, USA och Sydeuropa samt burit med sig skogsbränder, vattenbrist och en drastisk ökning av värmerelaterade sjukdomsfall.

Utan en mänsklig hand i klimatförändringens spel skulle denna utveckling ha varit mycket ovanlig. Det framkommer i en studie som har utförts av World Weather Attribution (WWA), en internationell grupp med forskare som undersöker hur klimatförändringen påverkar extrema väderförhållanden.

– Temperaturerna vi nu har sett i Europa och Nordamerika skulle ha varit praktiskt taget omöjliga att nå utan klimatförändringens påverkan, säger Izidine Pinto från Royal Netherlands Meteorological Institute under en presskonferens. Pinto är en del av forskningsgruppen bakom undersökningen.

WWA har uppskattat att den ökade mängden växthusgaser i atmosfären har höjt den europeiska värmeböljans temperatur med 2,5 grader Celsius. I Nordamerika höjdes den med två grader, och i Kina med en.

Jag tror inte att det någonsin har presenterats starkare bevis i en vetenskaplig fråga än vad det har i frågan om människans påverkan på klimatförändringen

Friederike Otto, forskare

El Niño har antagligen bidragit till höjda temperaturer i vissa regioner, men enligt forskarna är växthusgaserna den främsta orsaken. Om inte utsläppen minskar rejält kommer värmeböljor sannolikt att bli allt vanligare.

WWA uppskattar att långvariga perioder av extrem värme sannolikt kommer att inträffa vartannat till vart femte år om den genomsnittliga globala temperaturen stiger över två grader Celsius. Just nu beräknas den ha stigit mer än 1,1 grader.

– De händelser vi har tittat på är inte sällsynta i dagens klimat. Det är inte förvånande från en klimatologisk synvinkel att dessa händelser inträffar samtidigt, säger Friederike Otto, forskare vid Grantham institute of climate change i London.

Otto säger att så länge vi fortsätter att använda fossila bränslen kommer extremförhållandena öka.

– Jag tror inte att det någonsin har presenterats starkare bevis i en vetenskaplig fråga än vad det har i frågan om människans påverkan på klimatförändringen.

Källa: Reuters